Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κώστας Χαμπιαούρης

Την έντονη αντίδραση της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» η απόφαση του Προεδρικού να διορίσει τον πρώην Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ως μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση «ΑΛΛΑΓΗ» τονίσει ότι ο διορισμός των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από τον Προέδρο της Δημοκρατίας πάσχει από μια σειρά ατοπημάτων και παραδοξοτήτων.

Τα κυριότερα ατοπήματα και παραδοξότητες σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης είναι:

• Ο διορισμός του Κώστα Χαμπιαούρη, του ανθρώπου που για ευνόητους λογούς ο Νίκος Αναστασιάδης έκρινε ότι η παραμονή του στο Υπουργείο Παιδείας ήταν προβληματική και προχώρησε στην απομάκρυνση του από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι ο Υπουργός που με την συμπεριφορά και τις δηλώσεις του προκάλεσε μια μεγάλη μετωπική σύγκρουση, το καλοκαίρι του 2018, με το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου και που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έκαναν ποτέ οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο.

• Από τους διορισμούς των μελών της ΕΕΥ αποκλείστηκαν παντελώς άτομα που προέρχονται από τη Μέση Εκπαίδευση. Το ίδιο έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά τον διορισμό των μελών της ΕΕΥ και το 2016. Μια ακατανόητη συμπεριφορά του Προέδρου, αλλά και του κυβερνώντος Κόμματος, του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πολύ συχνά και οι δυο επικαλούνται τον Γλαύκο Κληρίδη, τις πολίτικές του και την πολιτική πρακτική του. Ο Γλαύκος Κληρίδης γνώριζε και κατόρθωνε να κρατά ισορροπίες στον διορισμό των μελών της ΕΕΥ, όπως φαίνεται και στους διορισμούς του 1998.

• Δυστυχώς είναι εμφανές ότι ένα από τα κριτήρια που τέθηκαν στους διορισμούς των μελών της ΕΕΥ από τους διορίζοντες ήταν η εργασιακή εξασφάλιση κάποιων, οι οποίοι μάλιστα έχουν εξασφαλισμένες δυο και τρεις συντάξεις. Αλλοίμονο αν η ΕΕΥ είναι ένας χώρος επαγγελματικής και μισθολογικής αποκατάστασης.

• Ο μη διορισμός γυναίκας στην ΕΕΥ είναι ακατανόητος. Οι διορίζοντες φαίνεται αγνοούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών είναι γυναίκες και θεώρησαν άσκοπο να διορίσουν γυναίκα.

 

Στην ίδια ανακοίνωση η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» τονίζει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν κατόρθωσαν να συνθέσουν μια ΕΕΥ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια».