Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιερά Σύνοδος

Μια νέα διαδικασία για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Πρόκειται για μια σύντομη και σχετικά απλή διαδικασία, πολύ διαφορετική από αυτήν που ακολουθήθηκε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006.

Το Καταστατικό της Εκκλησίας προνοεί ότι η νέα διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο στάδια: α) Την κατάρτιση του τριπρόσωπου που γίνεται με καθολική ψηφοφορία και β) Την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο.

Η ημερομηνία των εκλογών για κατάρτιση του τριπρόσωπου ορίζεται με εγκύκλιο που αποστέλλει ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου που από σήμερα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Η ημερομηνία για εκλογή του τριπρόσωπου πρέπει να οριστεί, σύμφωνα με το Καταστατικό, εντός σαράντα ημερών από τη χηρεία του Θρόνου. Παράταση μπορεί να δοθεί μόνο για εξαιρετικούς λόγους ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο θεωρούνται σύμφωνα με το Άρθρο 20 του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και όσοι έχουν τα απαραίτητα για την αρχιερατεία προσόντα, όπως περιγράφονται στο άρθρο 30.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί άνω των δεκαοκτώ ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο από ενός έτους και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο που εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Στους ναούς κάθε ενορίας και κοινότητας αλλά και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου αναρτάται ο κατάλογος των εκλογέων. Ενστάσεις για τον κατάλογο κάθε ενορίας μπορούν να γίνουν γραπτώς εντός τριών ημέρων στον ιερέα κάθε ενορίας. Ενστάσεις δικαιούνται να υποβάλουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον. Οι ενστάσεις υποβάλλονται γραπτώς στον οικείο Αρχιερέα ο οποίος τις εξετάζει και αποφασίζει αιτιολογημένα και ανέκκλητα εντός πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία εκλογής του τριπρόσωπου.   

Πως θα γίνει η ψηφοφορία

Ο κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει έναν από τους εκλόγιμου για την κατάρτιση του τριπρόσωπου, σε λευκό ψηφοδέλτιο που είναι σφραγισμένο με τη σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Η ψηφοφορία γίνεται με ιδιόχειρη αναγραφή του ονόματος του

Ο ψηφοφόρος αναγράφει ιδιοχείρως το όνομα του εκλόγιμου της προτιμήσεως του. Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος αδυνατεί να γράψει το όνομα του εκλόγιμου της προτιμήσεώς του, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής έχει υποχρέωση να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το όνομα που του υποδεικνύεται από αυτόν.

Αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον τοποτηρητή. Για τρεις ημέρες μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις στην Ιερά Σύνοδο. Δικαίωμα ενστάσεως έχει κάθε ψηφοφόρος. Πέντε ημέρες μετά την προθεσμία υποβολής των ενστάσεων συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος η οποία και αποφασίζει οριστικά για τις ενστάσεις, επικυρώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και προχωρεί στην κατάρτιση του τριπρόσωπου. Το τριπρόσωπο θα απαρτίσουν τα τρία πρόσωπα που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Εάν υπάρχει ισοψηφία διενεργείται κλήρωση κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπρόσωπου, η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον τοποτηρητή για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Πως θα γίνει η εκλογή από το τριπρόσωπο

Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται στο Μεγάλο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής και σε μυστική ψηφοφορία εκλέγει τον νέο Αρχιεπίσκοπο μεταξύ των τριών του τριπρόσωπου. Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μεταξύ των δύο που έχουν πλειοψηφήσει. Νέος Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί όποιος εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας προνοείται η διενέργεια κλήρωσης.

Ακολουθεί η τέλεσης της Κανονικής Πράξεως για τον νέο Αρχιεπίσκοπο στην Καθεδρικό Ναό. Σε περίπτωση που ο εκλεγμένος δεν είναι Αρχιερέας η ενθρόνισή του γίνεται εντός δεκαπέντε ημερών από την εκλογή, ύστερα από ανακοινώσεις του τοποτηρητή του Θρόνου.