Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προεδρικό Αεροσκάφος
*Φωτογραφία από την έλευση του Προεδρικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο

Το δικό της Προεδρικό αεροσκάφος απέκτησε η Κύπρος, μετά από δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κύπρο.

Πρόκειται για το προεδρικό αεροσκάφος CAF001, και φέρει με χρυσά γράμματα το όνομα «Κυπριακή Δημοκρατία» πλαισιωμένο από τις σημαίες της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το εν λόγω αεροσκάφος θα χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο εξωτερικό, αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους όπως για παράδειγμα μεταφορά ασθενή στο εξωτερικό. 

Για τις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνήτης Χρύσανθος Χατζχρυσάνθου. Αρχικά σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει ένα αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει την κυπριακή σημαία όταν μεταβαίνει σε χώρες του εξωτερικού μετά και το κλείσιμο των κυπριακών αερογραμμών.
 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και εκπαίδευση του πληρώματος 

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα και 30 επιβάτες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχρυσάνθου χρειάζεται δύο χειριστές, και ένα συνοδό καμπίνας. Έχει εμβέλια 1750 ναυτικά μίλια δηλαδή 3240 χιλιόμετρα, και το μέγιστο επίπεδο πτήσεως του είναι 37 χιλιάδες πόδια, επιπρόσθετα οι μηχανές που βρίσκονται στο αεροσκάφος είναι Rolls Royce, και το αεροσκάφος κατασκεβάστηκε στην Βραζιλία. «Πρακτικά μπορεί να πάει μέχρι το Λονδίνο», σημείωσε. 

Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισήμανε ότι το πλήρωμα πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. «Δηλαδή δεν μπορεί οποιοσδήποτε χειριστής που δεν έχει το συγκεκριμένο τύπο στο πτυχίο του να το πετάξει , τέτοια αεροσκάφη τα πετούν έμπειροι κυβερνήτες» σημείωσε ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι  για λόγους ασφαλείας πρέπει θα πρέπει να εκπαιδευτούν περισσότεροι από δύο χειριστές.