Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες έμειναν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει φέτος για τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στις 7 Σεπτεμβρίου και για τα παιδιά Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 12 Σεπτεμβρίου.

Φιλοξενούμενος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Παιδείας, μίλησε για τις προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων, για τα εργοτάξια αλλά και τις καινοτομίες που υλοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως:

Η στελέχωση έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα και φέτος και ευχαριστίες οφείλουμε και στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Γίνεται πολύ πιο γρήγορά από ό,τι παλιότερα. Τα βιβλία είναι έτοιμα με εξαίρεση ενός μαθήματος που θα ολοκληρωθεί και αυτό.

Τις επόμενες ημέρες κλειδώνει ο οδικός χάρτης επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος προνοεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές 12 ετών και άνω, ενώ, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες με αρνητικό rapid test ανά χείρας.

«Διαμορφώνονται οι τελικές κατευθύνσεις που θα μας δώσει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη η πίεση από την πανδημία. Ίσως να μιλάμε πλέον για επιδημία. Εν πάση περίπτωση τώρα που τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε ομαλές συνθήκες θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κεντρική αποστολή του σχολείου, δηλαδή, στη μόρφωση και στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων των μαθητών», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Κεφάλαιο εργοτάξια

Σε 25 σχολεία θα διεξάγονται εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου: 

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και γίνονται οι προσαρμογές για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Ταυτόχρονα, σε αρκετά σχολεία ολοκληρώνονται οι εργασίες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπως στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Θα παραδοθεί το έργο μέσα σε αυτή τη σχολική χρονιά.

Καινοτομίες στα σχολεία

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εγκαινιάζονται μια σειρά από καινοτομίες που προετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των μαθητών.

«Θα γίνει επέκταση του ολοήμερου σχολείου και στα Γυμνάσια μετά από τα πολύ θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Θα λειτουργήσει και στη Λεμεσό, ενώ θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια ένα για κάθε Επαρχία», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου θα επεκταθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης για τετράμηνα και στα Γυμνάσια.

«Θα γίνονται διαγνώσεις στη Προδημοτική και στην Α’ Δημοτικού για να ξέρουμε ποιες ανάγκες υπάρχουν στα παιδιά. Επίσης, θα οργανώσουμε στη βάση των ενοποιημένων δεδομένων μιας πλατφόρμας που έχουμε για τη μεταναστευτική βιογραφία», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ευχήθηκε σε όλους μια καλή σχολική χρονιά, τονίζοντας πως αναμένεται η φετινή να είναι ομαλότερη από τις προηγούμενες.