Μπορεί τα καλοκαίρια την τιμητική τους να έχουν τα παραλιακά θέρετρα, ωστόσο τα καταλύματα στα ορεινά έχουν πάντα διαχρονική αξία, ιδιαίτερα για τους ντόπιους.
Η προσπάθεια των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών μονάδων στα ορεινά προσανατολίζεται στην αύξηση των κρατήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Θέρετρων ΠΑΣΥΞΕ, Αντρέα Μάνταλα, να εκφράζει την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια η κίνηση σ’ αυτές τις περιοχές θα αυξηθεί. Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, μίλησε για τις πληρότητες των ορεινών θέρετρων, για τον κόσμο που επιλέγει διακοπές σ’ αυτές τις περιοχές κατά τη θερινή περίοδο αλλά και τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για ανάδειξη των ορεινών.
Τις καθημερινές οι πληρότητες των καταλυμάτων στα ορεινά αγγίζει περίπου το 15% με 20%, ενώ τις Παρασκευές μέχρι και τις Δευτέρες οι πληρότητες ανέρχονται μέχρι και το 70% με 80%.
Σημαντική «ανάσα» για τις συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται ότι δίνουν τα διάφορα Σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκμεταλλεύονται οι πολίτες για επιχορηγημένες διακοπές.
«Αυτό το οφείλουμε στο Σχέδιο των Χαμηλοσυνταξιούχων που αποδείχτηκε σωτήριο για εμάς στα ορεινά θέρετρα», δήλωσε ο κ. Μάνταλα.
Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην κίνηση των ορεινών θέρετρων διαδραμάτισε και το Σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ το Σχέδιο Επιχορηγημένων Αδειών «γέμισε» με κρατήσεις τα ξενοδοχεία κατά τον μήνα Αύγουστο.
Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι περισσότεροι επισκέπτες των ορεινών καταλυμάτων προέρχονται από την 3η ηλικία, ωστόσο ο κ. Μάνταλα υπογράμμισε ότι ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στις νεαρές ηλικίες, όπως για παράδειγμα η Κακοπετρία.
«Τα ορεινά είναι ολόχρονα επισκέψιμα, απ’ όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες», είπε.
Ο μήνας με τις περισσότερες κρατήσεις στα ορεινά θέρετρα είναι ο Αύγουστος, με τις ροές να επεκτείνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη.
Να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις στα ορεινά γίνονται κυρίως από τους ντόπιους τουρίστες αφού ο εξωτερικός τουρισμός σ’ αυτές τις περιοχές αγγίζει μόλις το 2% ολόχρονα.
Το Υφυπουργείο Τουρισμού από πλευράς του έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να προβάλει και να αναδείξει τα ορεινά χωριά του τόπου μας, με τον κ. Μάνταλα να υποστηρίζει ότι την επόμενη πενταετία ο κόσμος θα ξεκινήσει να επιλέγει ακόμα πιο συχνά καταλύματα στα όμορφα, ορεινά χωριά της Κύπρου.
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: