Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Παρά τις κρίσεις και τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, στην Κύπρο, τόσο από την πανδημία όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Υφυπουργείο Τουρισμού δεν το βάζουν κάτω. Αντιθέτως, σήκωσαν μανίκια, εκπόνησαν πλάνο και προετοιμάζονται για τη νέα τουριστική σεζόν, δύσκολη μεν, αρκετά υποσχόμενη δε. Εξάλλου, η κάθε κρίση μπορεί να θεωρηθεί και μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για πρόσκαιρο όφελος αλλά για μακροχρόνιο προγραμματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων.

Ο Σάββας Περδίος, μίλησε στο Αnt1 Live για τις δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα μέχρι και σήμερα. Για τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που άρπαξαν οι φορείς του τουρισμού, για το μέλλον της βιομηχανίας στη χώρα μας, αλλά και για τη στροφή στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού. Στόχος του νέου προγραμματισμού; Η δημιουργία ενός ανθεκτικού τουρισμού και η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη.

Οι κρίσεις που συσπείρωσαν τους φορείς του τουρισμού

Ο Σάββας Περδίος ανέλαβε τα ηνία του Υφυπουργείου Τουρισμού το 2019. Ένα χρόνο μετά έκανε την εμφάνιση της η πανδημία, η οποία μέχρι σήμερα ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, ενώ οι επιπτώσεις που επέφερε είναι αισθητές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μετά την πανδημία ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ένα βαρίδι στο ήδη δύσκολο σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Δύο χρόνια, δύο τεράστιες κρίσεις.

Οι φορείς του τουρισμού κλήθηκαν να παράξουν έργο σε εποχές δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις, με τον Υφυπουργό να τονίζει πως οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν αφορούν σε σκληρή και ομαδική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων.

«Αυτό που μας ικανοποιεί πολύ ως Υφυπουργείο είναι ότι προβλέψαμε τις ανάγκες και τις δράσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού του 2030. Μια στρατηγική η οποία βγήκε τον Γενάρη του 2020 και περίπου δύο μήνες μετά έκανε την εμφάνιση της η πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Παρά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον κ. Περδίο, οι δράσεις του Υφυπουργείου ενισχύθηκαν και επιταχύνθηκαν, έτσι ώστε βγαίνοντας από αυτές τις κρίσεις η Κύπρος να παρουσιαστεί πιο ανθεκτική.

Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού υλοποιείται πυρετωδώς, με τον κ. Περδίο να δηλώνει ότι το 2020 αυτή υλοποιήθηκε σε ποσοστό 95% του στόχου που είχε θέσει το Υφυπουργείο, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2021.

«Είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό υλοποίησης, διότι ήδη βλέπω από τώρα πόσους στόχους έχουμε υλοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του και για το γεγονός ότι όλοι οι φορείς του τουρισμού εργάζονται για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού της χώρας μας.

«Σύσσωμος ο τουριστικός τομέας της Κύπρου έχει ένα όραμα συνολικό. Όλοι μαζί συντάξαμε αυτό το όραμα, την Εθνική Στρατηγική και όλοι μαζί κινούμαστε προς την υλοποίηση της και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ίσως βοήθησαν και οι κρίσεις, διότι κάθε κρίση συσπειρώνει τον κόσμο και εμάς στον τουρισμό μας συσπείρωσε», υποστήριξε ο Υφυπουργός.

Ένας τουρισμός πιο ανθεκτικός…

Αν έχει μάθει κάτι το Υφυπουργείο Τουρισμού από τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, είναι η σημαντικότητα της στροφής σε ένα τουρισμό πιο ανθεκτικό.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλες αυτές οι δράσεις που εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού αποσκοπούν στο να κάνουν τον τουρισμό μας πιο ανθεκτικό, ώστε να αντέχει σε κρίσεις όπως αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Περδίος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό είναι πολλοί και η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να αντέξει οποιαδήποτε νέα κρίση ενδέχεται να κάνει την εμφάνιση της στο μέλλον, γι’ αυτό στόχος του Υφυπουργείου είναι η δημιουργία ποικιλίας τόσο στο προϊόν, όσο και στις εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες της η Κύπρος.

Πώς όμως επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού τουρισμού; Ο Υφυπουργός Τουρισμού παραπέμπει εκ νέου στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου, η οποία βασίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες: Να καταστεί η Κύπρος ολόχρονος προορισμός, η δημιουργία ποιοτικότερου τουριστικού πρϊόντος, η στροφή σε ένα ψηφιακά έξυπνο προϊόν, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η δημιουργία ενός προορισμού που διοχετεύει τα οφέλη του από τον τουρισμό σε όλες τις περιοχές του νησιού και όχι μόνο στις παραδοσιακά τουριστικές.

«Εάν πετύχουμε αυτά τα πέντε θα είμαστε συνάμα και ένας πιο ανθεκτικός προορισμός», υποστήριξε ο Υφυπουργός.

Η νέα εικόνα της Κύπρου

Τα τελευταία χρόνια το Υφυπουργείο Τουρισμού προσανατολίζεται στην αλλαγή της εικόνας που έχει η Κύπρος στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, εδώ και 30 χρόνια η Κύπρος προωθείτο ως ένα νησί που προσφέρει ήλιο και θάλασσα, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει πως η Κύπρος δεν είναι μόνο αυτό.

«Η νέα εικόνα που κτίζουμε για την Κύπρο στο εξωτερικό είναι ότι ναι μεν η Κύπρος είναι ο καλύτερος προορισμός για τους τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά συνάμα είναι και μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό, γεμάτη αυθεντικές εμπειρίες οι οποίες είναι διαθέσιμες ολόχρονα και σε πολύ κοντινές αποστάσεις η μία από την άλλη, ενώ την ίδια ώρα είναι προσβάσιμες σε όλους», είπε ο κ. Περδίος.

Αυτό είναι και το μεγάλο ατού της Κύπρου. Το γεγονός δηλαδή, ότι όλες αυτές οι αυθεντικές εμπειρίες που διαθέτει βρίσκονται πολύ κοντά η μια με την άλλη λόγω των μικρών αποστάσεων του νησιού μας.

«Μπορείς σε μια μέρα να ζήσεις πέντε μοναδικές εμπειρίες. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις δύο ώρες για να βρεις την επόμενη πόλη, το επόμενο χωριό, την επόμενη παραλία, το επόμενο εστιατόριο… Είναι τεράστιος ο αριθμός αυθεντικών εμπειριών και αυτό μας δίνει ένα πλουραλισμό από εμπειρίες που δεν μπορούν εύκολα να αντιγράψουν άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Η Κύπρος είναι ένα μοναδικό νησί που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όλο το χρόνο και αυτή είναι και η βασική ρητορική του Υφυπουργείου Τουρισμού στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει άλλο νησί στη Μεσόγειο που να μπορεί να πει ότι είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο και αυτό αποτελεί το βασικό παράγοντα που μας διαφοροποιεί και από τα νησιά της Ελλάδας», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Περδίος έκανε λόγο για μια λανθασμένη εικόνα που είχε η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια στο εξωτερικό, αφού όπως ανέφερε λόγω της στόχευσης της Κύπρου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι και η χώρα μας είναι ακόμα ένα ελληνικό νησί, ανοικτό πέντε με έξι μήνες τον χρόνο.

«Παλεύουμε πολύ να αλλάξει αυτή η αντίληψη του κόσμου, σίγουρα δεν είναι εύκολο διότι άμα 30 χρόνια ακούνε μόνο για ήλιο και θάλασσα δεν είναι δυνατό να αλλάξει αυτό το πράγμα από τη μια μέρα στην άλλη», σημείωσε.

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας διαδραμάτισαν οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν οι φορείς του τουρισμού το τελευταίο 8μηνο σε 20 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων παρουσιάστηκε η νέα ταυτότητα της Κύπρου και τα νέα προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και το digital marketing που εφαρμόζει το Υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να διαφημιστεί σε ένα δισεκατομμύριο τηλέφωνα τον χρόνο.

«Αδύνατα» σημεία

Ο Υφυπουργός Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σημεία εκείνα που χρίζουν βελτίωσης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Κύπρος.

«Όντας νησί εξαρτόμαστε εξολοκλήρου από την αεροπορική συνδεσιμότητα, κάτι που φυσικά ξεκίνησε να βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά από πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών, εμάς και της Hermes και βλέπουμε ότι πλέον είναι πιο πολλά τα δρομολόγια που έχει σήμερα η Κύπρος παρά πριν την πανδημία», δήλωσε ο κ. Περδίος.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργείων και της Hermes απέδωσαν καρπούς, αφού οι αεροπορικές εταιρίες αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον που δεικνύουν  μεμονωμένοι ταξιδιώτες για την Κύπρο και σταδιακά αυξάνουν τις πτήσεις τους στη χώρα.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, πιστεύει ακράδαντα ότι η Κύπρος πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και δυναμικά για τη βελτίωση κάποιων υπηρεσιών, ενώ αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες έγινε πολλή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Έγιναν πολλές αναβαθμίσεις στο προϊόν μας, πολλές βελτιώσεις στα χωριά στους δρόμους, έγινε πολλή δουλειά και από το Υφυπουργείο Τουρισμού για τις ειδικές μορφές τουρισμού και τα δώδεκα labels τα οποία εφάρμοσε από πέρυσι η Κύπρος. Τώρα ήρθε η ώρα, και θα βοηθήσει το Υφυπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να βελτιωθούν και άλλες υποδομές, όπως τα εστιατόρια μας, τα καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα, καθώς επίσης και οι χώροι για εργαστήρια και βιωματικές εμπειρίες. Πρέπει την επόμενη τριετία να κινηθούμε πιο γρήγορα και για βελτίωση άλλων υπηρεσιών», ανέφερε.

Περισσότερα για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για στήριξη παραδοσιακών εστιατορίων αλλά και επιχειρήσεων που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα ΕΔΩ. 

Στροφή στο digital marketing

Κατανοώντας τις ανάγκες των καιρών, το Υφυπουργείο Τουρισμού τα τελευταία χρόνια έστρεψε ιδιαίτερα την προσοχή του στη ψηφιακή ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

«Όταν ξεκίνησε το Υφυπουργείο η έννοια του digital marketing δεν υπήρχε, η διαφήμιση ήταν παραδοσιακή, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, περιοδικά και εφημερίδες. Εμείς έχουμε φύγει πλέον από αυτό το κομμάτι, η διαφήμιση που κάνουμε είναι σχεδόν εξολοκλήρου ψηφιακή, μαζί με διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο εξωτερικό καθώς επίσης και εκθέσεις κατά τη διάρκεια των οποίων φέρνουμε εμπειρογνώμονες στη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Περδίος.

Το Υφυπουργείο χρησιμοποιεί όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κατά βάση δημοσιεύει βίντεο, τα οποία είναι μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες που ενδιαφέρουν την Κύπρο (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά).

Τα εν λόγω βίντεο προωθούνται στοχευμένα σε περιοχές που ενδιαφέρουν τη χώρα μας και βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια, έτσι ώστε η ψηφιακή διαφήμιση της Κύπρου να είναι αποτελεσματική και επί της ουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού συνάπτει συνεργασίες με διάφορες εταιρείες κατά διαστήματα, έτσι ώστε να δίδει την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να προωθήσουν το προϊόν της Κύπρου. Ωστόσο, η ομάδα marketing που διαθέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού απαρτίζεται από άτομα με εξειδικευμένη τεχνογνωσία και ως εκ τούτου καθοδηγεί σε πολλές περιπτώσεις τις διάφορες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται για δημιουργία ορθού περιεχομένου και για αποτελεσματική προώθηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Δείτε ΕΔΩ το υλικό που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Το «Love Cyprus» αφιερωμένο στους Κύπριους

Πολλοί, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού διερωτήθηκαν με την αλλαγή της τουριστικής ταυτότητας της Κύπρου και του λόγκο της χώρας μας με το σλόγκαν «Love Cyprus».

«Το συγκεκριμένο σλόγκαν δεν απευθύνεται τόσο στους δυνητικούς τουρίστες της Κύπρου στο εξωτερικό, όσο στους ντόπιους και δίνει το μήνυμα ότι οφείλουμε να αγαπήσουμε τη χώρα μας με δύο τρόπους: να την επισκεφθούμε και να τη γνωρίσουμε όπως είναι πραγματικά και να τη σεβόμαστε. Αν δεν προσέχουμε τη χώρα μας, αν δεν τη διατηρούμε καθαρή πως θα την σεβαστούν άτομα από το εξωτερικό;», διερωτήθηκε ο κ. Περδίος.

Τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν τους ντόπιους στο να επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα και με τον κ. Περδίο στρέφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τους ντόπιους τουρίστες, αφού είναι και οι καλύτεροι «διαφημιστές» του προϊόντος μας. 

Οι ντόπιοι, σύμφωνα με τον ίδιο θα επισκεφθούν διάφορους προορισμούς της Κύπρου τόσο τα Σαββατοκύριακα, όσο και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με το υλικό που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποδεικνύεται ύψιστης σημασίας για διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Αναφορά έκανε και στα Σχέδια Εγχώριου Τουρισμού που εκπόνησε το Υφυπουργείο, υπογραμμίζοντας πως το ενδιαφέρον που έδειξαν οι πολίτες για χρήση τους ήταν αυξημένο. 

«Εξαγγείλαμε ένα νέο πρόγραμμα για τον εγχώριο τουρισμό το οποίο ξεκινά την 1η Μαΐου και σε πρώτη φάση θα ισχύσει για ένα τρίμηνο. Η επιχορήγηση που θα προσφέρει το Υφυπουργείο ανέρχεται στα 20 ευρώ το βράδυ ανεξαιρέτως της τελικής τιμής του δωματίου, αν και η ανώτατη τιμή ανέρχεται στα 100 ευρώ», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Η λίστα με τα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο ΕΔΩ.

Ο άνθρωπος πίσω από τον Υφυπουργό και η αγάπη για την Κύπρο

Ο Σάββας Περδίος ανέλαβε το Υφυπουργείο Τουρισμού το 2019. Εκ τότε το πρόγραμμα του είναι βαρυφορτωμένο, με τον ελεύθερο του χρόνο να συρρικνώνεται σε σημαντικό βαθμό. 

Για τις διακοπές του και τις εξορμήσεις του επιλέγει την Κύπρο, αφού θεωρεί τη χώρα μας ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου, η οποία κρύβει κρυμμένους θησαυρούς και απεριόριστες αυθεντικές εμπειρίες.

Στόχος του, μέχρι το τέλος της θητείας του να επισκεφθεί τα πλείστα, αν όχι όλα, χωριά της Κύπρου, ενώ μέχρι στιγμής βρέθηκε σε 300. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καλύψει άλλα 40 χωριά, τόσο στο πλαίσιο των καθηκόντων του, όσο και κατά τη διάρκεια επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος στον προσωπικό του χρόνο. 

Την ίδια ώρα, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ο Σάββας Περδίος απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά οικονομικής φύσης και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Με την πρώτη ευκαιρία επιλέγει να γεμίσει τον χρόνο του με βόλτες στη φύση, ενώ δεν λέει ποτέ όχι σε λίγη άσκηση και γυμναστική.