Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πάσχα στις επάλξεις και μακριά από τις οικογένειες τους οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. 

 

Ούτε γιορτές, ούτε αργίες, βάρδιες πολύωρες και απαιτητικές αλλά εκείνοι είναι εκεί πιστοί στο καθήκον, ταγμένοι σε αυτό που θέλησαν να υπηρετήσουν, τον άνθρωπο. Στους θαλάμους, στα  ασθενοφόρα, στα επείγοντα, 24 ώρες το 24ωρο προσφέρουν ακούραστα τις υπηρεσίες τους.

 

Είναι οι αφανείς ήρωες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, αυτοί που καθημερινά δίνουν μάχη, κάνουν το αδύνατο δυνατό προσπαθώντας να σώσουν ζωές. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ήρωες που βρίσκονται στα επείγοντα. 

 

Είναι οι άνθρωποι πίσω από τις γαλάζιες στολές που καθημερινά κρατούν δυνάμεις ξεπερνούν εαυτό και προσπαθούν για το καλύτερο δυνατόν. 

 

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με την εμφάνιση της πανδημίας κλήθηκαν να εργαστούν κάτω από πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος μιας πανδημίας, που δεν διδάχθηκαν σε καμία σχολή Νοσηλευτικής… μα δεν τα παράτησαν στιγμή. 

 

Εκτός από τα καθήκοντα τους ως ιατροί και νοσηλευτές, οι επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέκτησαν και ένα άλλο ρόλο. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να σταθούν στο πλευρό του ασθενή στιγμές που οι νοσηλευόμενοι δεν μπορούσαν να έχουν τους αγαπημένους τους κοντά τους εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Η ψυχολογική στήριξη που παρέχουν οι νοσηλευτές στους ασθενείς είναι ενδεικτική του μεγάλου έργου που επιτελούν. 

 

Πέντε νοσηλευτές από τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου μιλούν στο  ant1.com.cy μοιράζονται ιστορίες, στέλνουν ευχές και συγκινούν. 

 

«Πάνω από όλα το καλό της υγείας των ασθενών» 

 

Αυτή ήταν η απάντηση του Νοσηλευτή Θεόδωρου Τράπαλη όταν ερωτήθηκε πως είναι να δουλεύει γιορτινές μέρες. «Ειδικά αυτές τις Αγίες μέρες, προσπαθούμε να δώσουμε λίγο χρώμα στους ασθενείς, είμαστε όπως πάντα στο πλευρό τους με σκοπό να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερη περίθαλψη». 

 

Μια στιγμή συγκινητική που κρατά είναι, όταν κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί και ασθενείς μαζεύονται σε ένα σημείο ψάλουν και ανταλλάζουν ευχές βιώνοντας έτσι όλοι μαζί το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας. 

 

«Έρχονται οι ασθενείς που επιτρέπεται εννοείται να μετακινηθούν και προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε το κλίμα των ημερών, το έχουμε όλοι ανάγκη και οι ασθενείς που βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες τους, αλλά και εμείς που βρισκόμαστε μακριά από τους αγαπημένους μας τέτοιες μέρες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τράπαλης. 

 

Τέλος έστειλε το μήνυμα ότι οι νοσηλευτές δηλώνουν παρών με σκοπό το καλό του ασθενή.

 

 

*Θεόδωρος Τράπαλης Νοσηλευτής ΓΝ Λάρνακας 

 

 

«Μακριά από τις κροτίδες, δεν είναι μαγκιά» 

 

Μέρες Πάσχα και δυστυχώς ξυπνούν μαύρες μνήμες στους νοσηλευτές. Πολλά έχουν δει τα μάτια τους αφού τέτοιες μέρες τα περιστατικά τόσο από τροχαία δυστυχήματα όσο και από ατυχήματα από κροτίδες αυξάνονται.

 

Η ιστορία που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Νοσηλευτή Αποστόλη Λοϊζου, ως μια κακή ανάμνηση είναι όταν δυο νεαροί προσπάθησαν να κάνουν μια αυτοσχέδια κροτίδα και αυτή δυστυχώς εξερράγη στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει σοβαρά. «Το τι αντικρίσαμε δεν περιγράφεται».

 

«Μακριά από κροτίδες, δεν είναι μαγκιά», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αποστόλης τονίζοντας ότι το σημαντικότερο από όλα είναι να έχουμε την υγεία μας για αυτό πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας.  

 

 

*Αποστόλης Λοϊζου, Νοσηλευτής ΓΝ Λεμεσού 

 

 

«Άνθρωποι φεύγουν μόνοι» 

 

Πολλά πράγματα άλλαξε η πανδημία, ένα από τα χειρότερα είναι ότι στέρησε από τους ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν στο πλευρό τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις δύσκολες τους στιγμές, και πολλές φορές να «φεύγουν» μόνοι σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.  

 

Την δική του συγκλονιστική μαρτυρία θέλησε να μοιραστεί μαζί μας ο Νοσηλευτής Γιώργος Αλλαγιώτης.  Όπως είπε μια από τις χειρότερες εμπειρίες είναι όταν «βλέπουμε ανθρώπους που νοσούν με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία να έρχονται μόνοι και σε πολλές περιπτώσεις να φεύγουν από τη ζωή μόνοι χωρίς να έχουν κάποιο άνθρωπο δικό τους κοντά τους». 

 

Η πανδημία όπως είπε έφερε νοσηλευτές και γιατρούς αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, παρά την ψυχολογική επιφόρτιση οι νοσηλευτές δεν τα παράτησαν στιγμή, πάντα δίπλα στον ασθενή προσφέροντας ακούραστα τις υπηρεσίες τους.  

 

Ευχή του «υγεία σε όλο τον κόσμο, να είμαστε ασφαλείς και σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας μακριά από πανδημίες και περιορισμούς».  

 

«Προτεραιότητα μας ο συνάνθρωπος μας» 

 

«Το επάγγελμα μας, δεν ξεχωρίζει μέρες είμαστε πάντα πιστοί στο καθήκον ανά πάσα ώρα και στιγμή και είμαστε δίπλα στον ασθενή που μας χρειάζεται», ανέφερε η Νοσηλεύτρια  Ραφαέλλα Αντωνιάδη.

 

Όπως η ίδια σημείωσε εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, οι ασθενείς δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα και οι νοσηλευτές προσπαθούσαν και προσπαθούν να καλύψουν το κενό.

 

«Προσπαθούσαμε εμείς να καλύψουμε το κενό του συγγενή, προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους, να τους στηρίζουμε και να τους δίνουμε δύναμη», ανέφερε η Ραφαέλλα. 

 

Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα ότι «το σημαντικότερο είναι να έχουμε την υγείας μας, χωρίς αυτήν δεν έχουμε τίποτα, να προσέχουμε τους εαυτούς μας».

 

 

*Ραφαέλλα Αντωνιάδη, Νοσηλεύτρια ΓΝ Πάφου 

 

 

«Για μας δεν υπάρχουν γιορτές και αργίες, πάντα πιστοί στο καθήκον»

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Νοσηλευτής Σάββας Ιακώβου, δηλώνοντας ότι  νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί είναι πάντα πιστοί στο καθήκον προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με σκοπό να βοηθούν όσο μπορούν τους ασθενής που το χρειάζονται.  

 

Όντας ο ίδιος πολλά χρόνια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πολλά έχουν δει τα μάτια του, και όπως είπε δυστυχώς τις γιορτές είναι παραδεκτό ότι τα ατυχήματα αυξάνονται. 

 

«Μην πίνετε αλκοόλ αν θα οδηγήσετε, μακριά από κροτίδες, και να προσέχετε τους εαυτούς σας», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στους πολίτες ο κ. Ιακώβου. 

 

 

*Σάββας Ιακώβου Νοσηλευτής ΓΝ Λευκωσίας 

 

 

Σε όλους τους ήρωες της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, και όσους επιτελούν κοινωνικό έργο εργαζόμενοι αργίες, μακριά από τις οικογένειές τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας.