Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μοναστηριο αγίας νάπας
Το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας - φωτογραφία: facebook - Ιερά Μονή Αγίας Νάπας

Πλησιάζει Σαββατοκύριακο και τι πιο ωραίο από μια εκδρομή στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Κύπρου μας. Οι επιλογές είναι πολλές και το κάθε χωριό με τους δικούς του μοναδικούς λόγους για να το επιλέξετε. Αυτή τη φορά σας προτείνουμε να κάνετε την επίσκεψή σας στα χωριά της Κύπρου μας που έχουν πάρει την ονομασία τους από Αγίους και Αγίες που όμως δεν δόθηκαν ποτέ ως ονόματα σε ανθρώπους.

Ξεχωρίζει το καθένα για την ιστορία από την οποία απέκτησε την ονομασία του.

  • Αγίοι Βαβατισινιάς

Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία οι Αγίοι Βαβατσινιάς υπάρχουν τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα, ενώ είναι αβέβαιο αν υπήρχαν και προγενέστερα. Η ονομασία του χωριού (Άγιοι) προέρχεται από τους Αγίους Αναργύρους, στους οποίους είναι αφιερωμένη και η εκκλησία του χωριού (Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός). Το δεύτερο συνθετικό (Βαβατσινιάς) προστέθηκε λόγω του γειτονικού χωριού Βαβατσινιά, για να ξεχωρίζει το χωριό από άλλα των οποίων το πρώτο συνθετικό ήταν Άγιοι.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το δεύτερο συνθετικό προέχεται από το δέντρο βαβατσινιά (μουριά), το οποίο καλλιεργείτο σε παλαιότερες εποχές στο χωριό, επειδή γινόταν σε μεγάλη έκταση εκτροφή μεταξοσκωλήκων και παραγωγή μεταξιού.

Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού,
Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού

Λίγα λόγια για το χωριό:

Οι Άγιοι Βαβατσινιάς βρίσκονται νότια του δάσους του Μαχαιρά. Είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 720 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα βόρεια συνορεύει με τον Λαζανιά, στα ανατολικά με τη Βαβατσινιά, στα νότια με την Ορά, στα νοτιοδυτικά με τη Μελίνη, στα δυτικά με την Οδού και στα βορειοδυτικά με το Γούρρη.

Στους Αγίους Βαβατσινιάς παράγονται διάφορα τοπικά προϊόντα μεταξύ αυτών και η ζιβανία αλλά και κεντήματα. Η ιστορία της κατασκευής των κεντημάτων, τύπου λευκαρίτικων, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Βίντεο από σελίδα Facebook : Αγίοι Βαβατσινιάς - Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων 

  • Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα είναι σήμερα ένας σύγχρονος δήμος στην επαρχία Αμμοχώστου. Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία του δημοφιλέστερου καλοκαιρινού θερέτρου της Κύπρου είναι πως αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης «Παναγία».

Μια άλλη ωστόσο εκδοχή υποστηρίζει πως Αγία Νάπα σημαίνει Άγιο Δάσος. Η περιοχή πήρε το όνομα της από την εικόνα της Παναγίας της Νάπης, δηλαδή της Αγίας του Δάσους. Για συντομία ονομάστηκε Αγία Νάπα. Η ονομασία αυτή δόθηκε στην περιοχή πριν το 1366, ενώ το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι κτίσμα του 15ου αιώνα.

μοναστηριο αγίας νάπας
Το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας - φωτογραφία: facebook - Ιερά Μονή Αγίας Νάπας

 

  • Άγιος Δομέτιος

Η ονομασία Άγιος Δομέτιος προέρχεται από τον Άγιο Δομέτιο. Ωστόσο, στο αγιολόγιο υπάρχουν 3 όσιοι και τέσσερις μάρτυρες με την ονομασία Δομέτιος και δεν είναι γνωστό σε ποιον από αυτούς οφείλει την ονομασία του. Το μόνο που είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι στην κοινότητα σήμερα τιμάται ο Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης.

Λίγα λόγια για το χωριό:

Ο Άγιος Δομέτιος είναι σήμερα ένας από τους δώδεκα δήμους της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το μεγαλύτερο μέρος της διοικητικής έκτασης του Δήμου Αγίου Δομετίου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το έδαφος αυτό ανήκει εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων (de facto) ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό ο οποίος με τη βία των όπλων κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

αγιος δομετιος
  • Αγία Μαρινούδα

Το χωριό πήρε το όνομα του από την Αγία Μαρίνα. Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι της κοινότητας ασχολούνταν με την γεωργία και τη κτηνοτροφία. Επιπλέον, επειδή οι μεταξοσκώληκες ήταν άφθονοι στην περιοχή λόγω της καλλιέργειας πολλών μουριών, πολλοί κάτοικοι ασχολήθηκαν με την παραγωγή μεταξιού. 

αγια μαρινουδα

Λίγα λόγια για το χωριό:

Η κοινότητα της Αγίας Μαρινούδας είναι μια μικρή κοινότητα που βρίσκεται δίπλα στην Γεροσκήπου αλλά και πολύ κοντά μόλις 5΄λεπτα από το κέντρο της Πάφου.      

Στα παλιά χρόνια στο χωριό καλλιεργείτο ή φύτρωνε κάνναβη. Οι ίνες της κάνναβης αποτελούσαν πρώτη ύλη στην υφαντουργία και στην κατασκευή σχοινιού, αλλά και άλλων υλικών. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η καλλιέργεια κάνναβης απαγορεύτηκε, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο μεταξιού να κλείσει.