Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χανδρια
Το χωριό από ψηλά
Photo: Facebook - Giorgos Nikolaou

Μπορεί να αποχαιρετήσαμε επίσημα το καλοκαίρι μιας και ο Σεπτέμβριος έκανε την εμφάνισή του, ωστόσο η όρεξη για ταξίδια και εκδρομές δεν σταματά ποτέ. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έχει πάντα μια γεύση από καλοκαίρι αφού οι θερμοκρασίες παραμένουν ακόμη υψηλές. Για τα σαββατοκύριακα λοιπόν του Σεπτέμβρη αλλάξτε λίγο το πρόγραμμα και αναζητήστε την δροσιά σε ένα από τα τρία υψηλότερα χωριά της Κύπρου.

Ο Πρόδρομος, τα Χανδριά και η Κυπερούντα είναι τα τρία χωριά με το μεγάλυτερο υψόμετρο στην Κύπρο και σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε.

Πρόδρομος
Είναι το υψηλότερο χωριό της Κύπρου σε μέσο υψόμετρο 1400 μέτρων και βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, στη γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Αποτελεί σταθμό για ξεκούραση και αναψυχή για αρκετούς εκδρομείς που επισκέπτονται την περιοχή του Τροόδους και το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου ή της Παναγίας Τρικουκκιάς. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εξαιρετική ποιότητα των μήλων του.

προδρομος
photo: Facebook Page Πρόδρομος Λεμεσού - Le Carter

Το χωριό το επιλέγουν πολλοί επισκέπτες τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Ο καιρός στο χωριό χαρακτηρίζεται από ψυχρό και βροχερό χειμώνα και δροσερό και ξηρό καλοκαίρι.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Άγιο Ιωάννη τον Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η ανοικοδομημένη εκκλησία του.

Στην περιοχή καλλιεργούνται διάφορα είδη φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιές, κερασιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές και ροδακινιές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκταση του χωριού είναι ακαλλιέργητη. Στα διοικητικά του όρια εμπίπτει μέρος του κρατικού δάσους Τροόδους.

βερεγγαρια

Στον Πρόδρομο βρίσκεται και το ξακουστό ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ου αιώνα στην Κύπρο. Σε αυτό διέμεναν εξέχουσες προσωπικότητας και για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων». Ξεχώρισαν οι επισκέψεις, γύρω στο 1931, του βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ και του προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν. Στο βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου υπάρχουν καταγεγραμμένες οι εντυπώσεις των επισκεπτών. Η ονομασία του πιθανότατα προήλθε από την βασίλισσα της Ναβάρρας, Βερεγγάρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Το ξενοδοχείο έκλεισε το 1984 και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια αφού πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα σχέδια για ανακαίνιση και επέκτασή του.

Χανδριά
Αποτελεί επίσης έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των εκδρομέων και είναι το δεύτερο πιο υψηλό χωριό της Κύπρου. Είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής σε υψόμετρο 1275 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και ανήκει στη γεωγραφική περιοχή της Πιτσιλιάς. Το κλίμα στα Χανδριά είναι παγερό το χειμώνα με άφθονες βροχές και χιόνια ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει δροσιά.

Τόσο η δροσιά του όσο και η ηρεμία που αποπνέει αποτελούν την ιδανική εξόρμηση για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο στο βουνό.  

χανδρια
Το χωριό από ψηλά
Photo: Facebook - Giorgos Nikolaou

Το τοπίο του χωριού είναι διαμελισμένο από τους παραπόταμους του ποταμού Λιμνάτη με στενές κοιλάδες και λιγοστή καλλιεργήσιμη γη, που συγκρατείται με πολυάριθμες αναβαθμίδες. Στα μικρά περιβόλια αυτών των κοιλάδων καλλιεργούνται καρυδιές, μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Στις πλαγιές των βουνών είναι φυτεμένα αμπέλια και αμυγδαλιές.

χανδρια
Τα Χανδριά τον χειμώνα
Photo: Facebook - Pantelis Glossy Ignatiou

Το χωριό κοσμεί η επιβλητική Βυζαντινή Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ιστορική αναφορά για το χωριό, αποτελεί το γεγονός ότι κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959 δρούσαν στο χωριό αντάρτικες ομάδες που πολεμούσαν τους Άγγλους. Στα Χανδριά γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. Στυλιανός Λένας, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 28 Μαρτίου του 1957.

Κυπερούντα
Το χωριό Κυπερούντα είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό του νησιού μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά. Οι βουνοκορφές που αγκαλιάζουν το χωριό έχουν ύψος μέχρι και χίλια πεντακόσια τριάντα έξι μέτρα, με υψηλότερο το βουνό Μαδαρή. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1140 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

κυπερουντα
Photο: Facebook - Κοινότητα Κυπερούντας

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό «κύπειρος» ή «κύπερη» ή «κύπερος» ή «κάπουρο» και συγκεκριμένα ο Κύπειρος ο στρογγυλός. Πρόκειται για ένα ζιζάνιο, είδος του φυτού Κύπειρος, το οποίο αφθονεί στην περιοχή και χρησιμοποιείτο ως μια από τις κύριες τροφές των ζώων. Η Κυπερούντα υπάρχει από την βυζαντινή εποχή. Την εποχή της Φραγκοκρατίας, σύμφωνα με τον Λουί ντε Μας Λατρί η Κυπερούντα αποτελούσε βασιλικό κτήμα.

κυπερουντα
Photo: Facebook - Κοινότητα Κυπερούντα

Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό και σταθερό. Τον χειμώνα υπάρχουν παγετοί και χιόνια ενώ η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν ενώ το καλοκαίρι είναι ήπιο. Το 1937, επί Αγγλοκρατίας, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, η Βρετανική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση επέλεξε το χωριό για την ανέγερση Σανατορίου. Το Σανατόριο στην περιοχή εκείνη βοηθούσε πολύ ασθενείς με αναπνευστικά ή στηθικά νοσήματα, καθώς το μικροκλίμα της περιοχής θεωρείται κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Το 1974 το Σανατόριο μετατράπηκε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Κυπερούντας.