Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κακογιάννης Κώστας

Οι δύο επικείμενες συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό του καταξιωμένου συνθέτη Κώστα Κακογιάννη με τον σταθερό του συνεργάτη Πάμπο Κουζάλη και αρκετούς άλλους συνεργάτες δεν θα είναι δύο συνηθισμένες συναυλίες. Πρόκειται για έμπρακτες προσπάθειες προώθησης της καλής μουσικής και εξαιρετικών νεών ταλέντων, μακριά από το εμπορικό πανδαιμόνιο που τις περισσότερες φορές θυματοποιεί και την μουσική και τους μουσικούς. Ιδιαίτερα τους νέους. Ο Κώσας Κακογιάννης για άλλη μια φορά παίρνει από το χέρι τα νέα παιδιά και ανεβαίνει μαζί τους στην σκηνή χαρίζοντας απλόχερα εκτός από υπέροχες μουσικές και κάτι άλλο που σήμερα έχουμε μεγάλη ανάγκη: ελπίδα. Οι δυνάμεις του καλού ετοιμάζονται για μια νέα θεσπέσια, ηχηρή επέλαση. Για όσους μπορούν να τις δουν και να τις ακούσουν.

Οι «Χαρταετοί» με την μουσική του Κώστα Κακογιάννη και τους στίχους του Πάμπου Κουζάλη βγαίνουν από τον ψηφιακό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον... αληθινό ερμηνευόμενοι από τις φρέσκες, εκπληκτικές φωνές τεσσάρων κοριστιών και το ταλέντο πολλών ταλαντούχων μουσικών από δύο ορχήστρες. Τη «μίνι» συμφωνική ορχήστρα της Τρακάρτ, όπως την χαρακτηρίζει ο Κώστας Κακογιάννης, με τον ταλαντούχο νεαρό της μαέστρο Άρη Αντωνιάδη και ένα ξεχωριστό παραδοσιακό σχήμα λαϊκών οργάνων. 

Με τον συνθέτη που επέλεξε να δημιουργεί στα βουνά της Λεμύθου ενώ θα μπορούσε να επιλέξει όποια μεγαλούπολη θα ήθελε για να απλώσει το ταλέντο του, είχαμε μια σύντομη συνέντευξη για τις συναυλίες που θα φέρουν για πρώτη φορά σε ζωντανή εκτέλεση τα τραγούδια των Χαρταετών. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 16 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στις 18 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, στις 20.30.

 -Τι σηματοδοτεί η συναυλία «Χαρταετοί» που θα παρουσιάσετε σε Λευκωσία και Λεμεσό; 

-Εδώ και λίγα χρόνια, υπηρετώντας τη φιλοσοφία του Παράκεντρου, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχουμε ιδρύσει στη Λεμύθου με τον Πάμπο Κουζάλη, βοηθούμε αφιλοκερδώς και χωρίς εκμετάλλευση νέα ταλαντούχα παιδιά να προβάλουν το ταλέντο τους, ετοιμάζοντας για το καθένα από αυτά ένα πρωτότυπο τραγούδι. Η όλη διαδικασία κινηματογραφείται και τα βιντεοκλίπ προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα. Τη σειρά αυτή την ονομάσαμε «Χαρταετοί» και μέσω της δόθηκε βήμα σε απίστευτα ταλέντα. Τις περισσότερες φορές τα βίντεο αυτά γίνονται viral με εκατομμύρια προβολές και δεκάδες χιλιάδες εγκωμιαστικά σχόλια. Τώρα λοιπόν σηματοδοτείται η μεταφορά αυτού του οράματος από τον ψηφιακό κόσμο των κοινωνικών δικτύων στον… αληθινό, στη σκηνή, για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του κοινού να απολαύσει τα ξεχωριστά αυτά παιδιά από κοντά.

Κώστας Κακογιάννης
Με τους Ιδρυτές της ορχήστρας ΤΡΑΚΑΡΤ Μελίνα Σχοινή και Μάριο Παπαδόπουλο, τον μαέστρο Άρη Αντωνιάδη και τον Πάμπο Κουζάλη

-Στις συναυλίες θα συμμετέχουν όλοι οι καλλιτέχνες από τη συμμετείχαν στο πρόγραμμα; 

-Από τους Χαρταετούς, πέρασαν δεκάδες υπέροχες φωνές όπως οι Μαρίνα Βερζανλή, Ελένη Μαυρουδή, Έλενα Μαννούρη, Χρυσόστομος Φυλακτού, Μιχάλης Αντωνίου, Νικολέττα Λειβαδιώτη, Νεφέλη Αντωνίου, Ραφαήλ Αριστοτέλους, Έλενα Νικολάου, Αθηνά Λιανού, Νικόλας Schroeder, Νικόλας Καραγιώργης, Έρικα Αποστόλου, Ελένη Tovletian, Ευτυχία Μιχαήλ και πολλοί άλλοι. Στις συναυλίες θα κάνουμε αρχή με τις Γεωργία ΝεοκλέουςΆντρεα ΜάρκουΜάριαμ Βενιζέλου και Άντρεα Νεοκλέους, με τις οποίες εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα το 2019, με την ελπίδα να συνεχίσουμε σιγά-σιγά και με τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι το κοινό θα ενθουσιαστεί με τις ερμηνείες των τεσσάρων αυτών κοριτσιών και αυτό δεν το μαρτυρώ εγώ, αλλά τα δεκάδες χιλιάδες σχόλια και αντιδράσεις που ομόφωνα τις περιγράφουν ως τις πιο συγκλονιστικές φωνές στο πανελλήνιο αυτή τη στιγμή.

 

Κώστας Κακογιάννης
Με την Γεωργία και τον πατέρα της στην Αυλή του Παράκεντρου

-Στη σκηνή θα βρίσκονται μαζί σας εκτός από τα κορίτσια αυτά και άλλοι μουσικοί;

-Στις συναυλίες θα χαρούμε όχι μια, αλλά δύο διαφορετικές ορχήστρες. Τη «μίνι» συμφωνική ορχήστρα της Τρακάρτ με τον σούπερ-ταλαντούχο μαέστρο της, τον νεαρό Άρη Αντωνιάδη που ανέλαβε και τις ενορχηστρώσεις, και ένα παραδοσιακό σχήμα που θα αποτελείται από τον Γιώργο Σπύρου στο λαούτο/μπουζούκι, τον Ανδρέα Davison στα παραδοσιακά κρουστά, τον Πάμπο Κουζάλη στην ταμπουτσιά και εμένα στο βιολί και το πιθκιαύλι. Θα έχουμε επίσης τη φιλική συμμετοχή της αδελφής μου της Ειρήνης Κακογιάννη, καθώς και των Νίκου και Ευγένιου Μυλωνά, που με τις βαθιές αντρικές φωνές τους θα εμπλουτίσουν την ηχητική μας παλέτα.

Κώστας Κακογιάννης 10
Με την Άντρεα Μάρκου στην αυλή της Σχολής Μιτσή

-Τα βίντεο που ετοιμάζετε με νέους καλλιτέχνες και προβάλλετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεράστια απήχηση. Πού αποσκοπεί αυτή σας η δράση; Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος προώθησης της μουσικής και ανάδειξης νέων καλλιτεχνών;

-Δυστυχώς οι επιλογές ενός νέου καλλιτέχνη για να προβάλει το ταλέντο του σήμερα είναι συχνά περιορισμένες και σε αυτές κυριαρχεί η εκμετάλλευση, τόσο η ψυχική όσο και η οικονομική. Τα talent show στα οποία δίνεται περισσότερο βάρος στην ξενόφερτη μουσική, ο καλλιτέχνης βιώνει αισθήματα και εμπειρίες… μονομάχου σε ρωμαϊκή αρένα, κάτι τόσο ψυχοφθόρο για την ευαίσθητη καρδιά ενός αληθινού καλλιτέχνη. Απ’ την άλλη είναι οι δισκογραφικές, που είτε τους δένουν με άδικα συμβόλαια είτε ζητούν απίστευτα ποσά σε προκαταβολές για να διανέμουν τα τραγούδια τους. Ακριβώς σε αυτή την «κανιβαλιστική» αντιμετώπιση θελήσαμε να πάμε κόντρα. Τα δικά μας βίντεο γυρίζονται αφιλοκερδώς στα βουνά της Λεμύθου, ενώ συχνά τα παιδιά αμείβονται για τον κόπο τους, όταν έχουμε τη στήριξη οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ. Τα παιδιά έρχονται στο Τρόοδος με την οικογένειά τους σαν σε εκδρομή και την ηχογράφηση και τα γυρίσματα τα πλαισιώνουν ένα χαλαρό γεύμα, περίπατοι στη φύση και μπόλικη ανθρώπινη επικοινωνία, χωρίς πίεση και άγχος. Γι’ αυτό και οι ερμηνείες που γεννιούνται είναι πάντα ανθρώπινες και μιλούν κατ’ ευθείαν στην ψυχή.

Κώστας Κακογιάννης 12
Με την Μάριαμ Βενιζέλου

-Βλέποντας τους συντελεστές στα βίντεο διαπιστώνει κανείς ότι αναλαμβάνετε ο ίδιος όλη τη διαδικασία παραγωγής: σύνθεση, ηχοληψία, σκηνοθεσία, κινηματογράφηση και μοντάζ. Πώς τα καταφέρνετε όλα αυτά;

-Για να είναι εφικτό να βοηθούμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά, το κόστος παραγωγής πρέπει να είναι χαμηλό και η ταχύτητα υλοποίησης των project γρήγορη. Ευτυχώς την εμπειρία της σκηνοθεσίας, της κινηματογράφησης και του μοντάζ την αποκομίσαμε εδώ και χρόνια και μάλιστα είχαμε την τύχη να βραβευθούμε και στο εξωτερικό γι’ αυτό. Συνδυάζοντας λοιπόν τις γνώσεις και όλες τις τέχνες μας μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα ίδια τα παιδιά. Άλλο να σε πλαισιώνουν φωτιστές, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες και μουσικοί και να περιμένουν να ερμηνεύσεις και άλλο να έχεις δίπλα σου απλά έναν φίλο και την οικογένειά σου.

Κώστας Κακογιάννης 8
Με την Γεωργία Νεοκλέους όταν γραφόταν ο Έρωτας ο Γητευτής

-Στιχουργός των τραγουδιών παραμένει ο σταθερός σας συνεργάτης Πάμπος Κουζάλης;

-Δηλώνω απίστευτα τυχερός που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με τον Πάμπο. Ο αριστουργηματικός στίχος του είναι αυτό ακριβώς που αναζητούσε η μοναχική μουσική μου για να ανθίσει, έτσι εδώ και 22 χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μελοποιώ αποκλειστικά δική του ποίηση. Γενικά, σε όλες μου τις συνεργασίες, αν δεν προηγηθεί πνευματική και φιλική επικοινωνία, είναι σχεδόν απίθανο να προκύψει καλλιτεχνική συμπόρευση. Τις ελάχιστες φορές που έπραξα το αντίθετο, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.

Κωστας κακογιάννης νεο
Κώστας Κακογιάννης / φωτο Κική Χατζηγεωργίου

Δείτε πιο κάτω βίντεο των Χαρταετών με τις ερμηνεύτριες που θα εμφανιστούν στις συναυλίες: