Τηλεόραση Ραδιόφωνο

O μουσικοσυνθέτης Κώστας Κακογιάννης ερωτεύτηκε από πολύ μικρός τη μουσική και κατάλαβε γρήγορα ότι το νόημα τη ζωής δεν βρίσκεται στη δημοσιότητα. Πολυπράγμων και πολυβραβευμένος , αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κύπριους συνθέτες. Παίζοντας πάνω από 20 μουσικά όργανα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος.

Εμπνευσμένος από τη φύση και την παράδοση ο Κώστας Κακογιάννης γράφει μουσική και τραγούδια που μπολιάζονται από παραδοσιακά ηχοχρώματα και αφηγούνται τη δική τους ιστορία μέσα από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εικόνες. Με 25 μουσικά άλμπουμ εκδομένα μέχρι σήμερα, εδώ και αρκετά χρόνια επέλεξε να ζει και να δημιουργεί σε ένα απομακρυσμένο χωριό, τη Λεμύθου.

Σε συνέντευξη του στο ant1.com.cy αφουγκραζόμενος τις καταστάσεις των καιρών ανέφερε ότι «οι καλλιτέχνες καλλιεργούν τη ψυχή μας, μας βοηθούν να ξεπεράσουμε το άγχος μας. Δεν είναι απλά ένα κερασάκι στην τούρτα είναι μια ευλογία, μια ψυχοθεραπεία η τέχνη».

Ερωτεύθηκε τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία

Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε ένα πιάνο στο σπίτι για τη μεγαλύτερη αδερφή του Ειρήνη και με το που το είδε «ερωτεύτηκε» και άρχισε να παίζει. Οι γονείς του γρήγορα κατάλαβαν ότι έχει ταλέντο καθώς ξεκίνησε να γράφει κομμάτια μουσικής από πέντε χρονών και έτσι όπως ήταν φυσικό επακόλουθο άρχισε μαθήματα μαζί με την αδερφή του.

Ο «έρωτας» του για τη μουσική μεγάλωνε σιγά σιγά όταν άρχισε να γνωρίζει και άλλα μουσικά όργανα πέραν του πιάνου όπως  το βιολί και το φλάουτο. Από τότε, άρχισε να μαθαίνει διάφορα μουσικά όργανα και να τα παίζει με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μαρτυρούσε την κλίση του στη μουσική.

Ο Κώστας Κακογιάννης έχει πολλές παιδικές αναμνήσεις στην περιοχή της Μαραθάσας μιας και η μητέρα του κατάγεται από τον Πεδουλά, και επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι το χωριό. «Η μυρωδιά, τα βουνά, η αρχιτεκτονική ήταν έντονα χαραγμένα μέσα μου» τόνισε ο μουσικοσυνθέτης.

Με το που πήρε διορισμό στη Σχολή Μιτσή, που βρίσκεται στο χωριό Λεμύθου ξαναθυμήθηκε τις παιδικές του αναμνήσεις και τα ανέμελα καλοκαίρια στο χωριό και έτσι πήρε την απόφαση το 2004 να μετακομίσει εκεί, καθώς όπως αναφέρει αυτό το είδος ζωής τον κάνει ευτυχισμένο.

Σπουδάζοντας στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός και στη συνέχεια μουσική με πλήρεις υποτροφίες, ο Κώστας Κακογιάννης ξεδίπλωσε το μεγάλο του ταλέντο. «Έζησα ένα είδος του λεγόμενου αμερικανικού ονείρου», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι είχε πολλές ευκαιρίες και έδωσε συνεντεύξεις σε μεγάλα κανάλια.

Παρόλα αυτά, γρήγορα κατάλαβε ότι η ευτυχία δεν ήταν στη δημοσιότητα αλλά στο να μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου ανθρώπους τις μικρές και τις μεγάλες χαρές. «Ένιωσα πιο υγιής όταν τα μοιραζόμουν όλα αυτά με τους δικούς μου, οπότε αποφάσισα ότι μα αρέσει η Κύπρος και δεν θέλω να τη χάσω», σημειώνει με συνειδητοποιημένο ύφος.

Σε όλα αυτά τα 30 χρόνια δημιουργίας ακολούθησε ένα μοναχικό δρόμο μιας και του αρέσει να γράφει μόνος του μουσική, να παίζει μουσικά όργανα, να ενορχηστρώνει, να φτιάχνει βιντεοκλίπς και ακόμη ετοιμάζει ο ίδιος τα εξώφυλλα στους δίσκους του.

Παράλληλα, εξήγησε ότι επειδή ακριβώς επέλεξε αυτή τη μοναχική πορεία δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες μιας και τα προβλήματα έρχονται όταν κάνεις πολλές συνεργασίες. «Αποφάσισα ότι θα τα κάνω όλα μόνος μου για να ολοκληρώνω το έργο μου όπως το φαντάζομαι εγώ, έτσι δεν είχα κάποιο εμπόδιο, μάλλον βολικά μου ήρθαν τα πράγματα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Είχε όνειρο να γίνει κινηματογραφικός συνθέτης επειδή του άρεσε η εικόνα, και έτσι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά σειρές και ταινίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, άρχισε να γράφει μουσική και για το θέατρο, κάτι που του άρεσε εξίσου μιας και εκεί έχει άμεση τριβή με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Κακογιάννης συνεργάζεται με τον στιχουργό Πάμπο Κουζάλη, ο οποίος είναι συνιδρυτής του «Παράκεντρου», πολύ καλός συνάδελφος αλλά και φίλος του. «Οι καλλιτεχνικές μας απόψεις και η φιλοσοφία μας ταυτίζονται. Για εμένα είναι ο τέλειος στιχουργός», τονίζει ο κύριος Κακογιάννης.

Το «Παράκεντρο» δημιουργήθηκε για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες

Το «Παράκεντρο» ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε πολύ μεγάλη εκμετάλλευση από τις δισκογραφικές εταιρείες αλλά και από τους εκδοτικούς οίκους. Συνεπώς, αποφάσισαν ότι ήθελαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που να μπορούν  οι καλλιτέχνες να εκδώσουν το έργο τους χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι αποφάσισαν μαζί άλλους πέντε καλλιτέχνες να ιδρύσουν αυτόν το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ώστε να να βοηθήθουν τα μεγάλα ταλέντα.

Αφιερώθηκαν στο να βοηθούν νέους καλλιτέχνες αφιλοκερδώς, ηχογραφώντας τους πρωτότυπα τραγούδια, κάνοντας τους βίντεο κλίπς και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου έχουν μεγάλη απήχηση. Επιλέγουν νέα παιδιά καθώς είναι πιο εύπλαστα, κάτι που κάνει πιο εύκολο να τους βοηθήσουν ακολουθήσουν ένα πιο κριτικό δρόμο στη μουσική.

Ο Κώστας Κακογιάννης συστήνει στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τη μουσική και την αγαπούν να επιλέξουν και ένα δεύτερο επάγγελμα για να μην την προδώσουν καθώς είναι μια δύσκολη εποχή και υπάρχει πάρα πολύς ανταγωνισμός.

«Εγώ ξεκίνησα και έγινα ηλεκτρολόγος μηχανικός έτσι ώστε να μην προδώσω τη μουσική μου και να μην υποβαθμίσω το επίπεδο μου για να ζήσω. Να μην επαναπαύονται ότι θα ζήσουν μόνο από τη μουσική καθώς θα αναγκαστούν να δουλέψουν σε Κέντρα Διασκέδασης και θα καταλήξουν διασκεδαστές και όχι ερμηνευτές», εξηγεί ο κύριος Κακογιάννης.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ο μέντορας μου

Με το θείο του, Μιχάλη Κακογιάννη που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κινηματογραφιστές με διεθνή απήχηση και διακρίθηκε, επίσης, ως σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας συνεργάστηκε αρκετές φορές. «Ήταν ο μέντορας μου και χρωστώ πάρα πολλά σε αυτόν. Με βοήθησε καλλιτεχνικά να ωριμάσω μέσα από τις συμβουλές του αλλά και τις καλλιτεχνικές του απόψεις που απέρρεαν μέσα από τις εμπειρίες του στο Χόλυγουντ, στα φεστιβάλ Καννών αλλά και τις συνεργασίες του με πολύ σημαντικές προσωπικότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Κακογιάννης. 

Πρόσθεσε δε, ότι «ο θείος μου ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ίσως από τους πιο διάσημους Κύπριους που υπήρξε ποτέ και βοήθησε να ακουστεί ποιο είναι αυτό το μικρό νησί» και τόνισε ότι τον θεωρεί τον πιο κοντινό του άνθρωπο μετά τους γονείς του και την αδερφή του.