Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ew

Η κιθάρα του θρυλικού σκαθαριού Τζον Λένον, με την οποία έπαιξε και ο Τζορτζ Χάρισον στο Norwegian Wood θα πουληθεί για μερικά εκατομμύρια σε δημοπρασία τον Μάιο, μαζί με άλλα αναμνηστικά, όπως ένα βιβλίο με χειρόγραφους στίχους του Tupac Shakur.

Μια κιθάρα που έπαιξαν οι Τζον Λένον και Τζορτζ Χάρισον στα άλμπουμ Help! και Rubber Soul, η οποία έχει περάσει τα τελευταία 50 χρόνια σε μια σοφίτα, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία μαζί με άλλα αναμνηστικά αντικείμενα, όπως μια χειρόγραφη λίστα συναυλιών του Κερτ Κομπέϊν, ένα βιβλίο με χειρόγραφους στίχους του Tupac Shakur και ένα φόρεμα Fendi που φορούσε η Amy Winehouse.

Την 12χορδη ακουστική κιθάρα, ένα μοντέλο Hootenanny που κατασκευάστηκε από τη βαυαρική εταιρεία Framus στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έπαιζε κυρίως ο Λένον. Η κιθάρα εμφανίζεται επίσης στην ταινία Help!, για να ερμηνεύσει το You've Got to Hide Your Love Away.

Η στούντιο έκδοση αυτού του τραγουδιού περιλαμβάνει επίσης την κιθάρα, καθώς και το ομώνυμο κομμάτι του Help!, It's Only Love and I've Just Seen a Face. Ο Harrison, εν τω μεταξύ, την χρησιμοποιεί για να παίξει το μέρος της ρυθμικής κιθάρας στο Norwegian Wood και εμφανίζεται σε ένα άλλο τραγούδι του Rubber Soul, το Girl.

Ο Darren Julien, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Julien’s Auctions που προσφέρει το αντικείμενο, είπε: «Η εύρεση αυτού του αξιοσημείωτου οργάνου είναι σαν να βρήκες έναν χαμένο Ρέμπραντ ή Πικάσο, και εξακολουθεί να μοιάζει σαν όνειρο».

Είπε ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες – που είχαν ξεχάσει ότι την είχαν στην κατοχή τους – είχαν αρχικά πάρει την κιθάρα από τον Γκόρντον Γουόλερ, από τους ποπ σταρ της δεκαετίας του 1960, Πίτερ και Γκόρντον. Αυτό το δίδυμο έκανε επιτυχίες με τραγούδια των Lennon-McCartney, όπως το A World Without Love, που ήταν στην κορυφή των charts των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2015, η Julien’s Auctions πούλησε μια άλλη κιθάρα του Λένον, μια ακουστική κιθάρα J-160E Gibson που του την έκλεψαν και αγόρασε άθελά του ένας μουσικός στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έπιασε την τιμή των 2,41 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή. Η κιθάρα Framus που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει εκτιμήσεις πωλήσεων 600.000-800.000 δολαρίων, αλλά ο Julien υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να πουληθεί περισσότερο από την Gibson, καθώς είναι «ιστορικά πιο σημαντική». Η εταιρεία έχει επίσης πουλήσει στο παρελθόν ένα drum kit που χρησιμοποιούσε ο Ringo Starr για 2,2 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και ένα αντίγραφο του White Album που ανήκε σε αυτόν.

Επίσης, η δημοπρασία στις 29 και 30 Μαΐου, διαδικτυακά και στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης, είναι ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας του Λένον: το τηλέφωνο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του Bed-Ins for Peace, οι γραπτές διαμαρτυρίες κατά του Βιετνάμ που κατασκευάστηκαν από τον ίδιο και τη σύζυγό του Yoko.

Εκτός από τα αναμνηστικά των Beatles και τα άλλα προαναφερθέντα αντικείμενα, οι θαυμαστές μπορούν να υποβάλουν προσφορά για μια κιθάρα που έπαιζε ο Adam Clayton στο πρόσφατο συναυλιακό συγκρότημα των U2 στο Las Vegas's Sphere, ένα ζευγάρι παπούτσια Onitsuka Tiger που φορούσε ο Freddie Mercury, ένα φόρεμα Versace που φορούσε η Tina Turner στην περιοδεία της με τα Wildest Dreams, ένα σακάκι που φορούσε ο Michael Jackson το 1984 κατά τη διάρκεια της περιοδείας Victory με τους αδερφούς Jackson, ένα καπέλο που φορούσε ο Angus Young των AC/DC στη σκηνή, ένα σακάκι που φορούσε η Joan Jett στο μουσικό βίντεο Dirty Deeds και μια κιθάρα που παίχτηκε από τον Mick Mars των Mötley Crüe, με την ένδειξη "Girls Girls Girls" στην πίσω πλευρά.

Πηγή: CNN Greece