Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρος

Στην ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά το δείπνο εργασίας, των ηγετών κρατών - μελών στη Βιέννη.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στην επείγουσα ανάγκη επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας, με χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών της χώρας ως ασφαλών. Τόνισε επίσης εμφαντικά, πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα της πρώτης γραμμής εισδοχής, προσφύγων, παράνομων και παράτυπων μεταναστών, αναμένει ουσιαστική αρωγή της ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το βάρος των σημερινών συνθηκών στη Μέση Ανατολή.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών στις επισημάνσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν αυτό το πρόβλημα, και είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής, ούτως ώστε, να βοηθηθούν αυτά τα κράτη να έχουν αποτελεσματική διαχείριση», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση.

«Έχει και σοβαρή κοινωνική διάσταση και γι αυτό τον λόγο πρέπει να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγγίξει το ζήτημα στην ρίζα του και ασφαλώς να λειτουργήσει η Αρχή της Αλληλεγγύης, που είναι βασικός πυλώνας των αξιών της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης προς τον Λίβανο, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού και εστίασε γενικότερα στην ανάγκη γρήγορων και άμεσων επιστροφών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη να στηριχτεί ο Λίβανος, εμπράκτως, ούτως ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό το σοβαρό πρόβλημα, ένεκα των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Προβλήματα τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν και πολιτική, αλλά και κοινωνική διάσταση», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς συνεισφέρει 150 δισεκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ και με το 40% του παγκόσμιου στόλου να ελέγχεται από Ευρωπαίους πλοιοκτήτες.