Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σημαντικά εμπόδια ορθώνονται μπροστά στην προσπάθεια της Λευκωσίας για χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή Σύρων προσφύγων από την Κύπρο, σε συριακό έδαφος.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, πολιτικά και ανθρωπιστικά προβλήματα δυσχεραίνουν στην παρούσα φάση την υλοποίηση της κυπριακής προσπάθειας.

Όπως μας ανέφερε κοινοτική πηγή υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας της, σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το καθεστώς Άσαντ και άρα κανένα κράτος-μέλος δεν νομιμοποιείται πολιτικά να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Δαμασκό, η οποία θα απαιτείτο σε κάθε περίπτωση για την επιστροφή Σύρων προσφύγων σε συριακό έδαφος και σε οποιεσδήποτε περιοχές του.

Η ίδια πηγή, υπενθύμισε ότι το καθεστώς Άσαντ διατηρεί σχέσεις μόνο με τη Ρωσία και το Ιράν και ότι η «η Ε.Ε, με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, έχει αναστείλει όλες τις διμερείς της σχέσεις με την Κυβέρνηση της Συρίας εδώ και 13 χρόνια, δεδομένης της άσκησης βίας και της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα».

Όπως επεσήμανε η ίδια κοινοτική πηγή στον ΑΝΤΕΝΝΑ, αρκετά κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, φέρονται μάλιστα να θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί μια χώρα σε περιφέρειες και να εκληφθούν αποσπασματικά κάποιες περιοχές της ως ασφαλείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, ξένος διπλωμάτης που συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε προς τον ΑΝΤ1 ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν θεωρεί ότι έφτασε η ώρα για αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της Συρίας και των Σύρων προσφύγων, όπως ζητά η Κύπρος. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch η οποία υποστήριξε ότι είναι «επικίνδυνες και μη ρεαλιστικές», οι κυπριακές ιδέες για χαρακτηρισμό κάποιων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς.

Η Λευκωσία πάντως αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθεια, επιδιώκοντας σταδιακά να εξασφαλίσει στήριξη στο Συμβούλιο και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, προκειμένου να δρομολογηθούν συνθήκες επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας.