Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπερψήφισε το απόγευμα της Τετάρτης η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, μετά από οκτώ χρόνια πολιτικών διαβουλεύσεων και θεσπίζοντας με αυτό τον τρόπο κοινούς κανόνες για τη διαχείριση της υποδοχής και της μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου.  

Η συμφωνία αυτή ρυθμίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διεκπεραιώνοντας τα αιτήματα ασύλου και ταυτοποιώντας αυτούς που φτάνουν με ταχύτερη μάλιστα εξέταση των αιτήσεων ασύλου και αποτελεσματικότερες επιστροφές 

Κατά δεύτερον ο νέος αυτός κανονισμός προβλέπει την υποχρεωτική πλέον αλληλεγγύη. Δηλαδή τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν κατά πόσον θα δέχονται στην επικράτεια τους την μετέγκατασταση μεταναστών ή αν δεν το επιθυμούν αυτό, θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στα κράτη της πρώτης γραμμής 

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Δημοκράτες και το Renew ψήφισαν υπέρ του νέου πλαισίου συμφωνίας, παρότι καταγράφηκαν και εντός των πολιτικών ομάδων έντονες διαφωνίες, ενώ υπήρξαν και αντάρτες ευρωβουλευτές.  

Το Σύμφωνο καταψήφισαν οι Πράσινοι, η Αριστερά, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και το ακροδεξιό ID για εκ διαμέτρου αντίθετους λόγους ο καθένας. 

Σε σχέση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές όλοι τάχθηκαν υπέρ, πλην του Γιώργου Γεωργίου του ΑΚΕΛ, ενώ ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ δεν παρέστη στη σημερινή ολομέλεια.  

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, διεξήχθη σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Οι διαφωνούντες χαρακτήρισαν την συμφωνία «έκτρωμα», μίλησαν για συμφωνία της ντροπής, και μάλιστα εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να υποβοηθήσει αυτή η Συμφωνία το μεταναστευτικό πρόβλημα και δύναται να επιδεινώσει το πρόβλημα στις χώρες πρώτης υποδοχής.  

Για συμβιβασμό και στρατηγική αναγκαιότητα μίλησαν όσοι ψήφισαν υπέρ. Έκαναν λόγο για μία συμφωνία που παραδέχθηκαν ότι δεν λύνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα που μπορεί να τύχει βελτιώσεων στην πορεία. 

Να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία, η διαδικασία διακόπηκε για δυο με τρία λεπτά, καθώς ακτιβιστές είχαν εισέλθει στην αίθουσα της ολομέλειας και με πανό και συνθήματα, απαιτούσαν την καταψήφιση της συμφωνίας αυτής «που σκοτώνει» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.   

Πριν από λίγο είχαμε και δηλώσεις από την Πρόεδρο του ΕΚ και την πρόεδρο της Κομισιόν, όπου μίλησαν για ένα ιστορικό βήμα που γίνεται με την σημερινή υπερψήφιση της συμφωνίας.  

Κατά πόσο αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και πως θα βοηθήσει και την Κύπρο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση λόγω των αυξημένων ροών από το Λίβανο, θα φανεί την πορεία και όταν εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή, που πρέπει να λάβει έγκριση και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.