Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκελετος

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τους σκελετούς πέντε ανθρώπων, από τους οποίους έλειπαν τα χέρια και τα πόδια, σε μια πρώην ναζιστική στρατιωτική βάση στην Πολωνία.

Οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε ένα ναζιστικό κέντρο διοίκησης, γνωστό ως «Λημέρι του Λύκου», κοντά στο χωριό Γκέρλιτς, στη βορειοανατολική Πολωνία. Οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει ένα θραύσμα ανθρώπινου κρανίου κατά τη διάρκεια ανασκαφής στις 24 Φεβρουαρίου και ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανασκαφές.

Τα λείψανα ανήκαν σε τρεις ενήλικες, έναν έφηβο και ένα νεογέννητο μωρό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Latebra, που εδρεύει στο Γκντανσκ.

Τα πέντε πτώματα ήταν τοποθετημένα το ένα κοντά στο άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση, έξω από ένα σπίτι, στο οποίο διέμενε ο διοικητής των Ναζί Χέρμαν Γκέρινγκ, πρώην πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες των Ναζί και στενός φίλος του Αδόλφου Χίτλερ.

Δίπλα τους υπήρχαν καμένες σανίδες και υπολείμματα υποδομών αποχέτευσης, αλλά δεν υπήρχαν ίχνη ρούχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Adrian Kostrzewa, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, δήλωσε στο CNNi ότι η ομάδα των αρχαιολόγων αρχικά νόμιζε ότι έσκαβε σε ένα παλιό μπάνιο όταν βρήκε σωλήνες κάτω από το έδαφος. Ωστόσο, στη συνέχεια βρήκαν στάχτες και ένα καμένο κλειδί, πριν βρουν το θραύσμα του κρανίου. «Ήταν μεγάλη έκπληξη», είπε.

Το ίδρυμα περιμένει να ακούσει τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας για τα λείψανα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Ένα σημαντικό επόμενο βήμα είναι να βρεθεί η ηλικία των λειψάνων με τη χρήση ραδιοχρονολόγησης άνθρακα, πρόσθεσε.

Το Λημέρι του Λύκου και η Επιχείρηση Βαλκυρία

Χτισμένο σκόπιμα χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό στα δάση της βορειοανατολικής Πολωνίας, το Λημέρι του Λύκου ήταν το αρχηγείο των Ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο, έκτασης 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων – μια από τις μεγαλύτερες βάσεις του είδους της στην Ευρώπη.

«Η μοναδικότητα αυτής της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι τα πτώματα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του πιο αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος του Τρίτου Ράιχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χίτλερ πέρασε εκεί συνολικά σχεδόν τρία χρόνια. Το φρούριο ήταν ο τόπος της Επιχείρησης Βαλκυρία, μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας κατά του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944, και καταστράφηκε σκόπιμα τον Ιανουάριο του 1945 για να μην πέσει στα χέρια του προελαύνοντος σοβιετικού στρατού.