Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χριστοδουλιδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα το πρωί στον Λίβανο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Νατζίμπ Μικάτι.

Μετά τη συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες τους, οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Λίβανος είναι ο πλησιέστερος γείτονας στην Κύπρο με τον οποίον μοιράζονται μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική, κατά την οποία θα δοθεί σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης προς τον Λίβανο και τον λαό του για την ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο αυτό θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Λιβάνου να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας των πολιτών του», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.  

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιτροπής για την ηγετική της στάση, την αποφασιστικότητα και τη δράση της σε σχέση με την παροχή της οικονομικής στήριξης.

Σημείωσε ότι η σημερινή επίσκεψη είναι σημαντική τόσο επί της ουσίας όσο και συμβολικά, αφού η κα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη Πρόεδρος της Επιτροπής που επισκέπτεται τον Λίβανο και αποτελεί ένδειξη ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της χώρας.

Πρόσθεσε ότι μαζί μπορούν να διαχειριστούν κοινές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πάντοτε υπήρξε, όπως και ο ίδιος προσωπικά, ισχυρός υποστηρικτής της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Λιβάνου.

«Λόγω της γεωγραφικής μας εγγύτητας, η Κύπρος έχει βαθύτερη κατανόηση για τις προκλήσεις και τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και που επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο, όπως και την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η κατάσταση στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι «ενώ επαινούμε τον Λίβανο που φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες για πέραν από 12 χρόνια, είμαστε γνώστες της τεράστιες πίεσης που δέχεται η οικονομία και η κοινωνία της χώρας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Λιβάνου δεν εκλαμβάνονται ως δεδομένες. Επίσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, συνολικά και αποτελεσματικά.

Θέλω να είμαι σαφής. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για τον Λίβανο, δεν είναι βιώσιμη για την Κύπρο, δεν είναι βιώσιμη για την ΕΕ. Δεν είναι βιώσιμη εδώ και χρόνια αφού οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μάς αναγκάζουν να εξεύρουμε άμεσες λύσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και εκτενώς με τους εταίρους μας, όπως και με το UNHCR, για να συζητήσουμε το θέμα της εθελούσιας (επιστροφής) και όχι μόνο. Η κατάσταση σε κάποιες περιοχές της Συρίας πρέπει να επανεξεταστεί».

Τέλος, ανέφερε ότι «η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία στον Λίβανο θα έρθει μόνο αν όλοι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας».