Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Περιορισμένη είναι η δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Αποκαλυπτικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 που έχει τόσο τα στοιχεία της βοήθειας που λαμβάνει η Βηρυτός, όσο και τις επιδιώξεις της.

Τα τελευταία 14 χρόνια, από το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει μόλις τρία δισεκατομμύρια ευρώ προς τον Λίβανο. Όπως έλεγε στον ΑΝΤ1 κοινοτική πηγή, «πρόκειται για ένα ποσό τόσο μικρό, όσο και η αντίστοιχη επιρροή των Βρυξελλών σημερα στη Βηρυτό».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε μόλις 670 εκατ. ευρώ σε διμερή βοήθεια, 1,5 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες, ως επίσης και 860 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση στις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων από τη Συρία και των ευάλωτων Λιβανέζων, σε ορίζοντα δεκατεσσάρων ετών. Ενδεικτικό είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα διαχείρισης συνόρων της χώρας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε, με ποσό μόλις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Βηρυτός ορέγεται πολύ περισσότερα, επιδιώκοντας ένα πρόγραμμα στήριξης των Σύρων προσφύγων ανάλογο με αυτό που έχει εξασφαλίσει η Τουρκία, από το 2016. Η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία είναι πολλαπλάσια από αυτή που λαμβάνει ο Λίβανος, καθώς ανέρχεται σε 9 σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ μόλις χρόνια. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μάλιστα πειθαναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, να καταβάλλουν χαράτσι προς την Άγκυρα για όσο διάστημα φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγές, σε μια σχέση ανοικτού οικονομικού τέλους.

Με κάτι ανάλογο φλερτάρει και ο Λίβανος, χωρίς όμως να φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αφενός, γιατί ο Λίβανος θεωρείται ακυβέρνητο καράβι, με βασικά χαρακτηριστικά τη διαφθορά και τη κακοδιαχείριση, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για τη διάθεση κονδυλίων. Και αφετέρου γιατί την ίδια ώρα, υπάρχει και η Χεζμπολάχ, η οποία στο πολιτικό της σκέλος συμμετέχει στη βουλή του Λιβάνου, ενώ στο παραστρατιωτικό της, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και περιλαμβάνεται στη λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Πέραν τούτων, στην πραγματικότητα θα πρέπει να λεχθεί ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών, ως επίσης και οι Βρυξέλλες δεν καίγονται για τον Λίβανο, καθώς μια γενίκευση της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή με μια ενδεχόμενη ευρείας κλίμακας σύρραξη Ισραήλ-Χεζμπολάχ, δεν θα οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας. Αλλά μόνο στην Κύπρο, η οποία μέσα σε αυτό το δύσβατο κλίμα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο Λίβανο, αναζητεί λύσεις, κάτι πάντως που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.