Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι ανακρίσεις για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών του Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της Μόσχας, που διεξάγονται από τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, δείχνουν, κατά το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, «ότι τα ίχνη της επίθεσης στο “Κρόκους Σίτι Χολ” και άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία οδηγούν στην Ουκρανία», γι’ αυτό και η Ρωσία ζητά από το Κίεβο «να συλλάβει και να εκδώσει όλους τους εμπλεκόμενους», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Η τρομοκρατική ενέργεια στις 22 Μαρτίου, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, «κάθε άλλο παρά είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση κατά της χώρας μας τον τελευταίο καιρό», σημειώνει σε ειδική ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, με την οποία γνωστοποιεί ότι «διαβίβασε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για την Αντιμετώπιση των Τρομοκρατικών Βομβιστικών Επιθέσεων και της Διεθνούς Σύμβασης για την Αποτροπή Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας τις απαιτήσεις της για άμεση σύλληψη και έκδοση (σ.σ. στη Ρωσία) όλων των εμπλεκόμενων σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Στο ρωσικό ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι η σύλληψη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Βασίλι Μαλιούκ, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά στις 25 Μαρτίου ότι η Ουκρανία είχε οργανώσει τη βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο του 2022 και αποκάλυψε λεπτομέρειες για την οργάνωση άλλων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Άλλες βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις με χρήση εκρηκτικών μηχανισμών έχουν στοιχίσει τη ζωή των δημοσιογράφων Ντάριας Ντούγκινα και Μαξίμ Φομίν (Βλαντλέν Τατάρσκι), οδήγησαν στον βαρύ τραυματισμό του συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν και στον θάνατο του οδηγού του Αλεξάντρ Σούμπιν, στον θάνατο πέντε ανθρώπων ως αποτέλεσμα της ανατίναξης της γέφυρας της Κριμαίας και στον τραυματισμό 42 ανθρώπων από έκρηξη σε καφετέρια στην Αγία Πετρούπολη. Οι επιδρομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα συνοδεύονταν από τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, συνδέοντας σε μία αλυσίδα όλες τις βομβιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας κατά τη διετία του πολέμου της με την Ουκρανία, που επιμένει να χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι υποχρέωση κάθε κράτους. Η ρωσική πλευρά απαιτεί από το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας, να εκδώσει τους ενόχους και να αποζημιώσει τα θύματα για τις ζημιές που προκάλεσε. Η παραβίαση από την Ουκρανία των υποχρεώσεών της βάσει των αντιτρομοκρατικών συνθηκών θα συνεπάγεται τη διεθνή νομική της ευθύνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία έγινε γνωστή η πρόταση αυτή , η οποία έχει «πρωτίστως συμβολικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα», επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές στη ρωσική πρωτεύουσα.