Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σάρκα και οστά παίρνει το Σχέδιο «Αμάλθεια» για μεταφορά ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα, μέσω θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα. Η έναρξη του Σχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκαν το Λιμάνι Λάρνακας και το ΚΣΕΔ, ενώ όπως ανέφεραν σε κοινές τους δηλώσεις, εντός της ημέρας θα γίνει μια πιλοτική διαδρομή του πλοίου, ενώ ο ανθρωπιστικός διάδρομος πιθανόν να τεθεί σε υλοποίηση την ερχόμενη Κυριακή. 

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την ενεργοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να εργαστούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για θαλάσσιο διάδρομο, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, στο ΚΣΕΔ, στη Λάρνακα 

Στη δήλωσή της στο ΚΣΕΔ σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η κ. Φόν Ντερ Λάιεν είπε ότι η Κύπρος απεδειξε τον ιστορικό της ρόλο σήμερα με τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο της ΚΔ σε αυτή την προσπάθεια. 

Χαρακτήρισε την Κύπρο ως «γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής και ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και την επόμενη μέρα στη Γάζα, τονίζοντας ότι στη Λωρίδα συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή.   

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια μεγάλη προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, και συγκεκριμένα ύψους 250 εκ. ευρώ για φέτος. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν με άλλες διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι γνωστά και για αυτό «σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ, στηριζόμενες από άλλους σημαντικούς εταίρους  ανακοινώνουμε την πρόθεση μας να ανοίξουμε τον θαλάσσιο διάδρομο για παροχή επιπρόσθετης μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από πλευράς του υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιοι φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβαν την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου, έτσι ώστε εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες να τεθεί σε εφαρμογή. 

1

Παράλληλα αναφέρθηκε στην σημασία του ΚΣΕΔ αλλά και του Cyclops, για την υλοποίηση της προσπάθειας. Αναφερόμενος στο ΚΣΕΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον ρόλο του στον θαλάσσιο έλεγχο που αφορά και το Μεταναστευτικό και εξέφρασε ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό μεταναστών από Συρία και Λίβανο τους τελευταίους μήνες.

«Σήμερα μας ενώνει ένα κοινό όραμα για ανακούφιση της τραγωδίας των αμάχων στη Γάζα», τόνισε. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί φάρο της Ένωσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τα όσα συμβαίνουν σε αυτή έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι επέκταση της κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το πλοίο το οποίο θα μεταφέρει την βοήθεια, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Λάρνακας. Εκεί βρίσκεται και ισραηλινό κλιμάκιο για τους ελέγχους που απαιτούνται από πλευράς Ισραήλ, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η έναρξη της υλοποίησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου. 

1

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι περιλάμβαναν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ. 

«Μια λύση στο Κυπριακό θα επιδράσει θετικά και στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και προς αυτό τον σκοπό ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση πραγμάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες το Κυπριακό αποτελεί φυσικά μέρος».

Από πλευράς της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε ότι «γνωρίζω ότι και ο λαός της Κύπρου ξέρει τι σημαίνει απώλεια και τι σημαίνει να υποφέρεις. Και, συνεπώς, εμείς στην ΕΕ στεκόμαστε δίπλα σας κ. Πρόεδρε στις προσπάθειες σας να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και σε αυτό μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς για πολλά πράγματα».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την κα φον ντερ Λάιεν για την παρουσία της στην Κύπρο που στόχι έχει «να θέσουμε την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας Αμάλθεια για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής βοήθειας στη Γάζα».

 

1
1
1