Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεςσ

Κλείνοντας τη διακαναλική συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως είναι περήφανος για όσα έχει πετύχει η διακυβέρνηση του μέχρι στιγμής, δηλώνοντας πως όλα όσα έχει υποσχεθεί μέσω του κοινωνικού του συμβολαίου θα το τηρήσει πιστά. Παράλληλα ο ΠτΔ έκανε την παραδοχή πως έγιναν λάθη, σε συμπεριφορές και σε επιλογές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θέλοντας να δώσει ταυτότητα στην πολιτική φιλοσοφία και προσανατολισμό της Κυβέρνησής του δήλωσε:  «Αν θέλω να δώσω ένα τίτλο αυτός είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Θέλοντας να υπερκεράσει τις φωνές, που ενίοτε εντείνονται, που θέλουν την Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την εικόνα της ο ΠτΔ δήλωσε πως αυτός θέλει να επικοινωνεί τα ζητήματα που υπάρχουν με τους πολίτες γι’ αυτό επιδιώκει τον διάλογο με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Φωνές και επικρίσεις που δεν άργησαν να έρθουν από τα επίσημα χείλη της αντιπολίτευσης, καθώς η πρόεδρος της Βουλή και του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου αλλά και ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σχολίασαν με καυστικό τρόπο το διάγγελμα του προέδρου.

Ο κ. Στεφάνου στη δήλωση του αναφέρει πως η απαξίωση της κυβέρνησης σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν κτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση ενώ η κ. Δημητρίου δήλωσε πως ο ΠτΔ δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων και αρέσκεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις και συνθήματα.

Σχόλιο που ήρθε και από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όπου μέσω μακροσκελούς δημοσίευσης του στην πλατφόρμα «Χ» δηλώνει πως η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της ενώ τονίζει ότι το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ. Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης διερωτάτε γιατι κάποιος από τους συνεργάτες του ΠτΔ δεν τον συμβουλεύει ότι αυτά που προαναγέλει είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί.

Κυπριακό και εξωτερική πολιτική

Ο ΠτΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης Κυπριακού και εξωτερικής πολιτικής, ξεκαθάρισε πως δεν είναι επιλογή ούτε για συζήτηση τα δύο κράτη τονίζοντας πως δε θα φέρει ενώπιον του λαού σχέδιο λύσης του Κυπριακού με το οποίο να μη συμφωνεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ξανά πως δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, ούτε παγωμένες διενέξεις, παραπέμποντας στο τι γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας με την τρομακτική αναθέρμανση του Μεσανατολικού Προβλήματος την 7η Οκτωβρίου. Παράλληλα τόνισε πως δεν μπορούμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία να είμαστε μονοθεματικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας ως παράδειγμα τον ανθρωπιστικό διάδρομο δηλώνοντας πως τέτοιες ενέργειες μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κύπρο για το δικό της πρόβλημα, καθώς αναδεικνύεται η θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα συζητούμε επ’ άπειρον γι’ αυτό και η πλευρά μας πρέπει να κάνει το παν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι γνωρίζει τι λέει και τι πράττει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, ο πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να δει πρόοδο στα ευρωτουρκικά, σημειώνοντας πως είναι κάτι που πρέπει να επενδύσουμε.

Σε σχέση με τον διορισμό προσωπικότητας από την ΕΕ ως ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο ΠτΔ είπε πως αν και είναι δύσκολος στόχος δεν τον εγκαταλείπει λέγοντας πως είναι σε συζητήσεις με τους θεσμούς, και ειδικότερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν ήθελε να αποκαλύψει δημόσια το όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων δηλώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για την Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ερώτηση σχετικά με τα συγκυβερνώντα κόμματα και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε πως ήταν ήδη γνωστό από την προεκλογική περίοδο πως δεν συμφωνεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο Κυπριακό. Ενώ δήλωσε παράλληλα ότι βλέπει θετικά οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό που να αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλίων. Τόνισε επίσης πως για να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα πλαίσιο λύσης, πρέπει πρώτα να είναι ο ίδιος θιασώτης αυτού.

Για τον σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠτΔ είπε πως η Κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένα νομικά μέτρα ενώ αξιοποιούνται και πολιτικά μέσα. Ενώ για  όσα έγιναν με τα βιβλία στα παιδιά των σχολείων στο Ριζοκάρπασο ο Πρόεδρος τόνισε πως είναι και αυτός ένας τρόπος του κατοχικού μορφώματος για να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εσωτερική Διακυβέρνηση και Οικονομία

Σε σχετική ερώτηση για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσία είπε πως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μία από τις συνιστώσες της πολιτικής φιλοσοφίας της Κυβέρνησης, παραπέμποντας στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, όπου παραχωρήθηκαν αρμοδιότητες που είχε ο ίδιος. Ο ΠτΔ είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται στις σκέψεις του ενώ για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα είπε πως υπάρχει ήδη συγκεκριμένος σχεδιασμός που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Όσον αφορά την ακρίβεια και τις φωνές πολιτών και κομμάτων ότι τα μέτρα δεν είναι ακριβά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως για την Κυβέρνηση η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό ενώ όλοι φώναζαν για μέτρα, η Κυβέρνηση ανέμενε  την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ακολούθως, όπως δήλωσε, ανακοίνωσε δύο δέσμες μέτρων και θα ανακοινωθούν και άλλα εφόσον χρειάζεται. Τόνισε επίσης, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι εντός της πενταετίας όλες οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης προς τον κυπριακό λαό θα υλοποιηθούν.

Ήθελα να τρέξω κάποια πράγματα σε κάποιους τομείς και δεν σκέφτηκα τον ορίζοντα των 18 μηνών, είπε ο ΠτΔ απαντώντας σε παρατήρηση ότι προχώρησε στον πιο σύντομο ανασχηματισμό Υπουργικού Συμβουλίου. Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα επιμένω επειδή έκανα λάθος επιλογές για να μην κριθώ ή να μην κατηγορηθώ. Είμαι εδώ έχω ευθύνες έναντι στον κυπριακό λαό και αυτές τις ευχές τις αναλαμβάνω καθημερινά», τόνισε.

Σε σχέση με τα θέματα υγείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως Υγεία και Παιδεία είναι δύο τομείς που σχετίζονται με το καλύτερο αύριο της Κύπρου. Είπε πως πρέπει να εξεταστεί το θέμα των προσωπικών ιατρών καθώς και να προχωρήσει το θέμα με το medical audit. Πρόσθεσε επίσης πως προχωρά το θέμα με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με το νομοσχέδιο να έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της ενέργειας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε για το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους ότι θα αξιολογηθεί και θα επαναπροκηρυχτεί.  Επίσης, αναφέρθηκε στο τερματικό φυσικού αερίου όπου τόνισε ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση. επίσης είπε ότι αναμένει πολύ σύντομα να παρουσιαστεί ο τρόπος αξιοποίησης από την ΕΝΙ του κοιτάσματος στον Κρόνος 2 ενώ η Κυβέρνηση εργάζεται και για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας.

Πρέπει να γίνει ένα συνολικός φορολογικός μετασχηματισμός αφού από τον τελευταίο πέρασαν 23 χρόνια, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κληθείς να αναφερθεί στην προεκλογική του εξαγγελία για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις 19.500 στις 24.000 ευρώ. Σταδιακά, τόνισε ο ΠτΔ ανακοινώνονται αλλαγές σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτώμενος σχετικά με την Ενιαία Εποπτική Αρχή τόνισε πως είναι έτοιμος να συγκρουστεί για να διαφυλάξει τη φήμη της Κύπρου, λέγοντας πως δεν είναι τιμητικό για κανένα που εμπλέκεται το όνομα της Κύπρου στις κυρώσεις των άλλων χωρών.