Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρίσι Σούνακ

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημερινής κυβέρνησης στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες.

Σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών έχει προβάδισμα στην προτίμηση των Βρετανών, δεν αποκλείεται πλέον να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο ο Κιρ Στάρμερ και να τερματιστούν 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων για πάνω από 2.000 έδρες σε τοπικές αρχές σε όλη την Αγγλία και να ψηφίσουν σε ορισμένες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ άλλων και για την πρωτεύουσα Λονδίνο

Οι ψηφοφόροι του Μπλάκπουλ κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο τους βουλευτή μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του συντηρητικού Σκοτ Μπέντον εξαιτίας υπόθεσης λόμπινγκ. Ο υποψήφιος των Εργατικών Κρις Γουέμπ κέρδισε την έδρα με 10.825 ψήφους. Ο υποψήφιος των Συντηρητικών ήρθε δεύτερος με 3.218 ψήφους.

Ενώ τα κυβερνώντα κόμματα συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις τοπικές εκλογές, η ήττα στο Μπλάπουλ και οι πρώτες ενδείξεις για απώλειες στο επίπεδο τοπικών συμβουλίων θα ενισχύσουν τις ελπίδες των Εργατικών για σαρωτική νίκη έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στις εθνικές εκλογές.

«Η συνταρακτική νίκη στο Μπλάκπουλ είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα σήμερα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

«Είναι μια μάχη όπου οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να στείλουν έναν μήνυμα στους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ απευθείας, και το μήνυμα αυτό είναι μια συντριπτική ψήφος για αλλαγή».

Οι συντηρητικοί του Σούνακ υπολείπονται κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Εργατικών στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες ο Σούνακ σκοπεύει να προκηρύξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Τα αποτελέσματα για τους πρώτους 500 από τους 2.600 και πλέον τοπικούς συμβούλους έδειξαν ότι οι Εργατικοί καταγράφουν κέρδη σε βάρος των Συντηρητικών – κάτι που συμβαδίζει με την προεκλογική πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα.

Αν και οι τοπικές εκλογές δεν προδικάζουν πάντα τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές, βαριά ήττα θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματος για την ηγεσία του Σούνακ και την προοπτική απώλειας της εξουσίας.

Η έκταση των αντιδράσεων αυτών θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα σε δύο δημοτικές αναμετρήσεις όπου οι Συντηρητικοί ελπίζουν να δείξουν ότι μπορεί να κρατήσουν τα ποσοστά τους στην κεντρική και τη βορειοανατολική Αγγλία.

Το αποτέλεσμα για την Τις Βάλεϊ αναμένεται σήμερα, ενώ ο δήμαρχος του Γουέστ Μίντλαντς θα ανακοινωθεί αύριο. Το αποτέλεσμα στο Λονδίνο, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος Σαντίκ Καν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ακόμα θητεία, πρόκειται να γίνει γνωστό αύριο Σάββατο.

Πηγή: cnn.gr