Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεσ

Τον απολογισμό του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε διακαναλική συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε σε πέντε τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλιας. Στην εισαγωγική του ομιλία ο ΠτΔ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στον πυρήνα της φιλοσοφίας της κυβέρνησής του είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία που υποσχέθηκε. Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εσωτερική διακυβέρνηση, την οικονομία, το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική. 

Καταληκτικά, μετά το πέρας της συνέντευξης, ο ΠτΔ ανέφερε ότι «μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης είμαι περήφανος για αυτά που έχουμε πετύχει». Όπως σημείωσε: Έχουμε  ξεκάθαρο προσανατολισμό και μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα του πολίτη. 

Πρόσθεσε ότι πρέπει να επανασυστήσουμε το κράτος του 1960 υιοθετώντας τις καλύτερες πρακτικές που μπορούμε να πάρουμε από την Ευρώπη. «Όσα υποσχεθήκαμε, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό θα το τηρήσουμε πιστά», κατέληξε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στην ερώτηση του Σταύρου Κυπριανού για όσα συμβαίνουν στο Ριζοκάρπασο με την απόρριψη βιβλίων για εγκλωβισμένους μαθητές και τις παραβιάσεις στη Νεκρά Ζώνη ο ΠτΔ απάντησε ότι από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος υπάρχει αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως οι παραβιάσεις στη Νεκρά Ζώνη έχουν ως στόχο να αμφισβητήσουν τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι αμφισβητούν και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της Έλλης Κοτζαμάνη για τη λύση που θα τεθεί ενώπιον του λαού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο λύσης που ο ίδιος δεν υποστηρίζει. «Τι να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού; Δεν θα θέσω ενώπιον του λαού ένα σχέδιο λύσης που εγώ ο ίδιος δεν υποστηρίζω. Θα αναλάβω την ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο» επεσήμανε.  

Αναφερόμενος στις πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα σε Ισραηλινούς είπε ότι έγιναν διαβήματα στην ισραηλινή κυβέρνηση και ότι απαιτήσαμε να ληφθούν μέτρα από την ισραηληνή κυβέρνηση. 

Ο ΠτΔ σημειώνει ότι υπάρχει συζήτηση για συγκεριμένο όνομα ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό. Ξεκαθάρισε πως η προσωπικότητα για την οποία γίνεται λόγος δεν είναι η Άνγκελα Μέρκελ και ότι γνωρίζει γι' αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα. 

Απαντώντας σε ερώτηση της Έλλης Κοτζαμάνη ότι στις ομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν υπάρχει αναφορά για το Κυπριακό είπε ότι γνώρίζω τι λέει και τι πράττει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για το Κυπριακό. 

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κ. Ολγκίν, ο ΠτΔ, είπε πως δεν υπάρχει, αλλά δεν είναι αορίστου χρόνου. Τόνισε ότι "Η πατρίδα είναι πάνω από όλους".  

Απαντώντας σε ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλλη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές. Σημείωσε ότι υπάρχει διάλογος για τα ελληνοτουρκικα ο οποίος δεν εχει επιφερει αλλαγες στις σχεσεις και υπέδειξε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στα ευρωτουρκικά. Όπως είπε, είμαι έτοιμος να συζητήσω αλλά δεν υπαρχει σχεδιο β σε σχεση με την επιλυση. "Υποχρέωση μου να προσπαθήσω να πράξω ότι είναι δυνατό". "Ότι πιο σημαντικό έχουμε είναι η Κυπριακη Δημοκρατία. Η αποδοχή της λύσης δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή" ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι έγινε για πρώτη φορά διακυβερνητική διάσκεψη ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Στην ερώτηση του Σταύρου Κυπριανού ποια είναι η σανίδα σωτηρίας της Κύπρου αυτή τη στιγμή ο ΠτΔ απάντησε πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου ούτε ο ομφαλός της γης όπως κάποιοι θεωρούσαν. Όταν είσαι ένα μικρό κράτος υπό κατοχή θα πρέπει να αποδείξεις και εσωτερικά και σε διεθνές επίπεδο την προστιθέμενή σου αξία, ανέφερε. "Μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα προκύψουν οφέλη για όλους και για την ίδια την Τουρκία". 

Πρόσθεσε πως: "Αν δεν πίστευα ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό, δεν θα επένδυα τόσο χρόνο σε αυτή την προσπάθεια". Και σημείωσε: "Ξέρω τις δυσκολίες και τα προβλήματα.Η κατάσταση δεν είναι στάσιμη, θα πράξω ότι είναι δυνατό για να λυθεί το Κυπριακό. Πιστεύω ότι η επίλυση του κυπριακού είναι εφικτή"

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Στην ερώτηση του Σταύρου Κυπριανού για την υγεία και την ανάγκη για εξειδίκευση γιατρών απάντησε πως η υγεία και η παιδεία είναι οι δύο τομείς που αφορούν το καλύτερο αύριο που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση για τη χώρα. Συμφώνησε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και ότι στον ΟΑΥ θα πρέπει να ελεγχθούν τα παραπεμπτικά από τους προσωπικούς γιατρούς. "Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και να είμαστε μονοθεματικοί" σημείωσε. Έκανε αναφορά στην πρότασή του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα ο οποίος από τη μια θα βοηθήσει κάποιους ανθρώπους αλλά παράλληλα θα αναδείξει και την αξία της χώρας μας, κάτι αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. 
 

Στην ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλλη για τα κινητά στις φυλακές είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης αλλά δεν μπορεί να πει περισσότερα. 

Σε διευκρινιστική ερώτηση της Έλλης Κοτζαμάνη εάν υπάρχει παράπονο στην αναφορά ότι δεν υποστηρίζεται από μεγάλο κόμμα είπε ότι δεν έχει παράπονο για αυτό και ότι εκτιμά τη βοήθεια των κομμάτων. Διατηρούν την αυτονομία τους, είπε και επεσήμανε τη βοήθειά τους για το θέμα των εκποιήσεων. "Εκτιμώ την βοήθεια των κομμάτων, εκτιμώ την στήριξη που έχω όπως και την αντιπολίτευση" πρόσθεσε. Όπως είπε: "Είναι πλεονέκτημα και μειονέκτημα το ότι είμαι πολιτικά ορφανός".

Απαντώντας ερώτηση της Έλλης Κοτζαμάνη εάν θα αυξηθεί ή όχι η τιμή του ρεύματος και τι θα γίνει με το κόστος της ενέργειας, ο ΠτΔ απάντησε πως το κόστος δεν έγινε στον ένα χρόνο της δικής του διακυβέρνησης αλλά αυτή η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Επεσήμανε την επιτυχία του προγράμματος Φωτοβολταϊκά για όλους που προκηρύχθηκε την Παρασκευή και έχει μέχρι τώρα 4.000 αιτήσεις. Όπως είπε το σχέδιο θα αξιολογηθεί και θα επαναπροκηρυχθεί. Επεσήμανε πως εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα αλλά οι αλλαγές δεν θα έρθουν αμέσως. 

Για πρώτη φορά ασχολείται μια κυβέρνηση με τους προσφυγικούς συνοικισμούς, ανέφερε. Συμπλήρωσε πως όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακο λαό θα βελτιωθούν. "Δεν είμαι εδώ να ανταποκρίνομαι σε κομματικά καλέσματα" συμπλήρωσε.

«Φυσικά και είναι στη σκέψη μας το Ελεγκτικό Συνέδριο» ανάφερε απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Παυλίδη και του Γιώργου Κασκάνη. Χαρακτήρισε ωστόσο εξαιρετικές τις σχέσεις του με τον Γενικό Ελεγκτή παρά το ότι υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες. Όπως ανέφερε: Εγώ ως Πρόεδρος έδειξα το παράδειγμα με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Από ποιον πήρε τις εξουσίες το Γνωμοδοτικό; Το επόμενο διάστημα υπάρχουν διορισμοί επιτρόπων. Θα έχει και πάλι την αρμοδιότητα το Γνωμοδοτικό. Το ίδιο θα γίνει με Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία.

Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον Γενικό Εισαγγελέα. Αγγίζει χρονικά περίοδο μετά που δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα, ή που θα είναι στο τέλος της θητείας τους. Για μας το θέμα δεν είναι προσωπικό, είναι θεσμικό.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρίνισε ακόμα: Δεν αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν αμφισβητείται ούτε η ικανότητα τους, ούτε η θεσμική δουλειά που κάνουν.

Στην ερώτηση για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα απάντησε: «Είμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Το αμέσως επόμενο στάδιο θα συζητήσουμε με τους επικεφαλής των θεσμών και θα πάμε στη Βουλή».

Απαντώντας ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλλη για την Εποπτική Αρχή είπε ότι ο ίδιος δεν είναι αναβλητικός και ότι από το 2013 που ήρθε η Τρόικα στην Κύπρο έκανε συστάσεις για αυστηρό έλεγχο στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Όπως σημείωσε: «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ για να διαφυλάξω τη φήμη της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση του Σταύρου Κυπριανού εάν θα ήθελε να αναφερθεί στα λάθη που έγιναν κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης ανέφερε πως έγιναν λάθη σε συμπεριφορές και επιλογές αλλά όχι σε πολιτικές που έβλαψαν την κυπριακή κοινωνία και διορθώθηκαν αμέσως. Είπε ακόμα πως έχει όντως ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών και χαίρεται που η κοινωνία περιμένει πολλά από την κυβέρνηση. Επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα όπως προηγούμενοι Πρόεδροι. «Έγιναν λάθη και θα ξαναγίνουν» «Δεν ήταν ανεκτό να υπάρχουν υπερωρίες, αναρτήσεις από κυβερνητικούς λογαριασμούς σε προσωπικούς»

Απαντώντας διευκρινιστική ερώτηση για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε ότι καμία δική του επιλογή δεν έμεινε εκτός του υπουργικού και ότι η ευθύνη για τις επιλογές που έγιναν είναι δική του. «Όλοι κρινόμαστε απο το αποτέλεσμα των πολιτικών που καλούμαστε να εφαρμόσουμε», ανέφερε.  

 

φεςσα

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ

Πρόταξε ως στοχευμένες προτεραιότητες της κυβέρνησής του:

·  Τη βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε πολίτη, την οικοδόμηση μιας δυνατής και ανθεκτικής οικονομίας, τη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την υγεία, την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, τον εκσυγχρονισμό και ανασύνταξη του κράτους, και την ενίσχυση της θέσης μας ως ισχυρού εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή.

Ελπίδα από τον διορισμό της Ολγκίν

Μιλώντας για το Κυπριακό ανέφερε μεταξύ άλλων την ελπίδα που δημιουργεί ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ  Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για επανέναρξη των συνομιλιών. Επανέλαβε ότι η προσπάθεια του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται και ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε λύση με «αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων".

Αυτά πετύχαμε στην οικονομία

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικά ορόσημα της Κυβέρνησης στην οικονομία κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων είπε ότι  «η κυπριακή οικονομία ακολουθεί μια σταθερή πορεία με θετική προοπτική ανάπτυξης». Δείτε εδώ όλα όσα ανέφερε για την οικονομία.

Οι επιτυχίες στο μεταναστευτικό

Στη συνέχεια ανέφερε τις δράσεις και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στο μεταναστευτικό. Όπως είπε υψίστης σημασίας δράση κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής ήταν η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού με στόχο η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός και σημείωσε ότι αυξήθηκε στο 200% ο ρυθμός απελάσεων. 

Αυτά κάναμε για την καθημερινότητα των πολιτών

ψσ

Τη διακαναλική συνέντευξη πρόβαλε και ο ΑΝΤ1 ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια Ειδήσεων Έλλη Κοτζαμάνη ενώ το ant1live την κάλυψε λεπτό προς λεπτό. Οι άλλοι δημοσιογράφοι που απήυθυναν ερωτήσεις στον Πρόεδρο ήταν: Ο Σταύρος Κυπριανού για το ΡΙΚ, ο Χρύσανθος Τσουρούλλης για το ΣΙΓΜΑ, ο Μιχάλης Παυλίδης για το Omega και o Γιώργος Κασκάνης για τον Άλφα. 

Η συνέντευξη δόθηκε στο γραφείο του Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο.