Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Τα σημαντικά ορόσημα της Κυβέρνησης στην οικονομία κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη διακαναλική συνέντευξη τύπου. 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, «η κυπριακή οικονομία ακολουθεί μια σταθερή πορεία με θετική προοπτική ανάπτυξης, παρά τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024. Η αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών που ακολουθούμε και εδράζεται στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του, πέτυχε σημαντικά ορόσημα, όπως:

·  Την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για το 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απορρόφηση κονδυλίων ύψους 152 εκατ. ευρώ,

·  Την ψήφιση βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις που εκκρεμούσε από το 2017 καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ενισχύοντας το δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες,

·  Την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης»,

·   Ενισχύθηκε οικονομικά κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες και ενεργοποιήσαμε, ως είχαμε υποσχεθεί, την πλατφόρμα για υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων,

·   Μέσα από εντατικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ψηφίστηκε η μείωση του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία,

·   Συστήθηκε ειδικό Ταμείο Μετοχικής Συμμετοχής για χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών για ενίσχυση της καινοτομίας,

·   Επικαιροποιήθηκε με νέα σημαντικά κίνητρα, που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση και την κινητικότητα εντός της ΕΕ, τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντων,

·  Επιταχύνθηκε η εξέταση των αιτήσεων εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες,

· Έθεσαν τις βάσεις για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

«Ο πρώτος μας πλεονασματικός προϋπολογισμός αποτελεί ένα άλλο  σημαντικό ορόσημο και επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας για την επίτευξη του στόχου για μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία», υπογράμμισε ο ΠτΔ.

«Η οικονομική υπευθυνότητα της διακυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο και την ακρίβεια. Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνέχεια των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ. Μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας μας, σε αυτό τον πρώτο  χρόνο της διακυβέρνησής μας, πορευτήκαμε με υπευθυνότητα, και πέραν των δυο πακέτων στήριξης, υλοποιήσαμε και άλλες σημαντικές πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται, ιδίως η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχώρησε:

·      Στην αύξηση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες,

·      Στην καταβολή από τον πρώτο μήνα της θεσμοθετημένης σύνταξης,

·      Στην επιβολή μειωμένου ή και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα,

·      Στην αύξηση επιδόματος ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες,

·      Στην καταβολή επιδόματος φροντίδας σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων,

·      Στην αύξηση του τιμητικού επιδόματος μάνας,

·      Στον εξορθολογισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

·      Στην αύξηση κατά 5% της κατώτατης σύνταξης,

·      Στην πιο γρήγορη έγκριση των αιτήσεων για καταβολή δημόσιων επιδομάτων,

·      Στην ψήφιση νομοθεσίας για το e-kalathi.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους:

·      Αυξήθηκε ο εθνικός κατώτατος μισθός στα 1,000 ευρώ, και

·       Η Κυβέρνηση πέτυχε τη συμφωνία για την ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.