Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νιαζι κιζιλγιουρεκ

Τα μέτρα του προέδρου για τους Τουρκοκύπριους δεν ικανοποίησαν καθόλου καθώς υπάρχουν άλυτα ζητήματα που δεν συμπεριλήφθηκαν είπε στο ant1live ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προσθέτοντας πως αναμένει από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρεται στη σημαντικότητα του Ευρωκοινοβουλίου στις ζωές μας αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προσέλθουν οι πολίτες της ΕΕ στις κάλπες. Ακόμα, αναφέρεται στους λόγους της ανόδου της ακροδεξιάς και για το πως επηρεάζεται από τις νεοφιλελεύθερες, όπως είπε, πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ:

-Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθημερινότητά μας ως πολίτες σε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα της Ένωσης, παρόλα αυτά οι Κύπριοι δεν γνωρίζουν τα ωφελήματα αλλά και γενικότερα πως άλλαξε η ζωής μας από το 2004 και έπειτα. Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τη ζωή μας και τι μας προσφέρει;

-Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται από τους απλούς πολίτες. Το Συμβούλιο εκπροσωπεί τα κράτη ενώ εδώ μιλάμε για πολίτες αρά έχει τη σημασία του.

Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να περάσει χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Είναι επίσης συνομοθετικό σώμα, πολλοί νόμοι και οδηγίες περνούν από τους Ευρωβουλευτές.

Γίνονται και οι τριλογίες, στις οποίες γίνονται συζητήσεις μαζί με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να πάρει την τελική του μορφή κάποιος νόμος. Παραπάνω από 80% της Κύπρου που αγγίζει τη ζωή μας, έρχετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δείχνει και τη σημαντικότητα που έχει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι στάσεις των πολιτικών ομάδων.

-Παραδοσιακά η ψήφος των πολιτών στην Ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή και η προσέλευση αισθητά μειωμένη σε σχέση τι εθνικές εκλογές. Πως μπορεί να πειστούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι για να προσέλθουν στις κάλπες; Πιστεύετε ότι είναι καιρός να μιλήσουμε και για ευρωπαϊκά θέματα;

-Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για το Ευρωκοινοβούλιο και υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες για ενθάρρυνση των νέων να ψηφίσουν. Πέρα από αυτό όμως, κηρύξαμε το 2022 ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, δεν έχει να κάνει με τις εκλογές αλλά με το γεγονός ότι υπάρχει κάποια επίγνωση ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν άμεσα τη νεολαία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει προγράμματα για τη νεολαία. Υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus+ που είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά άμεσα τη νεολαία και τους φοιτητές.

Πέρα από αυτό, η νεολαία είναι μέσα στη ζωή και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής τους. Άρα, η συμμετοχή τους επιβάλλεται. Έτσι και αλλιώς επιβάλλεται καθαρά από τη δημοκρατική αντίληψη των πραγμάτων. Για να πω το ρητό που είχαν στην Αρχαία Ελλάδα, ότι αν κάποιος δεν συμμετείχε στα κοινά τον ονόμαζαν ιδιώτη που από αυτή τη λέξη βγαίνει και η λέξη idiot. Δεν μπορείς να μην ασχολείσαι με τα θέματα της πόλης, σε αυτή την περίπτωση η πόλη μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Σύμφωνα με το κέντρο μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) «τα κόμματα της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες». Ποιες είναι οι συνέπειες που κρύβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να διαταράξουν τη συνοχή της ΕΕ; Θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την προώθηση νομοθεσιών ή  τη λήψη αποφάσεων;

 -Για την άνοδο της ακροδεξιάς εγώ κρίνω ότι το φαινόμενο χρονίζει εδώ και 30 χρόνια. Το συνδυάζω άμεσα με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που επικράτησε στην Ευρώπη από την δεκαετία του 80. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μαζί με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική έρχεται και η άνοδος της ακροδεξιάς σταδιακά.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική δημιούργησε τέτοιες ανισότητες και ανασφάλεια στον κόσμο πολλών επιπέδων. Λόγω οικονομικής πολιτικής και λόγω των ρευμάτων μετανάστευσης, πάνω στο οποίο κτίζει η ακροδεξιά, μέσω της ξενοφοβίας, καλλιεργώντας μια αντίληψη που δεν είναι φιλελεύθερη και δεν είναι για ανοιχτή κοινωνία. Αυτός ο εθνισμός στέκεται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μια πολυπολιτισμική δημοκρατία και ανοιχτή κοινωνία όπως διαμορφώθηκε.

Και σε επίπεδο ιδεολογίας υπερασπίζουν μια μη φιλελεύθερη δημοκρατία άρα στρέφονται κατά των αξιών της ΕΕ και έτσι είναι μια απειλή στη δημοκρατική λειτουργία των πραγμάτων.

-Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο. Ενώ ο ΠτΔ στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε 14 μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους. Μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό; Υπάρχουν ακόμα ελπίδες;

- Για τα μέτρα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Δεν ικανοποίησε καθόλου γιατί υπάρχουν άλυτα ζητήματα προτεραιοτήτων που δεν τα περιέχει.

Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχει θέμα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό τους εμποδίζει από την κανονική λειτουργία τους, δεν μπορούν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους, δεν μπορούν για αυτό το λόγο να συμμετάσχουν στα προγράμματα Erasmus+.

Αυτό ο Πρόεδρος το ξέρει, το μιλήσαμε και μαζί και ενώ περιμέναμε ανοίγματα δεν το έκανε. Μάλιστα, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο Πρόεδρος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, έχει γράψει ο ίδιος ότι δρομολόγησε τη λύση του και το ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινότητα, όμως δεν έκανε κάτι. Ελπίζω ότι σύντομα θα αναθεωρήσει και θα κάνει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα που περιμένουν οι Τουρκοκύπριοι.

Είναι πολύ θετική εξέλιξη που επιτέλους εξασφαλίστηκε η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα και ξεκίνησε κάποια κινητικότητα. Επίσης κρίνω θετική την προσέγγιση της που βάζει μπροστά και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας στις συζητήσεις. Αυτά είναι και εμπειρίες που έχει η ίδια από την Κολομβία και καλά κάνουμε στην Κύπρο να πάμε λίγο πέρα της πολιτικής ελίτ όταν μιλάμε για το Κυπριακό.

Από εκεί και πέρα το Κυπριακό έχει να κάνει άμεσα και με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σημαντική πρόοδος, πιστεύω πως θα δυσκολευτούμε λίγο. Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτά τα ζητήματα γιατί ακριβώς αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει κάποιες απαιτήσεις από την ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε και να ενθαρρύνουμε κάποια πράγματα γιατί μας συμφέρει η Τουρκία να αποκτήσει αυτή τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει και το Κυπριακό στην εικόνα.

-Σας ικανοποιεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία;

-Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος. Θα σας έλεγα για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διχάστηκε, γιατί υπάρχουν κράτη-μέλη που στηρίζουν ότι πρέπει να τερματιστεί τώρα ο πόλεμος και να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για τη λύση δύο κρατών. Η ΕΕ δεν κατάφερε να μιλήσει με μια φωνή και στη πιο σημαντική κρίση απουσιάζει και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ.

Είμαστε μια κοινότητα των αξιών, που προστατεύει την ειρήνη. Η ειρήνη περνά μέσα από τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και να δρομολογηθεί διπλωματική πρωτοβουλία για τη λύση των δύο κρατών διότι ξεκάθαρα δεν υπάρχει άλλη λύση και πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση του Ισραήλ για αυτή την προοπτική.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πρόβλημα δε θα λυθεί μόνο με στρατιωτικές αντιλήψεις και μέσα. Χρειαζόμαστε και εκεί δημιουργικές πρωτοβουλίες, χρειαζόμαστε μια διπλωματία της ειρήνης γιατί είναι πολύ σημαντική να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτή την περιοχή. Η πολεμική σύρραξη δεν πρέπει να συνεχιστεί, από την άλλη κανείς δε θέλει να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη που κατέκτησε. Όμως υπάρχουν λύσεις, μέσα από μια ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας να εξασφαλιστούν και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων και να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός. Η διπλωματία έχει τρόπους όταν υπάρχει η βούληση.