Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθ

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την επιθυμία του να «ανοίξει τη συζήτηση» για μια ευρωπαϊκή άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή για όσους έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι και ας δούμε τι είναι πραγματικά αξιόπιστο. Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη ασπίδων πυραύλων. Μπορεί να έρθει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους και θα αποτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και η ιδέα της δημιουργίας μιας «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας» είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους του Μακρόν, αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι πιο αξιόπιστη.

«Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας», δήλωσε ο Φρανσούα-Ξαβιέρ Μπελαμί, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η παράταξη «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι τα σχόλια ήταν «σοβαρό λάθος» που επέφερε «νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».

Πηγή: Lifo