Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωβουλευτης γιωργος γεωργιου

Μιλώντας στο ant1live, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα κατάργησης της ομοφωνίας της Ευρώπης, καθώς όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να αυταρχικοποιήσει τις διαδικασίες της. Ο κ. Γεωργίου, μοιράστηκε στο ant1live τους λόγους που παρατηρείται η αποστροφή των νέων από τις εκλογές αλλά παράλληλα δίνει το έναυσμα για ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά. Ακόμα, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ δίνει τη δική του ανάλυση για το Κυπριακό και κατακρίνει τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ:

-Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθημερινότητά μας ως πολίτες σε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα της Ένωσης, παρόλα αυτά οι Κύπριοι δεν γνωρίζουν τα ωφελήματα αλλά και γενικότερα πως άλλαξε η ζωής μας από το 2004 και έπειτα. Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τη ζωή μας και τι μας προσφέρει;

- Η ζωή μας επηρεάζεται καταλυτικά μετά από την εισδοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι ένα ποσοστό πέρα του 80% των αποφάσεων που λαμβάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων έλκουν τη νομιμότητα τους από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπωσδήποτε με την είσοδο μας στην ΕΕ, έχουμε επηρεαστεί θετικά σε διάφορους τομείς, έχουν εκσυγχρονιστεί πολλές νομοθεσίες, έχουμε προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσπορίζουμε πάρα πολλά οφέλη μέσα από τη συμμετοχή μας σε διάφορα προγράμματα ιδιαίτερα μέσα από την πολιτική συνοχής, εκσυγχρονίζονται διαδικασίες, νόμοι και θεσμοί, κατοχυρώνονται με ένα πιο δημοκρατικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνουν οι βάσεις για ένα κράτος δικαίου απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς, εισερχόμενοι στην ΕΕ χάνουμε ένα κομμάτι από την εθνική μας κυριαρχία. Δεχτήκαμε πολλούς πικρούς καρπούς μέσα από την τραπεζική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας με τη γνωστή υπόθεση του κουρέματος που συντριπτικά ενήργησε αυτό το πράγμα πάνω στην κυπριακή οικονομία. Είναι το μεταναστευτικό, που τυγχάνει μιας ανισόρροπης διαχείρισης από την ΕΕ και ως κράτους του νότου δεχόμαστε πάρα πολλές πιέσεις.

Για το Κυπριακό μας προσφέρει μια ασφάλεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη όμως, μέσα από την ανάπτυξη και την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων,αναμένουμε ότι πέρα από την επίκληση της ανάγκης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει και μια προσπάθεια όλη αυτή η πορεία της Τουρκίας να διασυνδεθεί με την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Μιλώντας για την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας, καταγράφουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη διολισθαίνει σε μια κατάσταση όπου οι δομές και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων τείνουν να αυταρχικοποιηθούν.

Έχοντας υπόψη ότι μεγάλα κράτη αποβλέπουν στην κατάργηση της ομοφωνίας, κάτι το οποίο θα βλάψει πολύ μικρά κράτη όπως είναι η Κύπρος. Το βέτο αποτελεί το έσχατο όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων ενός μικρού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Παραδοσιακά η ψήφος των πολιτών στις Ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή και η προσέλευση αισθητά μειωμένη σε σχέση τι εθνικές εκλογές. Πως μπορεί να πειστούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι για να προσέλθουν στις κάλπες; Πιστεύετε ότι είναι καιρός να μιλήσουμε και για ευρωπαϊκά θέματα;

- Οι νέοι δεν απέχουν, ούτε από την πολιτική, ούτε από την κοινωνία , ούτε από άλλες κοινωνικές ακτιβιστικές δράσεις, αντίθετα είναι πάρα πολύ δραστήριοι. Οι νέοι απέχουν από μια εκλογική διαδικασία πάρα πολύ απογοητευμένοι και πικραμένοι από τις πολιτικές που ακολουθούνται και από την ανικανότητα της εκτελεστικής εξουσίας και κάποιων κομμάτων να δώσουν απτές λύσεις στα προβλήματά τους.

Ανεργία, ακρίβεια, στεγαστικό, ψηλά ενοίκια, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σπρώχνουν μια κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης και λιτότητας είναι οι λόγοι  που απέχουν οι νέοι από την εκλογική διαδικασία.

Οφείλουμε να τους δώσουμε βήμα έκφρασης αλλά και να αφουγκραστούμε τις έγνοιες και τις αγωνίες τους, να τους βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής διαδικασίας, να τους υποδείξουμε ότι η κρισιμότητα των στιγμών μέσα από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο επιβάλουν να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια διαδικασία που αφορά τους ίδιους, οφείλοντας να ομολογήσουμε ότι πολλά που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν στιγματίσει με ένα αρνητικό τρόπο τις προοπτικές τους να ζήσουν καλύτερα απ’ ότι οι προηγούμενοι.

-Σύμφωνα με το κέντρο μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) «τα κόμματα της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες». Ποιες είναι οι συνέπειες που κρύβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να διαταράξουν τη συνοχή της ΕΕ; Θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την προώθηση νομοθεσιών ή  τη λήψη αποφάσεων;

- Αυτό το σενάριο είναι εφιαλτικό. Παραπέμπει σε ιστορικές τραγικές στιγμές του παρελθόντος στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά σε κάποιες περιπτώσεις στην Ευρώπη κυβερνά, σε άλλες συγκυβερνά ενώ σε κάποιες άλλες προελαύνει με ένα επικίνδυνο τρόπο. Αποτελεί κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, για πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, για την όξυνση του φαινομένου του ρατσισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, για το μεταναστευτικό όπου πρέπει να εφαρμοστεί μια πιο ανθρωποκεντρική ισορροπημένη πολιτική.

Λύση και απάντηση σε αυτό το νοσηρό φαινόμενο είναι να υπάρξουν άλλες πολιτικές, γιατί ακριβώς είναι οι νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές που αποτελούν λίπασμα σε ένα γήπεδο που μπορεί να παίξει η ακροδεξιά με λαϊκισμό και τέτοιου είδους προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Μέσα από την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς δυστυχώς παρατηρούμε κάποια κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου ιδιαίτερα την κεντροδεξιά να μετακινεί τον πόλο συζήτησης και να υιοθετεί αντιλήψεις και προσεγγίσεις που προσιδιάζουν με ακροδεξιά ρητορική. Αλλά αντιλαμβάνεται κάποιος ότι πολλοί συμπολίτες μας υιοθετούν το αυθεντικό έναντι της αντιγραφής.

Είναι ορατό ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και ο κ. Weber, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, δεν απέκλεισε αλλά συναινεί στην ανάγκη συνεργασίας και από κοινού πολιτικών αποφάσεων με κάποιες ακροδεξιές καταστάσεις, όπως το κόμμα της κ. Μελόνι.

-Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο. Ενώ ο ΠτΔ στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε 14 μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους. Μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό; Υπάρχουν ακόμα ελπίδες;

Διερχόμαστε το κρισιμότερο εξάμηνο στην 50χρονη πορεία του Κυπριακού. Μετά από μια 7χρονη άγονη περίοδο από το Κραν Μοντάνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέρχεται προσφέροντας  μια τελευταία ευκαιρία διερεύνησης των πιθανοτήτων για λύση του Κυπριακού.

Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα καθώς έτρεξε πολύ νερό στο ποτάμι από το Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα. Η αναποφασιστικότητα εκ μέρους της πλευράς μας στο Κραν Μοντάνα, όπως καταγράφονται σε εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ, δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο λύσης αναφορικά με τον κ. Τατάρ και την Άγκυρα, κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη. Θα πρέπει αυτός ο πάγος να σπάσει από την κ. Ολγκίν. Υπάρχουν κάποιες συγκυρίες που αν λειτουργήσουν θετικά, όπως είναι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και η προσπάθεια αναβάθμισης των Ευρωτουρκικών σχέσεων, τα ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή αλλά και η ανάγκη η ΕΕ επιτέλους να κλείσει μια πληγή που την ταλανίζει, ενδεχομένως να δημιουργήσουν προϋποθέσεις  για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυσή του, έτσι όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με αξιοποίηση των συγκλήσεων και του πλαισίου Γκουτέρες, με μία θετική ατζέντα που να σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τις κόκκινες γραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από πολλή καθυστέρηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, τα οποία βεβαίως χαιρετίζουμε. Τα μέτρα χρίζουν περεταίρω διευκρίνισης και εμβάθυνσης. Οι Τουρκοκύπριοι απειλούνται με πολλούς τρόπους με αφομοίωση από την Τουρκία, εκφράζουν κραυγή αγωνίας για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι σε αυτή την πορεία και ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εννοεί αυτά που λέει και χωρίς παλινδρομήσεις και υποσημειώσεις να αποδεχθεί το πλαίσιο και να δείξει ότι είναι έτοιμος για επίλυση του προβλήματος.

-Σας ικανοποιεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία;

- Καθόλου. Μέσα από αυτές τις δύο περιπτώσεις βλέπουμε με ένα ανάγλυφο τρόπο να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται πολιτικές που παραπέμπουν σε δύο μέτρα και πάρα πολλά σταθμά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη διαχείριση που τυγχάνει από την ΕΕ παραπέμπει ενδεχομένως με ένα συμβολικό τρόπο σε ένα Βιετνάμ για την ίδια την Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιπίπτει συνεχώς σε ένα βάλτο, με ατελέσφορες κυρώσεις που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Με αποστολή όπλων που ενισχύουν την κρεατομηχανή που συμβαίνει στην Ουκρανία και την έλλειψη οποιασδήποτε διάθεσης να επικεντρωθεί η ίδια η ένωση να λύσει το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις και με ένα ειρηνικό τρόπο. Για μια κατάσταση που συμβαίνει στη γειτονιά της και την επηρεάζει καταλυτικά.

Την ίδια στιγμή συμβαίνει μια γενοκτονία στη Γάζα απέναντι στην οποία η Ευρώπη εμφανίζεται εντελώς αδρανής, ανύπαρκτη, λειτουργώντας ως υποχείριο του ΝΑΤΟ αλλά και εξυπηρετώντας τις πολιτικές ενός επικίνδυνου εθνικιστή, ακροδεξιού, πρωθυπουργού του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ευρώπη ιδρύθηκε και κτίστηκε για να διαφυλάξει την ειρήνη στην ήπειρο της και στην περιοχή. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να αποκτήσει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα ούτε να διαδραματίσει ρόλο σε όσα συμβαίνουν σπίτι της με ένα τρόπο καταλυτικό.