Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Κολλημένο στον βάλτο της τουρκικής αδιαλλαξίας, παραμένει το κυπριακό, με την όποια πρωτοβουλία που μπαίνει στο τραπέζι και δύναται να δημιουργήσει προυποθέσεις για εξελίξεις, να καταπνίγεται εν τη γενέσει της.

Όπως και οι πρόσφατες ιδέες του Αντόνιο Γκουτέρες να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο πλευρές είτε μόνες τους, είτε στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων.

Το νέο τουρκικό όχι, φέρνει ξανά το κυπριακό στο σημείο μηδέν, περιορίζοντας και τις κινήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ των ΗΕ, που φθάνει εκ νέου στην Κύπρο στις 7 Μαίου, για να ξανακούσει όπως φαίνεται, το ίδιο αδιάλλακτο τροπάριο από τα κατεχόμενα.

Η Λευκωσία μετά και τα τελευταία γεγονότα, θα συζητήσει το τι δέον γενέσθαι με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αναμένοντας και τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχουν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες, από τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ζητήσει να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να απαγκιστρωθεί από την άτεγκτη στάση του. Εξάλλου τα συμπεράσματα του Ε.Σ και η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό, δίνουν περιθώριο κινήσεων στο γήπεδο των Βρυξελλών.

Σχετικό ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει και η Πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο συνέντευξής της που φιλοξενεί η εφημερίδα η Καθημερινή.

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν  στις 13 Μαίου στην Άγκυρα, ενώ θέμα κυπριακού έθεσε και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας στον Τούρκο ομόλογό του στην συνάντησή τους στο Λονδίνο, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Η φωνή μας ακούγεται παντού»

Με τελεσίγραφα εν είδει απειλών και συνθήματα οι νέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για το μέλλον του κυπριακού. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας και τις τουρκικές εγγυήσεις», διαμηνύει, μιλώντας σε εκδήλωση διαφώτισης για το μοντέλο λύσης των δύο κρατών. Κάνοντας μάλιστα λόγο για την κατανόηση που οι θέσεις τους συναντούν διεθνώς.

Σε μια κίνηση που καταδεικνύει τις πραγματικές της προθέσεις και επιδιώξεις για την περιοχή προχωρά η κυβέρνηση Ερντογάν, εντάσσοντας για πρώτη φορά στο σχολικό πρόγραμμα της Τουρκίας, την θεωρία του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας" και της «Πατρίδας των Αιθέρων».

Οι Τούρκοι μαθητές θα εμπλουτίσουν την εθνική τους συνείδηση με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα και τα δικαιώματα της χώρας τους στην θάλασσα και στους αιθέρες, αναφέρουν στην εφημερίδα Aydinlik απόστρατοι ναύαρχοι.

Στα σημαντικά κεφάλαια θα περιλαμβάνεται η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, αλλά και η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο και πιθανότατα τα βιβλία αυτά να διδάσκονται και στα κατεχόμενα.