Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελενη σταυρου

Η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητά μας και όλους τους τομείς της ζωής μας ανέφερε στο ant1live η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, τονίζοντας τα πολλά ωφελήματα που απολαμβάνουν οι Κύπριοι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Σταύρου, σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας και τους πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία, είπε πως Ρωσία, Ιράν και Ουκρανία είναι ο άξονας του κακού. Επίσης,  η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, αναφερόμενη στην άνοδο της ακροδεξιάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναρωτηθεί τους λόγους που οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και επιλέγουν άλλες ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ελένης Σταύρου στο ant1live:

-Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθημερινότητά μας ως πολίτες σε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα της Ένωσης, παρόλα αυτά οι Κύπριοι δεν γνωρίζουν τα ωφελήματα αλλά και γενικότερα πως άλλαξε η ζωής μας από το 2004 και έπειτα. Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τη ζωή μας και τι μας προσφέρει;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως βλέπουμε, αλλά είναι καλό να το επαναλαμβάνουμε, επηρεάζει την καθημερινότητά μας και όλους τους τομείς της ζωής μας.

Από την οικονομία, γιατί παίρνουμε πακέτα οικονομικά από την Ευρώπη όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η βοήθεια κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όπου στηρίχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους σε δύσκολες εποχές.

Από την υγεία, την παιδεία όπως είναι το πρόγραμμα Erasmus όπου δίνεται η ευκαιρία στους νέους να έρθουν και να αποκτήσουν εμπειρίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν. Οι νέοι μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση και έχουν ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. Από την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Η καθημερινότητά μας έχει άμεση σχέση με την Ευρώπη. Αν η Κύπρος βάλει ένα παίρνει πέντε πίσω.

Η νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνεται από την Επιτροπή αλλά για να νομοθετηθεί κάτι πρέπει να συμφωνήσει και το Ευρωκοινοβούλιο και να ψηφίσει. Το πρώτο πράμα που εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι οι προϋπολογισμοί.

Γίνονται οι τρίλογοι, δηλαδή οι συζητήσεις ανάμεσα σε Συμβούλιο, Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο και γίνεται ανταλλαγή απόψεων που κρατά μέρες, κατά τις οποίες το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να καταθέσει τροπολογίες.

-Παραδοσιακά η ψήφος των πολιτών στην Ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή και η προσέλευση αισθητά μειωμένη σε σχέση τι εθνικές εκλογές. Πως μπορεί να πειστούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι για να προσέλθουν στις κάλπες; Πιστεύετε ότι είναι καιρός να μιλήσουμε και για ευρωπαϊκά θέματα;

-Πλέον η πρόσβαση προς τους νέους έχει αλλάξει. Οι  νέοι δεν μπαίνουν να παρακολουθήσουν τα θέματα και τις συνεδρίες του Ευρωκοινοβουλίου, παρά μόνο όσοι έχουν ενδιαφέρουν για ευρωπαϊκά θέματα.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο πρέπει να πάμε εμείς σε σχολεία ή πανεπιστήμια, να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχουμε συναντήσεις και με άτομα που μπορούν να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη, αυτούς που ακολουθεί και βλέπει η νεολαία με σκοπό να φτάσουν τα μηνύματα μας και μέσω αυτών.

Εδώ μέμφομαι και λίγο τα παραδοσιακά μέσα, τα οποία δεν μας καλούν να συζητήσουμε για ευρωπαϊκά θέματα. Οπόταν ένας νέος που οδηγεί ή κάθεται λίγο στο σπίτι να δει τηλεόραση δεν μπορεί να μας παρακολουθήσει. Έχουμε παρουσία στα μέσα μόνο λίγους μήνες πριν τις εκλογές και δεν αναλωνόμαστε στα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά με τις διαφορές των κομμάτων στην Κύπρο.

Κατά τα άλλα είμαστε παντού με σκοπό να φτάσουμε τη νεολαία. Επίσης προσεγγίζουμε διάφορες οργανώσεις της νεολαίας, για να μιλήσουμε, να κάνουμε συζητήσεις. Έχουμε προγράμματα στο Ευρωκοινοβούλιο όπου φέρνουμε νέους ή ομάδες φοιτητών και μαθητών για να γνωρίσουν τη δουλειά που κάνουμε και να τους παροτρύνουμε να ψηφίσουν.

-Σύμφωνα με το κέντρο μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) «τα κόμματα της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες». Ποιες είναι οι συνέπειες που κρύβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να διαταράξουν τη συνοχή της ΕΕ; Θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την προώθηση νομοθεσιών ή  τη λήψη αποφάσεων;

-Για να ανεβαίνει η ακροδεξία σημαίνει ο κόσμος αισθάνεται ότι οι άλλες προσεγγίσεις δεν φέρνουν λύσεις στα προβλήματά τους. Είτε αυτό λέγεται μεταναστευτικό, είτε λύση στα οικονομικά ή λύση στην επιβίωση του εθνικού τους χαρακτήρα.

Εδώ είναι που πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει τα εθνικά χαρακτηριστικά, ενθαρρύνει τη διατήρηση της κουλτούρας, των εθίμων, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Όταν κάποιοι αισθάνονται ότι αυτό απειλείται, τότε προσφεύγουν σε πιο εξτρεμιστικές λύσεις.

Αυτό είναι ανησυχητικό για όλους, αλλά κυρίως στο ότι πρέπει να κάτσουμε και να αναρωτηθούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως κόμματα τι δεν καλύπτουμε. Ο ευρωπαίος πολίτης δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής. Αυτή η ανασφάλεια του τον κάνει να καταφεύγει σε άλλες λύσεις.

Πρέπει να κάτσουμε να τα δούμε και κάποιες ιδέες, αξίες μας να αναθεωρηθούν. Είμαστε φιλελεύθεροι και ανεκτικοί, αυτό όμως φέρνει αποτέλεσμα ή κάνει τον κόσμο να αισθάνεται αποστροφή από αυτό;

-Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο. Ενώ ο ΠτΔ στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε 14 μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους. Μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό; Υπάρχουν ακόμα ελπίδες;

-Εγώ δεν είμαι αισιόδοξη. Βέβαια οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι καλοδεχούμενη. Η ειδικότητα μου έχει να κάνει με τη γεωπολιτική και τον πόλεμο και βλέπω κάποιες στρατηγικές που θα έπρεπε να ακολουθούνται.

Ερχόμαστε και δίνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τη στιγμή που δεν έχουμε πάρει μία θετική ένδειξη από την Τουρκία ούτε βλέπουμε καλή διάθεση. Βλέπουμε να βάζει κάμερες στις αυλές των σπιτιών μας στον Άγιο Δομέτιο.

Μια ρητορική μίσους, μία ρητορική επιθετική και κυριαρχική για λύση δύο κρατών. Βλέπουμε να συσσωρεύει στρατεύματα στα κατεχόμενα, βλέπουμε να απειλεί τις ΗΠΑ και να καταφέρνει να πάρει τα F-16. Για ποιο θέλει αυτά τα F-16;

Συζητούμε για το Κυπριακό και μιλάμε για διάφορες λύσεις έχοντας κατασταλάξει στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν έχουμε κατασταλάξει όμως ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας. Αν δεν ξέρουμε τον τελικό τους στόχο, πως μπορούμε να εκπονήσουμε μια στρατηγική, μια λύση που να αντιστέκεται στον στόχο της Τουρκίας.

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου και εκφράζω την ανησυχία μου επίσης και για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας η οποία δίνει και καταφύγιο σε τρομοκράτες της Χαμάς, αποκαλώντας τους απελευθερωτές. Επιτίθεται σε διάφορα κουρδικά σημεία σε Ιράκ και Συρία. Έχουν αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική ρητορική και αυτό με ανησυχεί πολύ.

-Σας ικανοποιεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία;

-Ως ειδική σε θέματα πολέμου σας λέω ότι ο κάθε πόλεμος είναι φρίκη. Δεν υπάρχει πόλεμος που είναι λιγότερο φρίκη ή περισσότερο φρίκη. Ή πόλεμος που να λέμε ότι λυπόμαστε περισσότερο. Ένας πόλεμος εύκολα ξεκινά και πολύ δύσκολα τελειώνει. Οι δύο αυτοί πόλεμοι έχουν μία διαφορετική εικόνα και αφετηρία, δεν μπορείς να τους ταυτίσεις.

Δεν μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένη από τη στιγμή που ακόμη πεθαίνουν παιδιά και άμαχοι. Μετά από αυτό που έγινε από τη Χαμάς στο Ισραήλ εγώ πήγα επί τόπου. Κάποιοι με κριτίκαραν ενώ πολλοί με συνεχάρησαν. Ως ειδικός ήθελα να έχω μια εικόνα προσωπική και άμεση. Αυτό που είδαν τα μάτια μου, από αυτά που έκανε η Χαμάς δεν μπορούν να εξηγηθούν με λόγια από κανένα αλφάβητο. Γι’ αυτό  και είναι αποφασισμένοι οι Ισραηλινοί να ξεκληριστεί η Χαμάς. Δυστυχώς, αν δεν ξεκληριστεί, οι κοινότητες από το Ισραήλ που ζουν κοντά στη Γάζα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους.

Αν με ρωτάτε εάν λυπούμαι που τα παιδιά και ο άμαχος πληθυσμός πεθαίνει, φυσικά. Σπαράζει η καρδιά μου. Αυτό τον πόλεμο όμως τον ξεκίνησε η Χαμάς. Και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ξεκληρίσει αυτό που κρύβεται πίσω από άμαχο πληθυσμό, που χρησιμοποιεί τα παιδιά ως ασπίδες εδώ και χρόνια. Που τα χρήματα που στέλνουμε αντί να πηγαίνουν στην ανθρωπιστική βοήθεια τα χρησιμοποιεί για να κτίζει σήραγγες. Που ενώ το Ισραήλ άφησε και εργοστάσια ενέργειες, χρησιμοποιούνταν για παραγωγή ρουκετών.

Σε αυτή την κατάσταση είμαστε τώρα. Ρωσία και Ιράν κατάφεραν να μην ασχολείται κανείς ούτε με το ουκρανικό, ούτε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτές οι χώρες μαζί με την Τουρκία είναι ο άξονας του κακού.

Το ουκρανικό είναι κάτι διαφορετικό, στηρίζουμε την Ουκρανία διότι ο πληθυσμός του είναι μέσα στους δρόμους και λέει δεν θέλουμε να παραδοθούμε στους Ρώσους. Αν τους αφήσουμε 80 εκ. κόσμος θα σφαγιαστεί.

Είναι όμως ένα εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό βάρος για την Ευρώπη. Και σίγουρα σαν Κύπρος έχουμε επηρεαστεί, με τον τουρισμό και οικονομικά. Αποσταθεροποιείται η περιοχή με τους δύο πολέμους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με την εισδοχή των Χούθι της Υεμένης στη διένεξη δεν αφήνουν να περάσουν τα εμπορικά πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τα ασφάλιστρα υπερδιπλασιάστηκαν. Τα προϊόντα κάνουν ολόκληρο γύρο να φτάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επισιτιστική αλυσίδα, η ικανότητα να διεξάγουμε το εμπόριο μας.

Μπήκαν στη κρίση οι ΗΠΑ που χτυπούν τους Χούθι, μπήκε και η Γαλλία. Αυτός ο πόλεμος έχει ήδη ξεχειλίσει και δεν πρέπει να επεκταθεί.

Η Κύπρος αναδύεται για ακόμα μια φορά ως ο γεωπολιτικός άρχοντας της περιοχής, δημοκρατία, ελευθερία, σταθερότητα. Με τις τριμερές συνεργασίες μπορεί να φέρει τον διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Μπορεί να φέρει κοντά τις διαφορετικές πλευρές να συζητήσουν. Ο ρόλος της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί και είμαστε υπολογίσιμη δύναμη. Ο πόλεμος στη Γάζα μας ανησυχεί σαν Κύπρο σε επίπεδο άμυνας, προσφύγων και μετανάστευσης.