Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θα απασχολήσει τo σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός σηκώνει σήμερα την αυλαία της τελικής πράξης όσον αφορά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση, η οποία θα λάβει σάρκα και οστά με τη μορφή του τελικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στα νέα μηνύματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο πλαίσιο από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.
Στο κυβερνών κόμμα στόχος είναι να συγκεντρωθούν κοντά στα 120 «ναι» από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθεί η προσπάθεια για να πειστούν όσοι ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι. Η εκτίμηση είναι πως περίπου 20 βουλευτές αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και 8 με 10 κινούνται προς την αποχή, ενώ περίπου 15 βουλευτές φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και σε αυτούς θα επικεντρωθεί η Πειραιώς.
Σε χρόνο παράλληλο μετά τις αποφάσεις της Ιεραρχίας η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τους χαμηλούς τόνους απέναντι στην Εκκλησία. Όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικά στελέχη «ουδέν σχόλιο», επισημαίνοντας πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις απόψεις της Εκκλησίας.
Κάθετη αντίθεση Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο για ισότητα στον γάμο
Την κάθετη αντίθεσή της στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο επίκειται να καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος στην Ελλάδα, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει απόλυτα αντίθετη τόσο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όσο και με την ομόφυλη γονεϊκότητα μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης κύησης, υποστηρίζοντας ότι οι επικείμενες νομοθετήσεις συγκρούονται με τη χριστιανική ανθρωπολογία και με «το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πατρική και μητρική παρουσία και φροντίδα».
«Σκοπός του χριστιανικού γάμου είναι η δημιουργία καλής συζυγίας και οικογένειας», αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζοντας ότι «η δυαδικότητα των φύλων και η συμπληρωματικότητά τους δεν αποτελούν κοινωνικές επινοήσεις, αλλά προέρχονται από τον Θεό».
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη θέση ότι «ο πατέρας και η μητέρα είναι συστατικά στοιχεία της παιδικής και της ενήλικης ζωής» και ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προωθεί «την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα».
«Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων», αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.
«Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία, ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού, ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται», σημειώνει η ανακοίνωση.
Με βάση τα παραπάνω, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύνταξη σχετικής επιστολής με τις θέσεις της προς τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων και την ανακοίνωση των θέσεών της στους ιερούς ναούς, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, καθώς και τη διάθεση σχετικού φυλλαδίου μέσω των ιερών ναών και της ιστοσελίδας της. Επιπλέον, εξουσιοδοτεί κάθε Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του, στην επικοινωνία των θέσεων της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.