Σε θετικό κλίμα διεξήχθησαν η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση δεν έλειψε και η αναφορά στο Κυπριακό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως είναι ένα θέμα στο οποίο διαφωνούν τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να εξευρεθεί με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων.
Αναλυτικά οι δηλώσεις τους στη συνάντηση που ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο, διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα και στη διάρκειά της υπογράφτηκε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας:
«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε «αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα», με αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.
Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία.
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.
Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών».
Ο απολογισμός της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
Η διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Απάντηση για τις μειονότητες
Ο πρωθυπουργός, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και απαντώντας σε αναφορά του Τούρκου προέδρου για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» και «ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία» είπε: Ικανοποίηση για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας. Ένα σχόλιο για τις μειονότητες: η Θράκη αποτελεί παραδειγμα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αγνιζόμαστε να διασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες. Από την συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικης.
Ερντογάν:
Ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχη. επιθυμούμε να αναπτυξουμε κι άλλο την θετική ώθηση που υπάρχει.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλο διάλειμμα στις επαφές μας. να έχουμε μια φορά τον χρόνο μια συνάντηση θα ηταν πολύ καλό και για τις δύο χώρες
Ειχαμε ωφελιμες συζητήσεις, συζητήσαμε βηματα για την ανάπτυξη της συνεργασίας . Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διαυλοι επικοινωνίας. Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα στο σχέδιο κοινής δράσης. Στόχος να φτάσει στα 10 δισ το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμουμε να να αναπ΄τυξουμε σχεσεις και στον τουριστικό τομεα
Για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Ζητησαμε από υπουργούς να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο. Ευχή είναι να επιλυσουμε τα προβληματα με κοινές προσπάθειες στο παλίσιο ενός επικοδομητικού διαλόγου και του διεθνιούς δικαίου.
Χαιρετήσαμε κλείσιμο καταυλισμού Λαυρίου. Υπογράμμισα ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή να μην δημιοθυργηθιούν άλλοι τέτοιοι καταυλισμοί.
Γάζα: δεν εγκρίνουμε να στοχοποιουνται άμαχοι. όλα αυτα μετατράπηκαν σε τιμωρία του λαού της Γάζας. πληγώνει τις συνειδήσεις η διεθνης κοινότητα δεν πρεπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται. Είμαστε ετοιμοι να ανλάβουμε το καθηκον ως εγγυητρια δύναμη για την ειρήνη.
Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζόμαστε την ίδια θάλσσα, τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Φυσικό είναι να υπάρχουν προβλήμαατα και αδερφια. το θε΄μα είναι η βουληση για επιλυση
«Θελουμε το Αιγαίο θαλασσα ειρηνης και συνεργασίας, θελουμε να γινουμε παραδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά μας βήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Σας περιμένω στην Άγκυρα»
.
Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy.
Συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Ali Yerlikaya.
Δηλώσεις Σακελλαροπούλου-Ερντογάν
«Το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις δηλώσεις της μπορστά στις κάμερες, ενώ όπως είπε υπάρχει «Κοινή βούληση για εδραίωση κλίματος που θα επιτρέψει την εδραίωση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων».
«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για διαφύλαξη της ειρήνης της σταθερότητας και το σεβασμό διεθνούς διάκου και καλής γειτονίας προς όφελος των λαών μας», συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Με τη συνεδρίαση του 5ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας ξεκινα μια νεά εποχή, να μιλήσουμε βλέποντας τα γεμάτο μέρος του ποτηριού, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.