Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συμφωνίες, μνημόνια κατανόησης και κοινές δηλώσεις «ουσίας και όχι χάριν εντυπωσιασμού», σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να μπουν στο ελληνοτουρκικό τραπέζι στην Αθήνα, στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), με το οποίο επιδιώκεται η εμπέδωση θετικού κλίματος ως το πιο σημαντικό «βήμα παραπέρα» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Με αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση, χαμηλές προσδοκίες και «χωρίς αφέλεια» σε ό,τι αφορά τις μεγάλες διαφωνίες με την Άγκυρα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να γίνουν συνολικά οκτώ μικρά βήματα μέσα από τα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Είναι αυτά που μπορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να σηματοδοτήσουν τη βούληση Αθήνας και Άγκυρας για συνέχιση του διαλόγου σε κλίμα ηρεμίας. «Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Δεν έχει σημασία πόσα κοινά πεδία θα βρούμε, σημασία έχει η τήρηση των δεσμεύσεων από την επόμενη μέρα» λένε κυβερνητικές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα με μπαράζ εσωτερικών συσκέψεων και σε συνεννόηση με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου κατάρτισε ένα σφιχτό πρόγραμμα επαφών, εξετάζοντας προφανώς και σενάρια αντίδρασης μπροστά σε απρόοπτα.

«Οριοθέτηση ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδας, η μόνη μας διαφορά», διαμηνύει η Αθήνα που στοχεύει σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Έμφαση και από τις δυο πλευρές, δίνεται σε θέματα οικονομικής, και πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στο μεταναστευτικό.

Ψυχραιμία και προετοιμασία

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, χθες «τάραξε» τα νερά με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή, αν και αυτή δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στον ΣΚΑΪ, τον Δεκέμβριο του 2017, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, όταν άνοιξε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και παραλίγο να τορπιλίσει όσα είχαν συμφωνηθεί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου χθες έλεγαν ότι οι θέσεις του κ. Ερντογάν είναι γνωστές, αλλά γνωστές και σταθερές είναι και οι ελληνικές θέσεις. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι δεν είναι η Ελλάδα που μετακινήθηκε, αλλά ο κ. Ερντογάν πήγε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Φίλε μου Κυριάκο». Επίσης από το Μαξίμου λένε ότι για τη Χάγη απαιτείται συνυποσχετικό, άρα συμφωνία για τα σημεία διαφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συνάντηση θα πάει καλά. Σε περίπτωση, πάντως, που ο κ. Ερντογάν πει κάτι στις δηλώσεις των ηγετών μετά τη συνάντηση που χρίζει απάντησης, τότε η απάντηση θα δοθεί.

Οι υπουργοί και το πρόγραμμα

Ο παλμός του ΑΣΣ θα χτυπά για τέσσερις-πέντε ώρες σε ακτίνα 600 μέτρων, δηλαδή στο τρίγωνο Ηρώδου Αττικού (Προεδρικό Μέγαρο, Μαξίμου) – υπουργείου Εξωτερικών – Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εκεί θα γίνουν όλες οι συναντήσεις. Συγκεκριμένα για τις υπουργικές συνομιλίες (11 Έλληνες υπουργοί και υφυπουργοί και 8 τούρκοι στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια) έχουν αποκλειστεί τρεις όροφοι στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών.

Με βάση τον προγραμματισμό, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Ελλάδα γύρω στις 11:00, ενώ στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα διαμοιραστούν στα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και στη ΛΑΕΔ για τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες ομολόγους τους. Μετά τη 13:30 προγραμματίζεται το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποτελέσει και την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ως τις 17:00 ο κ. Ερντογάν αναμένεται να έχει αναχωρήσει.

Η αποστολή του κ. Ερντογάν θα είναι πολυπληθής, καθώς μιλάμε για περίπου 95 με 100 άτομα. Κατά τα άλλα, στα υπουργικά ραντεβού και πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα δει τον Χακάν Φιντάν, ο Νίκος Δένδιας θα τα πει για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρόκειται να συναντήσουν τον Μπουράκ Άκτσαπαρ, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης τον Αλί Γερλίκαγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Γιουσούφ Τεκίν, ο Κωστής Χατζηδάκης τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη θα συναντήσουν από κοινού τον Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Στο γεύμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, πάντως, θα συμμετάσχουν και στελέχη από τις δύο πλευρές που δεν έχουν υποχρεωτικά διμερή ραντεβού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και μυστικοσύμβουλος του κ. Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η ατζέντα του διαλόγου

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οκτώ τομείς με την προσδοκία να εκπεμφθεί το μήνυμα προσέγγισης των δύο λαών με μνημόνια και συμφωνίες.

Πρόκειται για τους εξής:

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία, όπου αναμένεται συνεργασία και μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece και το Invest in Turkey.

Η Παιδεία, όπου εξετάζονται περιθώρια ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ άλλων γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά σε συνεννόηση μεταξύ πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων.

Η έρευνα και τεχνολογία, με ενθάρρυνση της συνεργασίας ελληνικών και τουρκικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Για τον τουρισμό, έγκυρες πληροφορίες, κάνουν λόγο για διευκόλυνση των επισκέψεων Τούρκων σε νησιά, ενδεχομένως με βίζα 12μηνης ισχύος. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και εκτός απροόπτου θα υπάρξουν εξελίξεις. Για το θέμα η Αθήνα έχει ανοίξει συζήτηση με τις Βρυξέλλες, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για κίνηση που εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά και την ΕΕ – με το βασικό σενάριο να προβλέπει τη χορήγηση βίζας με ετήσια διάρκεια για παραμονή έως και 72 ωρών για κάθε επίσκεψη τούρκων τουριστών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο έλεγχος θα γίνεται από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, γι’ αυτό έχει ανοίξει δίαυλος συνεννόησης για τα πρακτικά ζητήματα μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο Μεταναστευτικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή Αθήνας και Αγκυρας, επιδιώκεται εμβάθυνση στην επιχειρησιακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό πιθανότατα θα συμμετέχει στο κλιμάκιο Ερντογάν ο επικεφαλής της τουρκικής Ακτοφυλακής, με ώριμο πια τον σχεδιασμό για εγκατάσταση τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο και έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη.

Επίσης αναμένονται θετικές κινήσεις στην υγεία, στον αθλητισμό, στην αγροτική ανάπτυξη.

Με το βλέμμα στην Αθήνα η Λευκωσία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει ενδείξεις που δείχνουν ότι το Κυπριακό δεν θα είναι ψηλά στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας.

«Tο Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Kάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, in.gr, ertnews