Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Εβδομήντα πέντε ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed κατά της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία, στην πιο σφοδρή επίθεση με drone καμικάζι από την έναρξη του πολέμου.

Η επίθεση που διενεργήθηκε τα χαράματα και διήρκησε έξι ολόκληρες ώρες είχε ως στόχο συνοικίες του Κιέβου.

Οι κάτοικοι ξύπνησαν από εκρήξεις που οφείλονταν στην κατάρριψη των drones από την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Από τα συντρίμμια τους, που κατέπεσαν σε κατοικημένες περιοχές, τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 11χρονο κορίτσι, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτίρια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η επίθεση, που σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία θυμάται τον λιμό Χολοντόμορ του 1932-33, όταν έχασαν τη ζωή τους αρκετά εκατομμύρια Ουκρανοί, ήταν μια ενέργεια σκόπιμης τρομοκρατίας.

«Όλοι είδαν, κυριολεκτικά σε ζωντανή μετάδοση, για ποια πράγματα είναι ικανή η σύγχρονη Ρωσία, που αποκαλεί τον εαυτό της τον διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης.  Αυτή που απολαμβάνει να είναι ο κληρονόμος των χειρότερων εγκλημάτων και δολοφονιών αυτής της εποχής», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η ουκρανική ηγεσία έχει παρομοιάσει και στο παρελθόν το Χολοντόμορ με την τρέχουσα ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία αλλά και τριάντα ακόμη χώρες αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού από τη Σοβιετική Ένωση, στην οποία ανήκε τότε η Ουκρανία, καθώς έτσι προσπάθησε να καταστείλει την επιθυμία της για ανεξαρτησία.