Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται από το Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα συνέδριο ορόσημο το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες διαδικασίες εκλογής του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, τη δομή και λειτουργία του κόμματος και τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, τη θέσπιση ως όριο δύο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, τον τρόπο επιλογής του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και το ασυμβίβαστο για κομματικούς αξιωματούχους και θέσεις σε δημόσια αξιώματα. Πρόκειται για την 10η τροποποίηση καταστατικού στην πολύχρονη ιστορία του κόμματος. 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αλλαγές που προωθεί το ΑΚΕΛ, όχι μόνο στο καταστατικό του αλλά και σε όλη σχεδόν τη λειτουργία του κόμματος, αποσκοπούν σε ανοίγματα προς την κοινωνία σε μια ιδιαίτερη πολιτικά περίοδο, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Ιουνίου του 2024, τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές.  

Στόχος ένα ΑΚΕΛ πιο δημοκρατικό και αποτελεσματικό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι οι καταστατικές αλλαγές προωθούνται με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο δημοκρατική λειτουργία του κόμματος αλλά και τη διεύρυνση των σχέσεών του με την κοινωνία.

Είμαι βέβαιος, «ότι με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει ακόμα πιο ζωντανό ακόμα πιο αποτελεσματικό στην παρέμβαση και την πολιτική που αναπτύσσει πάντοτε προς όφελος της Κύπρου μας, του λαού μας, των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων, δήλωσε χθες στη Λάρνακα ο κ. Στεφάνου.

1

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα τεθεί ενώπιον των συνέδρων στο Καταστατικό Συνέδριο της Κυριακής αφορά τον τρόπο εκλογής του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. Η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής είναι όπως η εκλογή του ΓΓ γίνεται από το Συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή. Οι ψήφοι του Εκλογικού Συνεδρίου ανέρχονται στους 1.500 περίπου ενώ της Κεντρικής Επιτροπής στις 105. Ωστόσο η πρόταση αυτή απέχει αρκετά από την εκλογή του ΓΓ από τη βάση όλων των μελών του κόμματος. Δικαίωμα υποψηφιότητας για ΓΓ του κόμματος θα έχει όποιο μέλος εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή και έχει κομματική ζωή πέντε χρόνων. Προτείνεται ακόμα ώστε ο Γ.Γ. να λογοδοτεί στην Κ.Ε. µεταξύ δύο συνεδρίων για διασφάλιση της συλλογικότητας και της λογοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά τις θητείες των βουλευτών και των ευρωβουλευτών η νέα πρόταση αφορά τη θέσπιση ορίου δύο μόνο θητειών αντί τριών όπως είναι σήμερα. Μια εξαίρεση, προτείνεται για τον εκάστοτε ΓΓ, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα στην ΚΕ να επιλέξει για μέχρι δυο στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας για μία ακόμη θητεία. Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται η εισήγηση ότι οι βουλευτές που τελειώνει η θητεία τους το 2026 θα δικαιούνται άλλη μια θητεία.

Επιπλέον προτείνεται ώστε η Κεντρική Επιτροπή να προσθέτει υποψηφιότητες στον κατάλογο για τις βουλευτικές εκλογές που να μην ξεπερνούν το 15% του συνολικού αριθμού υποψηφίων σε παγκύπρια κλίμακα.

Αλλαγές προωθούνται και στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, θέμα που κατά καιρούς αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικής κριτικής. Σήμερα η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται κατά 60% από έμμισθους του κόμματος και των λαϊκών του οργανώσεων. Η νέα πρόταση προνοεί όπως το ποσοστό για τους έμμισθους περιοριστεί στο 40%.

Μετά τις περιπέτειες που είχε το κόμμα στις προσπάθειές του για επιλογή υποψήφιου προέδρου στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές αποφασίστηκε όπως προταθούν αλλαγές και στον τρόπο επιλογής της υποψηφιότητας που θα στηρίξει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην εισήγηση περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση χρονοδιαγράμματος δύο μηνών από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου από το κόμμα για ανακοίνωση της υποψηφιότητας που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές. Στόχος είναι να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι διαδικασίες και να τερματιστούν οι παλινδρομήσεις και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες επικρίθηκαν και θεωρείται πως είχαν αρνητική επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα.  

Άλλη μία αλλαγή που προτείνεται αφορά το ασυµβίβαστο των αξιωµάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραµµατέα µε τα δηµόσια αξιώµατα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δηµάρχου και προέδρου Επαρχιακού Οργανισµού. Στόχος είναι οι κομματικοί αξιωματούχοι να µπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στα κοµµατικά τους καθήκοντα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μάλιστα προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από τις επόµενες εκλογές.

Η 10η τροποποίηση καταστατικού του ΑΚΕΛ

Την Κυριακή το καταστατικό του ΑΚΕΛ αναμένεται να τροποποιηθεί για δέκατη φορά. Το καταστατικό εγκρίθηκε από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος τον Απρίλη του 1946. Ακολουθήσαν τροποποιήσεις στο 10ο Συνέδριο τον Μάρτιο 1962, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τον Ιανουάριο 1968, στο 15ο Συνέδριο τον Μάιο 1982, στο 16ο Συνέδριο το Νοέμβριο 1986, στο 17ο Συνέδριο τον Οκτώβριο 1990, στο 18ο Συνέδριο το Νοέμβριο 1995, στο 21ο Συνέδριο το Νοέμβριο 2010 και στο 22ο Συνέδριο τον Ιούνιο 2015.