Η έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα Haaretz σε άρθρο της αναφέρει πως περισσότερα από 40 μεταγωγικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα πέταξαν για τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, μεταφέροντας εξοπλισμό, όπλα και έμψυχες δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά από ερώτηση που του έγινε, διαψεύδει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
Η αεροπορική βάση των RAF στο Ακρωτήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί σταθμό για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι Τελ Αβίβ και Ακρωτήρι έχουν απόσταση 180 μίλια και η διάρκεια πτήσης είναι στα 40 λεπτά.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα αεροσκάφη φορτώθηκαν από αποθήκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ενώ άρθρο της αγγλικής Declassified αναφέρει η Βάση στο Ακρωτήρι εξοπλίζεται από τις αμερικάνικες βάσεις στην Τουρκία, τη Ισπανία και την Αμερική.
Πιο συγκεκριμένα, στις 18 και 24 Οκτωβρίου δύο C-17A των ΗΠΑ πέταξαν από την Ισπανία για την Κύπρο ενώ στις 25 Οκτωβρίου ένα C-17 έφτασε στην Κύπρο από τη Γερμανία. Το C-17 είναι ικανό να μεταφέρει 134 άτομα προσωπικό και πολλούς τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού , συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων Abrams και των ελικοπτέρων Black Hawk. Στις 5 Νοεμβρίου, ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130J Hercules πέταξε από τα για το Ακρωτήρι.
Όπως αναφέρει η Haaretz οι Αμερικάνοι μετέφεραν στην αεροπορική βάση Nevatim όπλα ενώ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ μετέφεραν, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα οχήματα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης πως τέσσερις πτήσεις των USAF που αναχώρησαν από το Ακρωτήρι τις τελευταίες 12 ημέρες με προορισμό το Ισραήλ.
Τα αεροσκάφη ήταν τα στρατιωτικά αεροσκάφη CN-35 και -295.Ρόλος τους είναι οι θαλάσσιες περιπολίες, η επιτήρηση και η μεταφορά προσωπικού και όπλων.
Η Declassified ανέφερε πως η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.
Η Haaretz σημειώνει ότι η Κύπρος παρέχει «τη σημαντικότερη διεθνή ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού» για στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα. 33 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πετάξει από το Ακρωτήρι στο Τελ Αβίβ από τις 11 Οκτωβρίου. Η Sun ανέφερε στις 27 Οκτωβρίου ότι η SAS είχε αναπτυχθεί στην Κύπρο.
Άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει τα ιπτάμενα drones παρακολούθησης των ΗΠΑ πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, που αποκάλυψαν οι New York Times στις 2 Νοεμβρίου.
Δημοσιεύματα σημειώνουν πως η USAF είχε μια βάση στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αλλά το μέγεθός της αποτελεί μυστικό. Η Declassified αποκάλυψε επίσης ότι μια κατασκοπευτική δύναμη των ΗΠΑ, η 1η Εκστρατευτική Μοίρα Αναγνώρισης (ERS), έχει αναπτυχθεί μόνιμα στη βρετανική βάση.
Οι New York Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο απέστειλε στην Κύπρο ομάδες καταδρομέων από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Δύναμης Δέλτα του Στρατού και της Ομάδας SEAL 6 του Πολεμικού Ναυτικού.
Πλήθος δυνάμεων της δυτικής συμμαχίας στην Κύπρο
Εκτός από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η βρετανική βάση στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως κόμβος για δυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τις γερμανικές και ολλανδικές κυβερνήσεις να πιστεύεται ότι έχουν αναπτύξει μονάδες ειδικών δυνάμεων .
Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του γερμανικού στρατού (KSK), η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού (KSM) και η μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η οποία ειδικεύεται στη διάσωση ομήρων (GSG 9), έχουν αναπτυχθεί όλες στην Κύπρο .
Η Haaretz ανέφερε ότι τέσσερα ολλανδικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη έφτασαν επίσης στην Κύπρο μαζί με περίπου 200 πεζοναύτες, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και προξενικό προσωπικό «για να διευκολύνουν την επείγουσα εκκένωση Ολλανδών πολιτών από την περιοχή σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου με τη Χεζμπολάχ».
Εν τω μεταξύ, η καναδική Πολεμική Αεροπορία έχει στείλει αρκετά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη προετοιμασμένα για οποιαδήποτε πιθανή διάσωση. Αεροπλάνα και δυνάμεις από άλλες χώρες έχουν επίσης στάλαξει στο μικρό νησί.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, στα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου κατέπεσε αμερικανικό ελικόπτερο το οποίο στοίχισε τη ζωή σε πέντε μέλη της αμερικανικής μονάδας ειδικών επιχειρήσεων και απογειώθηκε από τη Βρετανική Βάση στο Ακρωτήρι.
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ο ΠτΔ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του 6ου Μεσογειακού Συμποσίου της BPW, σχετικά με βρετανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν μεταφορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τις Βάσεις στο Ακρωτήρι προς το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση και ότι η Κύπρος "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις".
Αντίθετα, είπε ότι «η χώρα μας, μέσα από τις ενέργειές της, δείχνει και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των προσεγγίσεων μας, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά και με τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε με την απομάκρυνση πληθυσμών από την περιοχή. Η χώρα μας αξιοποιήθηκε και από τους Βρετανούς και από τους Αμερικανούς και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία», ανέφερε.