Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμερικανικο ελικοπτερο

Τριάντα ναυτικά μίλια μακριά από την Κύπρο, σε διεθνή χωρικά ύδατα, κατέπεσε το αμερικανικό ελικόπτερο, σε μια αεροπορική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μέλη της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού. Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ανασύρθηκαν δύο σοροί και εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, όχι όμως η άτρακτός του. Πριν από λίγο έγιναν γνωστά και τα στοιχεία των νεκρών στρατιωτών. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τις Βάσεις Ακρωτηρίου, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκεντρώσει δυνάμεις μετά την έκρηξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Εντός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς έρευνας, και σε απόσταση τριάντα ναυτικών μιλίων από την Κύπρο, στα νότια του Κάβο Γκρέκο, σημειώθηκε το δυστύχημα με το αμερικανικό ελικόπτερο τύπου MH 60 BLACKHAWΚ, στο οποίο επέβαιναν πέντε στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλοι νεκροί, όπως από χθες επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ελικόπτερο, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στον ΑΝΤ1, είχε απογειωθεί από τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου.

Επιπρόσθετες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, για τις οποίες το ΚΣΕΔ προχώρησε στην έκδοση navtex, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δύο σοροί καθώς και συντρίμμια του ελικοπτέρου, όχι όμως η άτρακτός του.

Οι έρευνες, τις οποίες διεξήγαγαν αμερικανικές δυνάμεις, ολοκληρώθηκαν, ενώ σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ήταν οι κυπριακές αρχές.

«Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το δυστύχημα, που μας υπενθυμίζει ξανά ότι οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες που υπερασπίζονται το έθνος μας, θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο κάθε ημέρα για να διατηρήσουν τη χώρα μας ασφαλή», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.

Τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Πρόκειται για στρατιώτες των Night Stalkers του  160ου Συντάγματος Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ελικόπτερο κατά την πτήση αντιμετώπισε έκτακτη ανάγκη, με αποτέλεσμα στη συντριβή του.

«Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών, το πλήρωμα ήταν μέρος των ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων που εστάλησαν πρόσφατα στην Κύπρο για προετοιμαστεί σε περίπτωση που απαιτηθεί να συνδράμουν στην εκκένωση Αμερικανών πολιτών από την περιοχή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ – Χαμάς», σημείωσε δημοσίευμα του 13 news.

Παρότι το Πεντάγωνο εξ αρχής έκανε λόγο για ατύχημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εχθρικής συμπεριφοράς, τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, που ασχολούνται εκτενώς με την υπόθεση με εκπομπές και ρεπορτάζ, θέτουν εν αμφιβόλω τις αμερικανικές λακωνικές εξηγήσεις, εγείροντας ερωτήματα όπως γιατί χρειαζόταν ο ανεφοδιασμός του ελικοπτέρου σε εκπαιδευτική αποστολή, ενώ συνδέουν την πτήση ακόμη και με επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.