Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερκουμεντ Τατλιογλου

Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου εξήγγειλε την ίδρυση μόνιμης ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο, με σκοπό να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία. Επίσης, στη δήλωση του αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στην Ελλάδα τονίζοντας πως οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Η Κύπρος είναι προβληματική περιοχή είπε ο Τατλίογλου ξεχωριστή από την Ελλάδα δηλώνοντας πως:

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όπως γνωρίζετε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Είναι σε ένα πολύ στρατηγικό μέρος. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη ότι είναι κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ και είναι σημαντικό για τον έλεγχο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν θέλουμε μια δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους ή συστήματα αεράμυνας εναντίον της Τουρκίας. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από τη λύση των 2 κρατών».

Ο Διοικητής των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλίογλου δήλωσε: «Χτίζουμε μια νέα ναυτική βάση στην Κύπρο, στα βορειοανατολικά της Αμμοχώστου. Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα σταθμεύουν μόνιμα εκεί». Είπε.

Πρέπει να αυξήσουμε ο πλήθος των πολεμικών μας πλοίων

Ο αρχηγός των πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός των πλοίων της Ελλάδας ήταν πολύ χαμηλότερος από τον τουρκικό, τώρα έχει φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο και τόνισε πως η Τουρκία χρειάζεται να αποκτήσει επιπλέον πλοία όλων των ειδών καθώς έχει δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι στις δραστηριότητές μας. Ως Ναυτικές Δυνάμεις, προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Ναύαρχος.

Η Ελλάδα αυξάνει συνεχώς την ένταση

Ο Τατλίογλου δήλωσε πως δεν υπήρχε πάντοτε ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, τονίζοντας πως υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα, 7 από τα οποία σχετίζονται με τις Ναυτικές Δυνάμεις, λέγοντας:

«Αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς σε δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση. Για παράδειγμα, αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγόρασε 4 φρεγάτες Belharra και 24 Rafale από τη Γαλλία. Έχουν 23 νησιά με στρατιωτικό εξοπλισμό.  Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δικά τους πραγματοποιώντας επισκέψεις σαν να είναι δικά τους νησιά. Η Ελλάδα αύξησε τα δυτικά χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει αυτό το μήνυμα. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα τα κάνουν και στο Αιγαίο».

 Δήλωσε ότι η Ελλάδα παρενοχλεί τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πλοία της Τουρκίας με τις θαλάσσιες περιπολίες της.

Προσπαθούν να βγάλουν την Τουρκία εκτός

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, είπε, δεν μπορούν να κηρύξουν θαλάσσια δικαιοδοσία μόνα τους επειδή υπάρχουν εμπλεκόμενα συμφέροντα.

«Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου στηριζόμενα από την Γαλλία και τις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε διάφορες θαλάσσιες συμφωνίες. Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος (ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου για την Τουρκία). Λέγοντας επίσης ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη στην περιοχή χρησιμοποιώντας πρακτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Φτάσαμε ένα βήμα πριν τον πόλεμο

Εξηγώντας ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να μπει στην περιοχή που έχει δηλώσει ως ΑΟΖ η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη στη Μεσόγειο, ο Τατλιόγλου προειδοποίησε ότι:

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να έρθει εδώ. Λέμε ότι όλα τα πλούτη εδώ ανήκουν στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, δώσαμε τα κοιτάσματα στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για εξερεύνηση. Πραγματοποιούμε έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε αυτά τα πεδία. Θέλουν να κάνουν το ίδιο στα ίδια πεδία. Έχουμε παρεμποδίσει συνολικά 35 πλοία μέχρι στιγμής. Έχετε παρακολουθήσει κάποιες από αυτές τις παρεμποδίσεις κατά καιρούς στον Τύπο, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες από αυτές που δεν έχουν δοθεί στον Τύπο. Πρόκειται για πολύ σοβαρά περιστατικά που μας έχουν φέρει μέχρι και στα πρόθυρα του πολέμου. Εκτός από το να τους μπλοκάρουμε, συνεχίζουμε να ψάχνουμε για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εδώ, στη δική μας υφαλοκρηπίδα", δήλωσε ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας».