Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκ

Πρέπει να προχωρήσουμε σε διεύρυνση και εμβάθυνση, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας της στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ευρωβουλής για την κατάσταση της ΕΕ, η οποία έλαβε χώρα στο Στρασβούργο την Τετάρτη (13/09).

Αρχικά, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «δεν θα επαναπαυθούμε», προσθέτοντας ότι «ζούμε σε αβέβαιο κόσμο, αλλά η Ευρώπη θα τον αντιμετωπίσει». 

Ακόμη, ανέφερε ότι «προετοιμάζουμε την ευρωπαϊκή οικονομία για το μέλλον», σημειώνοντας ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε διεύρυνση και εμβάθυνση και στην αλλαγή των Συνθηκών», τόνισε. 

Καταληκτικά, η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τις δημοκρατίες μας», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί». 

Μέτσολα: Πιο ενωμένη από ποτέ η ΕΕ

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αλλάζει και η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει μαζί του».

Εν συνεχεία, η κ. Μέτσολα σημείωσε ότι «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη μας έναν τόπο ισότητας ευκαιριών, πρόσβασης, ευημερίας - όπου όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους». 

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει πάντα να κρατάμε τις ανησυχίες των ανθρώπων στο επίκεντρο όλων των πράξεών μας», κατέληξε.

Οι δευτερολογίες των ηγετών των πολιτικών ομάδων

Η Φράνσις Φιτζέραλντ (ΕΛΚ) ανέφερε ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστική η Ευρώπη. Απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Κομισιόν, είπε ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στην ισότητα των φύλων. «Δεν μπορούμε να έχουμε ισότητα αν δεν αντιμετωπίσουμε τη βία», κατέληξε.

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ (Σοσιαλδημοκράτες) υπέδειξε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε τα δημοκρατικά αποτελέσματα της κάλπης για να προασπίσουμε το κράτος δικαίου. Τόνισε ότι η πολιτική της ομάδα θα εργάζεται για μια πιο ισχυρή Ευρώπη.

Η Μανόν Ομπρί (Αριστερά) σημείωσε ότι το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών πεινά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης της μιζέριας και της φτώχειας.

Από την πλευρά του, ο Φιλίπ Λαμπέρ (Πράσινοι) επεσήμανε ότι πρέπει να υλοποιηθούν υποσχέσεις και ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους.

Ο Μάρτον Γκονγκιόσι (NI) τόνισε ότι η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη. Σημείωσε ότι κάποια κράτη εργάζονται ως Δούρειοι Ίπποι υπονομεύοντας το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης.

Ο Μάρκο Τζάνι (ID) εστίασε στα θέματα της πράσινης μετάβασης, της μετανάστευσης και της οικονομίας.

Η Μπεάτα Ζίντλο (ECR) υπέδειξε ότι η Κομισιόν παραβιάζει το κράτος δικαίου εμποδίζοντας την κυριαρχία των κρατών μελών. Ακόμη, είπε ότι πρέπει η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στους Πολωνούς αγρότες.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Renew) υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί τους επόμενους 9 μήνες». «Η δημοκρατία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεών μας», επεσήμανε.

Τοποθετήσεις Ευρωβουλευτών

Η Έστερ Ντε Λανγκ (ΕΛΚ) έκανε λόγο για «πρωτοφανή ευελιξία» της ΕΕ στις κρίσεις των τελευταίων ετών. Παράλληλα, υπέδειξε ότι πρέπει να στελεχωθεί το ευρωπαϊκό σπίτι για να ενισχυθεί.

Η Ελιζαμπέτα Γκουαλμίνι (Σοσιαλδημοκράτες), εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθεί το Πράσινο Σύμφωνο. «Χρειάζεται αλληλεγγύη και σθεναρές πολιτικές», πρόσθεσε.

Ο Μαλίκ Αζμανί (Renew) ζήτησε άμεσα αποτελέσματα για τη μετανάστευση, υποστήριξη της Ουκρανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και τη διαχείριση των κρίσιμων πρώτων υλών.

Ο Ζορντί Σολέ (Πράσινοι) σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε αποφάσεις που πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί. «Οι φιλοδοξίες μας δεν πρέπει να μειωθούν», ανέφερε, ζητώντας να δοθεί βάρος στην κοινωνική πτυχή.

Ο Ζορντάν Μπαρντέλα (ID) έκανε λόγο για απόσταση λόγων και έργων της Προέδρου της Κομισιόν, δίνοντας διάφορα παραδείγματα. «Οργανώνετε την αυριανή αταξία», είπε στην κ. φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Σίρα Ρέγκο (Αριστερά) έκανε λόγο σε απουσία αυτοκριτικής και μισές αλήθειες από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υποδεικνύοντας ότι η ομιλία της είναι πολύ μακριά από τους πολίτες. 

Ο Μπαλάς Χιντβέγκι (NI) είπε ότι η Ευρώπη διαιρείται και αποδυναμώνεται, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της ΕΕ.  

Η Μαρί Τουσέν (Πράσινοι) υπέδειξε ότι ο νόμος της οικονομίας δεν είναι πάνω από τον νόμο της φύσης. «Πρέπει να διατηρήσουμε την πιθανότητα επιβίωσής μας και πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό», τόνισε. 

Ο Τσάρλι Βέιμερς (ECR) επεσήμανε ότι χρειάζεται σωστή προσέγγιση στον ενεργειακό τομέα και ότι πρέπει να γίνει μια σειρά αναδιαρθρώσεων. 

Ο Πάουλο Ρανγκέλ (ΕΛΚ) χαρακτήρισε «υποδειγματική» την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και την Ουκρανία. Ακόμη, ζήτησε από την ΕΕ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τα επιτόκια.

Ο Νίκολα Ντάντι (Renew) σημείωσε ότι η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις, ενώ θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις και στο μέλλον. «Η Ευρώπη είναι η απάντηση, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και αλληλεγγύη», τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο Ράσμους Άντρεσεν (Πράσινοι) εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι κίνδυνος οι ριζοσπαστικές και ακραίες δυνάμεις να ηγούνται της Ευρωβουλής. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ισχυρή κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη. 

Ο Γκέρολφ Άνεμανς (ID) έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό εξτρεμισμό» και «επεκτατική προσέγγιση» της Κομισιόν. Ακόμη, είπε ότι η πράσινη ατζέντα είναι καταστροφή για τους αγρότες και τη βιομηχανία. 

Ο Άλεξ Αγκίους Σαλίμπα (Σοσιαλδημοκράτες) τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν διάφορες νομοθεσίες και να προστατευθούν οι πολίτες και η ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο. 

Ο Ρόμπερτς Ζίλε (ECR) υπέδειξε ότι η ΕΕ υστερεί του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δυνατότητες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή».  

Η Τατιάνα Ζντανόκα (NI) έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένη κρίση», «διαρθρωτική ύφεση στην οικονομία» και για «εποχή των χαμένων ευκαιριών».

Ο Ντανιέλ Κασπαρί (ΕΛΚ) ανέφερε ότι «πετύχαμε πολλά τα τελευταία 4 χρόνια». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα προστατεύσουμε την ΕΕ από εξωτερικές επιθέσεις», πρόσθεσε. 

Ο Γκι Φερχόφστατ (Renew) τόνισε ότι λείπει η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση, που είναι «σαφής ανάγκη για το μέλλον». «Χρειαζόμαστε τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών», σημείωσε. 

Ο Χάραλντ Βιλίμσκι (ID) έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση της ΕΕ» και ζήτησε να στηριχθεί η ειρήνη, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε πόλεμο». 

Η Ντίτα Χαραντσόβα (Renew) ανέφερε ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε τη θέση μας απέναντι στην ανταγωνιστικότητα» και εστίασε στην ανάγκη νέων επενδύσεων. 

Ο Μπράντο Μπενιφέι (Σοσιαλδημοκράτες) επεσήμανε ότι η Ευρώπη να απελευθερωθεί από τον εκβιασμό των εθνικισμών. Είπε ακόμη ότι πρέπει η Ευρώπη να προβλέπει την αλλαγή και να δρα με θάρρος. 

Ο Ιβάν Στεφάνεκ (ΕΛΚ) ανέφερε ότι η ΕΕ είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι πριν. «Πρέπει να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και να ολοκληρώσουμε την Ενιαία Αγορά», υπέδειξε.

Η Αγγέλικα Νίμπλερ (ΕΛΚ) τόνισε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και αναγνώριση της ευρωπαϊκής γεωργίας και ότι πρέπει να παραμείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας.