Για τις πρωτοβουλίες που η Λευκωσία έχει αναπτύξει για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Γέντζια στην Κύπρο αλλά και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πύλα και τις ενέργειες που έγιναν για ανατροπή των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος που έχουν ως στόχο τον έλεγχο της περιοχής, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κατά την πολύωρη σύνοδο του σώματος, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της μετάβασης του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Για επισφράγιση της εθνικής ενότητας, έκανε λόγο μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Οι πολιτικές δυνάμεις αναγνώρισαν τους ορθούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών προς κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ,αλλά και την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, θέση που και ο Πρόεδρος έχει υπογραμμίσει κατ΄ επανάληψη και στον ΓΓ των ΗΕ», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι ο Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει τις επαφές για το ζήτημα της Πύλας, χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον προσώρας, οποιαδήποτε εξέλιξη αφού σύμφωνα και με πληροφορίες δεν έχει παρατηρηθεί υποχώρησηστα προκλητικά αιτήματα που θέτει το κατοχικό καθεστώς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους.
«Έχουμε δει δημοσιεύματα, μπορώ να σας πω δεν είναι αυτά τα μέτρα. Κάποια εξ αυτών ενδεχομένως να είναι αλλά δεν είναι αυτή η τελική λίστα των μέτρων που θα ανακοινωθούν», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συντονισμό ενεργειών.
«Ο ΔΗΣΥ έχει τις δικές του προσεγγίσεις, παρατηρήσεις ή εισηγήσεις αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα, να πω ναι είμαστε ικανοποιημένοι, όπως έχουμε σήμερα τύχει ενημέρωσης», ανέφερε η κ. Δημητρίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως προκλήσεων δεν πρέπει να υπάρξει αποπροσανατολισμός από την προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εφαρμογή μέτρων για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των απλών Τουρκοκυπρίων.
«Το ΑΚΕΛ επικροτεί την πρόθεση του Προέδρου για διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, εντούτοις έχει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Το ΔΗΚΟ επικροτεί και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
«Για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για παροχή κινήτρων στην Τουρκία για να εγκαταλείψει τη σημερινή της αδιαλλαξία αλλά και τις κινήσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για να αποτραπούν τα δυσάρεστα τετελεσμένα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Κανένα αντικίνητρο δεν πρέπει να δοθεί στην Τουρκία, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
«Κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και η δεύτερη στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ, να ζητηθεί από την ΕΕ όπως εφαρμόσει εμπάργκο όπλων απέναντι στην κατοχική δύναμη», σημείωσε ο κ. Χρίστου.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι κατέθεσε προσχέδιο προτάσεων σε σχέση με τη διαχείριση του κυπριακού, χωρίς αποκαλύπτει το περιεχόμενο τους.
«Η διαχείριση ως θέματος διεθνούς, εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως ενός προβλήματος δικοινοτικής διευθέτησης όπως επιχειρείται κυρίως από την τουρκική πλευρά», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Μαρίνος Κλεάνθους, δήλωσε ότι η κρίση της Πύλας μπορεί τελικά να φέρει κοντά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, ενώ εκ μέρους των Οικολόγων ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Κυριάκος Τσιμίλλη, επανέφερε την εισήγηση για σύσταση επιτροπής για καταγραφή των συγκλίσεων.
«Αν είναι δυνατόν, αυτή την κρίση και αυτή την ένταση να την αξιοποιήσουμε προκειμένου να γίνει μια ευκαιρία ώστε αν δύναται, να αποτελέσει μέτρο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», σημείωσε ο κ. Κλεάνθους.
«Είναι φανερό ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πρωτογενές δίκαιο που κατά την άποψή μας ατυχώς κάποιες από τις συγκλίσεις οδηγούν σε αυτό», επισήμανε ο κ. Τσιμιλλής.
Σε μια άλλη εξέλιξη ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέτζια, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς,. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι αδικίες κατά των Τουρκοκυπρίων.