Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πύλα

Η μίνι κρίση στην περιοχή της Πύλας, με τους τραυματισμούς ειρηνευτών και τις μπουλντόζες που παρέσυραν αυτοκίνητα της UNFICYP, δεν ήταν αποτέλεσμα άγαρμπων χειρισμών της τουρκικής πλευράς.

Αντίθετα, φαίνεται να ήταν μια στοχευμένη κίνηση, με διπλό στόχο.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 έγκυρη κοινοτική πηγή

Αφενός η Άγκυρα επεδίωξε να επεκτείνει τη γραμμή κατοχής και να επιβάλει και στη νεκρή ζώνη το αφήγημα της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους

Και αφετέρου

Επεδίωξε να στείλει σαφές μήνυμα και να εδραιώσει το παράνομο καθεστώς του ψευδοκράτους, ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να λάβει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με το ενδεχόμενο δρομολόγησης εξελίξεων στο Κυπριακό

Σύμφωνα με την ίδια έγκυρη κοινοτική πηγή, η οποία μίλησε στον ΑΝΤ1 υπό το καθεστώς τήρησης της ανωνυμίας της, η Άγκυρα είχε κλείσει τα αυτιά στην παρέμβαση της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό της, προκειμένου να μην προχωρήσει στη διάνοιξη του δρόμου στη νεκρή ζώνη, ενώ ανάλογη στάση είχε τηρήσει και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, σε παρέμβαση του Κόλιν Στιούαρτ.

Αυτό, πάντως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε πρώτο χρόνο από τη διεθνή κοινότητα, δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια.

Τόσο η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και οι τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του Γιοσέπ Μπορέλ, εξάντλησαν την αυστηρότητα και τις επικρίσεις τους προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Και δεν ανέφεραν λέξη για τον ρόλο της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι σχεδίασε και μεθόδευσε τη μίνι κρίση στην περιοχή της Πύλας.