Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Μίροσλαβ Γιέντζια

Με σκοπό να ανιχνεύσει προθέσεις και να διερευνήσει τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Μίροσλαβ Γέτζια άρχισε στις 10 και 30 τις επαφές του στο νησί, με συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.Ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες αποδίδει την ύψιστη προσοχή στην κατάσταση στο νησί. 
  
«Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήσαμε τρόπους για το πώς να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Το σημαντικό είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα και σίγουρα ο ΓΓ θα αξιοποιήσει όλες τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.», δήλωσε ο κ. Γέτζια. 
  
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους άρσης του αδιεξόδου, με σημαντικό της μέρος σύμφωνα με πληροφορίες να αναλώνεται και σε ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για άμεση επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.   
  
«Αυτό που ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα, και είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι προς αυτή τη κατεύθυνση που θεωρούμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου εκ μέρους του ΓΓ θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία», ανάφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντινός Λετυμπιώτης. 
  
Οι εξελίξεις στην Πύλα, η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος για κατασκευή δρόμου εντός της ουδέτερης ζώνης και τα επεισόδια σε βάρος ειρηνευτών την Παρασκευή 18 Αυγούστου συζητήθηκαν ακροθιγώς.    
 
«Είναι δεδομένη η θέση του ΓΓ του ιδίου, αλλά και του ΣΑ μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του όπως έχει εκδοθεί. Είναι μια θέση που αποσαφηνίζει για ακόμα μια φορά και το καθεστώς της νεκρής ζώνης και τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.», πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης. 
  
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματίσει συνάντηση αύριο στην Πύλα με τους Βρετανούς και τους συμπατριώτες του Σλοβάκους ειρηνευτές που έχουν την ευθύνη επιτήρηση της περιοχής 
  
Επανάληψη αδιαλλαξίας  
  
Νωρίς το απόγευμα ο Σλοβάκος αξιωματούχος, τον οποίο στις επαφές του συνόδευε ο ειδικός αντιπρόσωπος Κόλιν Στιούαρτ, πέρασε στα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ. Ο Ερσίν Τατάρ όπως διαφάνηκε και στις δηλώσεις του που ακολούθησαν, επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του, επιχειρώντας να ναρκοθετήσει κάθε προσπάθεια επιστροφής στις συνομιλίες.  
 
«Οι φωνές που έρχονται από την άλλη πλευρά είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης από το σημείο όπου σταματήσαμε στο Κρανς Μοντάνα, Είπαμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να το αποδεχτούμε. Μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν ποτέ.», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ. 
  
Επίσης ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε ότι έθιξε και το θέμα του δρόμου Πύλας - κατεχόμενου Άρσους. 
 
«Του μετέφερα ότι η ολοκλήρωση αυτού του δρόμου θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές και ότι ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί και το κοίταξε θετικά. Ο «υπουργός εξωτερικών» μας δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, ότι μπορεί να κατασκευαστεί ο δρόμος και να ανοίξει μια πύλη.», ανάφερε ο τ/κ ηγέτης. 
  
Ο κ. Γέτζια το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, αρχής γενομένης με το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο της Τουρκίας, το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων της ομιλίας που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθύνει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.