Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Παράνομη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση που έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία, την εργοδότηση δυο συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και δυο της Υφυπουργού Ναυτιλίας, οι οποίοι δεν πληρούν την προϋπόθεση κατοχής τίτλου σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένου στη Δημοκρατία.

Μετά το θόρυβο που ακολούθησε το διορισμό συμβούλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, στην συνάντηση που είχε τον Μάιο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με το Γενικό Ελεγκτή  Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συμφωνήθηκε όπως η Υπηρεσία προχωρήσει σε έλεγχο για το κατά πόσον οι σύμβουλοι που διορίστηκαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ικανοποιούσαν τα κριτήρια που προβλέπονταν από το νόμο που διέπει τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. 

 Σύμφωνα με την Ελεγκτική, «η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Υφυπουργός Ναυτιλίας, αφού δώσουν την προβλεπόμενη στο Πρότυπο Συμβόλαιο προειδοποίηση ενός μηνός, να τερματίσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση την εργοδότηση των τεσσάρων Συμβούλων που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι ο όρος 3.1 του Πρότυπου Συμβολαίου επιτρέπει στον αξιωματούχο να τερματίσει τη σύμβαση όποτε αυτός αποφασίσει, κατά την απόλυτη κρίση του, αρκεί να δώσει προειδοποίηση ενός μηνός».

 Η Ελεγκτική σημειώνει επίσης ότι άλλα τέσσερα πρόσωπα θα πρέπει να προσκομίσουν τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να τεκμηριώσουν την εκ μέρους τους ικανοποίηση όλων των σχετικών κριτηρίων που απαιτούνται για την εργοδότησης τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για την πρόσληψη Συμβούλων πολιτειακών αξιωματούχων στα πρότυπα αντίστοιχου που διέπει τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή απάντησε από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «αν δε κάνω λάθος έχει κατατεθεί και μια άλλη πρόταση νόμου από το ΑΚΕΛ για το ίδιο ζήτημα. Μόλις η βουλή καταλήξει προς την τελική νομοθετική ρύθμιση και αυτό γίνει νόμος και βάση της ρύθμισης θα γίνει αξιολόγηση των συνεργατών και βάση αυτής της αξιολόγησης θα ληφθούν αποφάσεις».

Σε σχέση με τους 100 συνεργάτες η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το σχετικό νόμο.