Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υποσχέσεις, συνθήματα, κόκκινες γραμμές και blame game. Ο Τούρκος Πρόεδρος από τα κατεχόμενα, που αποτελούν, όπως προστάζει η παράδοση, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, έδειξε τις προθέσεις του, επαναλαμβάνοντας εαυτόν κι εμμένοντας στην ίδια σκληρή ρητορική στο κυπριακό.

«Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, ο δρόμος προς αυτό είναι η αναγνώριση της «τδβκ», είπε.

Επέμεινε στην ανάγκη να ειδωθούν οι νέες πραγματικότητες στο νησί, έπλεξε το εγκώμιο για την εποικοδομητική στάση που τηρεί, κατά τον ίδιο, το κατοχικό καθεστώς και ξεκαθάρισε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να χάσει άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις που απέτυχαν, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά για μαξιμαλισμό. «Οι Τ/κ δεν ήταν ποτέ μειονότητα στο νησί, ούτε θα είναι. Οι εμμονές πρέπει να παραμεριστούν και θα ειδωθούν οι πραγματικότητες στο νησί. Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδερφών μας σε αυτό το νησί, είναι και δική μας ειρήνη και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό της «τδβκ» με όλα τα μέσα που διαθέτουμε» , πρόσθεσε.

Η λύση είναι πιθανή

Από την άλλη πλευρά, ο Ερσίν Τατάρ επισημαίνει ότι «Πρέπει να γνωρίζουν ότι πίσω μας έχουμε ένα παγκόσμιο γίγαντα, την Τουρκική Δημοκρατία. Στη βάση δύο ίσων κρατών, με ίσο διεθνές καθεστώς και κυριαρχική ισότητα, η λύση είναι πιθανή.»
Ούτε βήμα πίσω και στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα και των Τ/κ . Το αίτημά μου για μια διάσκεψη για θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο και το όραμα που έχουμε, δεν απαντήθηκε. Ως εγγυήτρια χώρα, είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο», τόνισε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ερσίν Τατάρ, περιχαρής στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου, αναφέρθηκε στην σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ευχαρίστησε την Άγκυρα και για την υποστήριξη που του παρέχει στο άνοιγμα των Βαρωσίων. «Με την δική σας υποστήριξη, κύριε Πρόεδρε, προχωρήσαμε στην επέκταση του ανοίγματος των Βαρωσίων και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Με αυτό αποδείξαμε ότι είμαστε ίσοι, με κυριαρχικά δικαιώματα», είπε.

1

Νέα κάθοδος στις 20 Ιουλίου

Από την επίσκεψη Ερντογάν δεν έλειψαν οι υποσχέσεις για μεγάλα έργα στα κατεχόμενα, ενώ προανήγγειλε και νέα κάθοδο στις 20 Ιουλίου, την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευσαν στα κατεχόμενα οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας και Μεταφορών, καθώς και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, ενώ οπως ανακοινώθηκε τις επόμενες ημέρες στο ψευδοκράτος θα ωρεθεί και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των θεμάτων της Κύπρου.

 

ηρ

Εκδίωξη δημοσιογράφου 

Αίσθηση προκάλεσε η άνευ εξήγησης εκδίωξη από το ψευδοπροεδρικό του δημοσιογράφου της Yeni Duzen, Serhat Incirli, επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν και του υποχειρίου του στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ. Ο ίδιος αναφέρει οτι 40 λεπτά μετά την είσοδό του στον χώρο των δημοσιογράφων στο ψευδοπροεδρικό, τον πλησίασε λεγόμενος αστυνομικός καλώντας τον να αποχωρήσει. Ενδεικτική και η φωτογραφία που ανήρτησε η τ/κ εφημερίδα στον ιστότοπο της. Το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν την ενέργεια φασιστική.

Κόκκινο χαλί για την υποδοχή του Σουλτάνου

Άπλωσαν κόκκινο χαλί κι έστησαν γιγαντιαίες αφίσες σε κάθε κτήριο από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου Προέδρου. Υποδοχή Σουλτάνου, με δεκάδες κόσμου να περιμένει να τον χαιρετίσει, κρατώντας σημαίες του ψευδοκράτους, της Τουρκίας και του Αζερμπαιτζάν και πλακάτ με την φωτογραφία του και φωνάζοντας το όνομά του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως συνηθίζει, κατέβηκε και χαιρέτισε το συγκεντρωμένο πλήθος, που ήταν ωστόσο φανερά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες φορές.

Οι φιλοερντογανιστές κατέκλυσαν και την πλατεία όπου βρίσκεται το Μνημείο Ατατούρκ, στο οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε στάση και κατέθεσε στεφάνι, υπογράφοντας και το ειδικό βιβλίο μνήμης. Ελπίζουμε να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Τ/κ αδερφούς μας, μαζί με το όραμα του αιώνα της Τουρκίας, έγραψε.