Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με καταμετρημένο το 99.57% των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών ο Ερντογάν αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής με 52.11% έναντι 47.89% του Κιλιντσντάρολγου. Ο Σουλτάνος παραμένει στο θρόνο του και από αύριο θα έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική θύελλα που σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να πλήξει την Τουρκία.

Οι οπαδοί του Ερντογάν είχαν βγει νωρίς, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα στους δρόμους.

«Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική – Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μία γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας» είπε ο νικητής των εκλογών στον πρώτο του λόγο. 

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ρίξει το «καρφί» του για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σημειώνοντας ότι «σήμερα λέμε Αντίο Κεμάλ». «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον θάνατο», είπε στους συγκεντρωμένους.

Στην πρώτη του δήλωσε μετά την ήττα από τον Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία στη χώρα ... θα αγωνιζόμαστε.»

Ο Ερντογάν άρχισε ήδη να δέχεται συγχαρητήρια μηνύματα από αρχηγούς κρατών με πρώτο τον Εμίρη του Κατάρ και δεύτερο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.Τον έχουν συγχαρεί μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαρίφ και Ερσίν Τατάρ.

«Σας συγχαίρω εγκαρδίως για την εκλογή σας ως τον 13ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας με την ελεύθερη βούληση του λαού σε μια ψηφοφορία που έγινε σε δημοκρατικό περιβάλλον και με μεγάλη ωριμότητα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαού με τρόπο που θα αποτελέσει παράδειγμα για το δημοκρατικό καθεστώς παγκοσμίως», έγραψε ο Τατάρ στο Twitter.

 

Σημειώνεται ότι η στις εκλογές συμμετοχή κυμάνθηκε σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο 84,93% έναντι 88,84% στον Α’ γύρο.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα»

Εκπρόσωπος του Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα του λαού. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Τι σημαίνει η επανεκλογή εκλογή του Ερντογάν για την Τουρκία αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα; 

Ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αυταρχικότητα του Ερντογάν θα συνεχιστεί και ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών για τα κατεχόμενα και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια μαύρη μέρα. Και αυτό, εξήγησε, επειδή θα συνεχιστεί η αυταρχικότητα και η προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων και ο εθνικιστικός λόγος είναι πλέον έντονος. "Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πλέον βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου απώλειας του χαρακτήρα της. Τα ρεπορτάζ από τα κατεχόμενα αλλά και η πορεία των τελευταίων χρόνων αυτό καταδεικνύουν" σημείωσε.

 

 

-Ξυλοκοπήθηκε βουλευτής του κόμματος Κιλιτσντάρογλου

-Το οικονομικό τσουνάμι σκιάζει την αναμενόμενη νίκη του Ερντογάν

-Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου