Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν Κιλιντσάρογλου

Η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία έφτασε. Σήμερα η κάλπη θα δείξει εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας που διοικεί για περισσότερο από είκοσι χρόνια ή θα λάμψει το άστρο του χαρακτηριζόμενου και ως «Γκάντι» της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ποιοι είναι όμως οι δύο μονομάχοι της Τουρκικής προεδρίας; δείτε πιο κάτω συνοπτικά την πολιτική πορεία των δύο ανδρών τις τελευταίες δεκετίες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι 69 ετών και η οικογένειά του είναι τούρκικη, λαζικής και γεωργιανής καταγωγής, με καταβολές από την Ατζαρία της Γεωργίας.

Στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας βρίσκεται από το 1994, όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε και φυλακίστηκε, για να επανέλθει το 2003. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες και το 2014, εξελέγη πρόεδρος.

Διενήργησε τρία δημοψηφίσματα

Αρχικά ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με το δεύτερο απέκτησε τεράστιες εξουσίες που τον κατέστησαν ως απόλυτο και μοναδικό κυρίαρχο ηγέτη της χώρας, ενώ με τρίτο ήρθε η απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Τον Ιούλιο του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, θέτει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με συλλήψεις και καταδίκες, χιλιάδων στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και αντιπάλων.

Πρώτη εκλογική αποτυχία του Ερντογάν

Η πρώτη εκλογική αποτυχία του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος που ίδρυσε ήρθε το 2019, όταν μετά από είκοσι χρόνια το ρεπουμπλικανικό κόμμα κερδίζει τον έλεγχο σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η επιθετική ρητορική και οι σχεδόν καθημερινές απειλές του, εναντίον της Ελλάδας και της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με το γνωστό «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», σταματά για ένα διάστημα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, και την άμεση και πολύπλευρη αλληλέγγυα υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Γκάντι της Τουρκίας

Ο μεγάλος αντίπαλος του σουλτάνου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως Γκάντι της Τουρκίας, είναι 74 ετών, γεννήθηκε το 1948 στην ανατολική πόλη Τούντζελι ως ένα από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών.

Είναι οικονομολόγος, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2010. Ο Κιλιτσντάρογλου πριν μπει στην πολιτική, ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) από το 1991 έως το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999. Εξελέγη στις γενικές εκλογές του 2002 και έγινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του PΛK. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2009, προτάθηκε ως υποψήφιος του PΛK για Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αλλά έχασε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), λαμβάνοντας το 37% των ψήφων, έναντι του 44,71% που έλαβε το AKP. Εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 31 Αυγούστου 2012.

Στις 6 Μαρτίου 2023, επιλέχθηκε από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης να ηγηθεί του συνασπισμού «Συμμαχία του Έθνους», διεκδικώντας την τουρκική προεδρία, ως βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η στάση του Κεμαλιστή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρά τις ήπιες δηλώσεις των τελευταίων ημερών, είναι εξίσου σκληρή όπως και του Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτος αυτός, από το 2017, έκανε λόγο για τα περί κατάληψης από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου.

Είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «κατέλαβε 18 νησιά στο Αιγαίο» υποσχόμενος ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα τα διεκδικήσει ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε απειλήσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα «αποστρατιωτικοποιήσουν» τα ελληνικά νησιά.