Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τι σημαίνει η επανεκλογή εκλογή του Ερντογάν για την Τουρκία αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα; 

Ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν με τη νίκη του αναγάγει τον εαυτό του στο ίδιο βάθρο ίσως και ψηλότερα από αυτό του Ατατούρκ. Όπως είπε η επανεκλογή του Ερντογάν συνιστά μια μεγάλη νίκη μετά από 20 χρόνια και τον πρόσφατο σεισμό και την κριτική που δέχθηκε και με έξι κόμματα να συνασπίζονται απέναντί του. Για την ίδια την Τουρκία ανέφερε πως γίνεται ακόμα πιο συντηριτική, ακόμα πιο αυταρχική και ακόμα πιο ισλαμική και πιο εθνικιστική διότι εκτός από τη νίκη του Ερντογάν είναι και η νίκη των εθνικιστών. "Ένας στους τέσσερις επέλεξε εθνικιστικά κόμματα και είναι πιο ισχυρή από ποτέ η εθνικιστική ψήφος και το εθνικιστικό κομμάτι της κοινωνίας στην Τουρκία", ανέφερε. 

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η αυταρχικότητα του Ερντογάν θα συνεχιστεί και ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών για τα κατεχόμενα και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μια μαύρη μέρα. Και αυτό, εξήγησε, επειδή θα συνεχιστεί η αυταρχικότητα και η προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων και ο εθνικιστικός λόγος είναι πλέον έντονος. "Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πλέον βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου απώλειας του χαρακτήρα της. Τα ρεπορτάζ από τα κατεχόμενα αλλά και η πορεία των τελευταίων χρόνων αυτό καταδεικνύουν" σημείωσε.

Ανέφερε προς τουτο την προσπάθεια για ισλαμοποίηση της εκπαίδευσης με τον "εκπαιδευτικό νόμο", τα γεγονότα στην Αμμόχωστο αλλά και τις επενδύσεις στα κατεχόμενα από τα κεφάλαια που ελέγχει ο Ερντογάν. "Μιλάμε για μια ενσωμάτωση των κατεχομένων και με ιδεολογικούς και με ισλαμικούς και θρησκευτικούς αλλά και οικονομικούς όρους" είπε.