Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η αναμενόμενη μεγάλη νίκη του Ερντογάν στις σημερινές εκλογές σκιάζεται από την εικόνα της τουρκικής οικονομίας. Μια εικόνα κατάρρευσης που προκαλεί ανησυχία στους τούρκους πολίτες αλλά και στους επενδυτές τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Οι ειδικοί μιλούν για ένα οικονομικό τσουνάμι που φαίνεται αδύνατο να ανατραπεί. Και θα εκδηλωθεί αμέσως στιγματίζοντας την όποια νίκη του Ερντογάν στις εκλογές.

Αναλυτές αναμένουν ότι αρχές της εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μετά τις σημερινές εκλογές, η Άγκυρα θα προβεί σε capital controls τα οποία θα επιβληθούν σταδιακά και θα συνοδευτούν από ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.

Όπως αναφέρεται, οι τράπεζες στην Τουρκία επέβαλαν τους τελευταίους μήνες κρυφά μια σειρά από μέτρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε η ιστοτιμία της λίρας να διατηρηθεί μέχρι τις σημερινές εκλογές.

Το πιο πρόσφατο μέτρο, το οποίο ήρθη ούτε 24 ώρες μετά την αρχική επιβολή του, ήταν η μερική επιβολή capital controls στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να πάρει μία ανάσα ο τραπεζικός τομέας. 

Εκείνο όμως που ανησυχεί όσους παρακολουθούν με αγωνία την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας είναι η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μη δέχεται καν να συζητήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν οργανισμό που έχει ο ίδιος στιγματίσει ως «δυτικό» και που μέσα στο έντονο αντι-δυτικό του αφήγημα έχει πλέον δαιμονοποιηθεί στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας της τουρκικής κοινής γνώμης. Επιπλέον θεωρούν ότι μια νίκη του Ερντογάν σήμερα θα επαναφέρει τους ζημιογόνους πειραματισμούς του στην οικονομία και τη διαχείριση των πληθωριστικών τάσεων. Εξάλλου δεν είναι και λίγα τα χρήματα που έχει ξοδέψει προεκλογικά μοιράζοντας χορηγίες με στόχο την επανεκλογή του.

Οι ουρές στις τράπεζες 

Η ανησυχία των πολιτών όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα που εξαρτώνται άμεσα από την τουρκική οικονομία, εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες με τις ουρές στα ταμεία των τραπεζών για να αποσύρουν τα χρήματά τους ή να τα μετατρέψουν σε άλλο νόμισμα.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε απότομο κατήφορο και σπάζει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην κατρακύλα έναντι του δολαρίου. Για πρώτη φορά μετά το 2002 υποχώρησαν και τα καθαρά συναλλαματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας κάτι που προκάλεσε τρόμο.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε ακόμα και τον Αλλάχ για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ενώ λίγο πριν από τις εκλογές έντεχνα και ξεκάθαρα δήλωσε ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν ενισχύσει την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, έτσι οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Διαμήνυσε μάλιστα πως μόλις επανεκλεγεί θα σπεύσει να συναντήσει τους ξένους ηγέτες που ενισχύουν την τουρκική οικονομία για να τους ευχαριστήσει.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν μόνον από την πλευρά του Ερντογάν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αμέσως μετά την πιθανή επανακλογή του ο Ερντογάν όντως θα τρέξει να συναντήσει ξένους ηγέτες για να προσπαθήσει να τους πείσει να στηρίξουν την τουρκική οικονομία και να αποφύγει το οικονομικό τσουνάμι.

Capital controls και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Επισημαίνουν ωστόσο πως αυτό που φαντάζει ως πιο σίγουρο είναι ότι αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να επιβάλει capital controls και θα θέσει τη χώρα υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο αναθεμάτιζε…

Εξελίξεις καθόλου ευχάριστες για μια χώρα που μόλις εξέρχεται από μια ακραία προεκλογική μάχη με τους πολίτες της να βιώνουν την ανέχεια και να παραπονούνται πως ούτε ένα ολόκληρο κουλούρι δεν μπορούν να αγοράσουν και ζητούν από τους πωλητές να το μοιράζουν για να μπορούν να το πληρώσουν.