Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Ρετζέπ Τάγιπ Ερντογάν, χωρίς να νικήσει νίκησε. Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του σταδιοδρομίας αναμετριέται σήμερα για πρώτη φορά σε δεύτερο γύρο με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο θεωρείται και πάλι φαβορί.

Τι και αν η Τουρκία μετράει 50.000 νεκρούς από τους φονικούς σεισμούς των περασμένων μηνών με πολλές πόλεις να θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία; Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν όπως όλα δείχνουν δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες πολυκατοικίες έγιναν τάφος για χιλιάδες κατοίκους. Τι και αν ο πληθωρισμός εκμηδενίζει μέχρι και σήμερα τα εισοδήματα των οικογενειών της Τουρκίας, η αγάπη και ο σεβασμός που έχουν στο πρόσωπό του ξεπερνάνε κάθε ανθρώπινη λογική διασφαλίζοντας του πιθανόν ... την αιωνιότητα στον θρόνο της προεδρίας.

Στην απέναντι πλευρά, η συμμαχία της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται σε περίπτωση νίκης απόλυτη ρήξη με την κληρονομιά δυο δεκαετιών μονοκρατορίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται αν κερδίσει να επαναφέρει την Τουρκία σε πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την επιστροφή της στο κοινοβουλευτικό σύστημα, την κατάργηση του προεδρικού, που θεσπίστηκε από τον Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα του 2017. Υπόσχεται μεταξύ άλλων ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που οι επικριτές του Ερντογάν λένε πως μετατράπηκε σε όργανο καταστολής κάθε διαφωνίας.

Παρ'όλα αυτά, αναλυτές επισημαίνουν πως αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και θα δυσκολευτεί να διατηρήσει ενωμένη τη συμμαχία του, στην οποία συμμετέχουν εθνικιστές, ισλαμιστές, υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και φιλελεύθεροι.

Εξάλλου, ο Ερντογάν ίσως δεν είπε την τελευταία του λέξη. Στην Κασίμ Πασά, τη συνοικία όπου γεννήθηκε, ο «σουλτάνος» υποσχέθηκε να «δώσει ένα καλό μάθημα σε αυτούς που θέλουν να διχάσουν τη χώρα» και προέβλεψε πως οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν «θα βγούμε ενισχυμένοι από τις κάλπες».

Η παράταξή του και ο ίδιος πάντως διαβεβαιώνουν πως θα τηρήσουν τη νομιμότητα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. «Ήρθαμε στην εξουσία διά της δημοκρατικής οδού, με την υποστήριξη του λαού μας» και αν «ο λαός μας πάρει άλλη απόφαση, θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η δημοκρατία.», υποστηρίζουν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως εάν σήμερα νικήσει η αντιπολίτευση είναι ορατό το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε τουρκικές πόλεις. Χωρίς να αποκλείεται αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη εάν συμβεί το αντίθετο. Αν δηλαδή νικήσει για άλλη μια φορά ο Ερντογάν.