Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηπα

Με εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία, απάντησε η Ουάσιγκτον στις αξιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφαση της και να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κύπρο. 

Τρεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κύπρο, στο αμυντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών "State Partnership". 

Γνωστοποιώντας την απόφαση, το Πεντάγωνο, αναφέρει πως σε συνάντηση της Υφυπουργού Αμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γουόλαντερ, με τον Πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μάριο Λυσιώτη, ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρζεϊ, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κρατικών Συνεργασιών του Γραφείου της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ. 

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς. 

Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης, χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, με ανάρτησή στο Twitter, κοινοποιώντας την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την έναρξη της συνεργασίας. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα, που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε την ένταξη της Κύπρου στο State Partnership, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμα του για την 62η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, τόνιζε τον ρόλο που διαδραματίζει ο λαός της Κύπρου για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξή τους, για μια συνολική διευθέτηση σε μια διαδικασία που θα καθοδηγείται από τους Κυπρίους και θα διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν. 
Σε δήλωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κύριος Μπλίνκεν σημειώνει επίσης, πως το 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ των χωρών και των λαών μέσω οικονομικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και δεσμών ασφάλειας.

Τι προνοεί η συμφωνία με ΗΠΑ για «State Partnership» και ποια τα επόμενα βήματα 

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, χαρακτηρίζει ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, την συνεργασία της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου με την Εθνική Φρουρά του New Jersey, με την απόφαση του Πενταγώνου να εντάξει την Κύπρο στο αμερικανικό αμυντικό πρόγραμμα, με την ονομασία State Partnership. 


Με δηλώσεις στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται στη σημασία για την Κύπρο της συμφωνίας, οι υπογραφές της οποίας αναμένεται να πέσουν σύντομα. 
«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμβαθύνει και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς. Στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και βεβαίως, την απόκτηση τεχνογνωσίας, αλλά και συνεκπαίδευσης», επισήμανε ο κ. Πετρίδης. 


Τι συγκεκριμένα όμως, προνοεί η συμφωνία η οποία για πρώτη φορά, διασυνδέει σε τέτοιο βαθμό την Εθνική Φρουρά, με μια ξένη χώρα και μάλιστα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 «Είμαστε σε διαβούλευση για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων μας. Είναι διάφορα προγράμματα τα οποία θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Υπάρχουν θέματα κυβερνοάμυνας, κυβερνοασφάλειας και γενικά, θέματα τεχνογνωσίας. Αλλά δεν έχουν καθοριστεί, είμαστε σε αρχικό στάδιο. Θα δούμε και κάποιες συνεκπαιδεύσεις οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τη δική μας πλευρά», σημείωσε ο κ. Πετρίδης. 


Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1, ότι το επόμενο βήμα στην συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική διμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφορά στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία. 


«Να θυμίσω ότι προηγήθηκε η πλήρης άρση του εμπάργκο πριν λίγες βδομάδες. Ακολούθησε η συμφωνία, παροχής διοικητικής μέριμνας και διευκολύνσεων γνωστής ως ACSA. Και τώρα έχουμε τη συμμετοχή τηςε Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας, το State Partnership Program», ανέφερε ο κ. Πετρίδης. 
Και να μην ξεχνάμε, ανέφερε καταλήγοντας ο κύριος Πετρίδης και το εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, με έδρα την Λάρνακα, το οποίο είναι κάτω από το υπουργείο Εξωτερικών και τρέχει παράλληλα, με τα άλλα κεφάλαια συνεργασίας.