Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηπα

Η Κύπρος στο αμυντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών «State Partnership». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών. 
 

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς. Με τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα σημαντική. 

Τη σημασία της ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών σκιαγράφησε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλη. 

Οι αμερικανοί τόσο με την κίνηση αυτή όσο και με την απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων «έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο», επισήμανε ο κ. Φιλής. Τόνισε δε, ότι με τις κινήσεις αυτές στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία πως αν δεν αλλάξει ρότα στην πολιτική που ακολουθεί μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα είναι ακόμα πιο ενοχλητικές προς την Τουρκία.

Μιλώντας για τα μηνύματα που στέλνει για την Κύπρο η απόφαση αυτή ο κ. Φιλή σημείωσε ότι «είναι μια πιστοποίηση από πλευράς Ουάσιγκτον της σημασίας που έχει η Λευκωσία στους αμερικανικούς σχεδιασμούς αλλά και της πρόθεσης να εμβαθύνουν την σχέση σε διάφορα πεδία».  Καθώς κατά τα λεγόμενα του αποτελεί μια προσπάθεια των αμερικανών να δώσουν διαβεβαιώσεις προς την Λευκωσία ότι η σχέση αυτή τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει πάρα πολύ ισχυρή. 
 

Το μήνυμα που στέλλουν οι Αμερικανοί προς την Τουρκία

Μηνύματα δυσαρέσκειας απέναντι στην Τουρκία για την πολιτική που ακολουθεί στέλνουν οι κινήσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με τον κ. Φιλή. 

«Στέλνουν, ένα μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στην Τουρκία ξεκινώντας από την πρόταση για την διχοτόμηση της Κύπρου και για μια λύση που δεν θα είναι στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως όλα τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». 

«Το δεύτερο μήνυμα αφορά απογοήτευση από τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Ρωσία, και είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιβραβεύεται από τους αμερικανούς για το γεγονός ότι το ρωσικό αποτύπωμα πλέον στην Κύπρο είναι ισχνό». 

Την ίδια ώρα ο κ. Φιλή υπογράμμισε ότι αποτελεί μια παρότρυνση προς την πλευρά των ελληνοκυπρίων για να αρχίσει μια επίσπευση των εξελίξεων όσον αφορά το Κυπριακό. 
 

Ποιά θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτή την νέα εξέλιξη

Την ίδια ώρα ο κ. Φιλή αναφέρθηκε στο ποια μπορεί να είναι η αντίδραση από πλευράς Τουρκίας μετά την ένταξη της Κύπρου στο «State Partnership».

«Θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Τουρκ΄8ια θα κάνει κινήσεις επί του πεδίου, στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η Navtex για το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν το βλέπαμε να κινούταν προς την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεδομένου ότι είχαμε και τις πρόσφατες ανακαλύψεις, εκεί που δήθεν η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και να προσπαθεί να κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις» .